Ezek a nyitott istállók esetleg csak egy lóra, egy pónira szabottak és a létszámnak megfelelő nagyságúak.

A szabadban mért hőmérsékletnél a nyitott istállóban 5-8 Celsius-fokkal enyhébb az idő. Ennek az istállónak a felszerelése a legegyszerűbb: zaboló és szénarács (lehetséges az önitató elhelyezése is).

Az istálló aljzata tégla vagy döngölt agyag. A régi állásos lóistállóknak jövője csak a mindennap használt igáslovak, sportlovak elhelyezése esetében van. Ezek az istállók munkaigényesek és csak szükségből indokolt fenntartásuk. Hacsak lehet, az álláshelyet bokszosítsuk. Ennek előnye: szabadabban mozoghat az állat, a balesetveszély kisebb.

A csikók, a kislovak, a pónik fészeres elhelyezése minden kívánalmat kielégít. Olcsók, egészségesek, kis munkaigényűek, a célnak megfelelőek. Ennél drágább építkezésbe ne verje magát az új főtulajdonos.

20171116 lo tel 02

Ezek a fészerek - ideiglenes fészerek - kamraszerű, nyitott ajtójú istállók (amelyek igásló elhelyezésére is alkalmasak), kerüljenek arra a területre, ahonnan a legelőre közvetlenül kijárhat az állat, s ezzel tartásuk és takarmányozásuk is könnyebb és természetszerűbb lesz.

A hidegebb hőmérsékletnek kitett ló és csikó védekezik a hideg ellen és bundát növeszt. Ezt nem szabad lenyírni. A hidegnek kitett állat szőre dús, puha tapintású (jól érezhetjük ezt, ha tenyerünkkel lapogatjuk). A téli szőrzet tetemes hosszúságot ér el.

20171116 lo tel 03

A természetszerű tartásban elhelyezett állatok részére vakaródzóívet, vakaródzófát helyezzünk a bekerített térbe, mert a bőr, a szőrzet tisztántartásának a lehetőségei, feltételei egészen mások, mint a naponta ápolt, rövid, fényes szőrű egyedeké. A hetenként egyszeri lekefélés (gyökérkefével, szalmacsutakkal), a hosszúszőrök fafésűvel történő kifésülése elegendő.

A tavaszi vedléskor egészen új formát nyernek a bozontos, hosszúszőrű egyedek. A jó táplálás sietteti a vedlést. Ilyenkor a fehérjében gazdagabb takarmányozást meghálálja az egyed.

20181024 lo felkeszites telre 01

Sok passzív lótartó azért idegenkedik lovat beszerezni, mert képtelen megoldani elhelyezését. Olyannal is találkozhatunk, hogy valóságos "palotát" épít az új lótartó a kedvenc lovának.

Olyan új tulajdonosok kapcsolódnak a lótenyésztésbe, -tartásba, akiknek e téren nincs múltjuk, s ezért nincsenek megszokott konvencióik sem. Részükről gyakorta túlzó lóigények fogalmazódnak meg, amelyek inkább hátráltatják, mint előreviszik a lótenyésztésünket. A csökkent lóigény kisebb létszámú tó tartását írja elő, s ez pedig kihat az utóbbi évtizedekben gyakorolt elhelyezésre, -tartásra.

Lehet nagyon drágán és nagyon jól megoldani a lóelhelyezést, tartást és lehet olyan drágán és nem szakszerűen (kivitelezni azt), hogy abba bukik bele az új vállalkozó.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)