2021. június 14. hétfő. Ma Árész és Marengo névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Kérdések

Futószárazás közben rám támadott a lovam. Segítsetek!

Kérdező:
PetrillaRékaÉdua
Kérdés időpontja:
2017.10.20 18:56

A kérdés bővebben

Tegnap futószáraztam a 11 éves Hcucl-haflingi kanca lovamat. Amikor egyszer csak leszegte a fejét, sunyított, elkezdett nagyon gyors vágtában menni, és befelé, felém ugrált, támadott. Aztán meg a gyors vágta közben hirtelen nem körben akart menni, hanrm egyenesen, és bajdnem felbuktam, akkorát rántott.

Ezt apa, persze nem tudta, és rá egy napra óvatosan bevezettem, hog ymi lenne ha megpróbálná futószáron hajtani, hogy nála is így viselkedik-e.  Hát nem ennyire vészesen, de neki se akart menni, és őt is megpróbálta elhúzni, csak őt ugye nem tudta. De aztán szépen ment, egy hiba volt, nem akart lépésben menni, folyton ügetett.

mondjuk ez valószínűleg azért volt, mert az előző helyen főleg fogatoslóként volt használva, de annak se nagyon, és ott megtanulta, hogy vagy ügetés, vagy semmi. de vágtában megy rendesen.

2 honapja vettük, azót aföldről nagyon szeret, követ mindenhova, és szaglászik,meg a nyakam mellé rakja a fejét. Ennek ellenére 1x felágaskodott velem ( de nem ellenszegülésként, csak megilyedt valamitől) 2x lefeküdt velem, de szerencsére időben kapcsoltam, és oldalra nem dőlt el, így se nekem, se a nyeregnek nem lett baja, és múltkor vágta közben bakolt, és leestem. 

De földön haver, csak nyeregben kicsit izgága.

 

Mit javasoltok hogy fog engedelneskedni nekem is futószáron meg nyeregben, nem csak apának, mert eredetileg az én saját lovam, apának van másik. 

 

amikor apa ült rajta, akkor is csinált egy kis balhét, nem fordult meg, rángatta a fejét, de aztán apa erélyes, határozott hangja miatt ment, mint a kisangyal, velem is.

Tetszett? Oszd meg:

Hozzászólások  

#4  PetrillaRékaÉdua

2018-02-28 17:22

Köszönöm a választ! Azóta nem csinált semmi ilyet!

#3  PetrillaRékaÉdua

2018-01-18 16:44

Köszönöm a válaszodat, igen, erre én is gondoltam, de én határozott vagyok vele, most az rossz, hogy amikor kimegyek, akkor megsimogatom, kedvesen beszélek, hozzá, becézgetem, meg átölelem a nyakát? Ezért ő hülyének néz? Vagy ha megszuszogom az orrát, mert annyira jó illata van? Amikor hülyül, én is keményen rászólok, igaz, ütni nem szoktam, nem is szeretném. :(
Most építünk körkarámot, és meg fogom vele csinálni a Monty Roberts féle csatlakoztatást . Az után talán el fog fogadni engem vezetőnek.

Amúgy azóta megpróbáltam, és most nem támadott, csak nem akart elindulni.

+1

#2  Arika

2018-01-07 01:41

A lovacskád Apukádat fogadta el vezérnek, nem téged, Téged úgy vesz, mint egy lópajtását, aki haver ugyan, de egyenrangú vele, tehát nem dirigálhat neki. Ezért barátkozik veled mindaddig, míg nem akarsz tőle semmit, unalom ellen jó vagy neki.
Tessék határozottan bánni vele! Ha kell, tegyél rá feszítőzablát futószárazáshoz , hogy ne tudjon elhúzni, ha pedig támad, igenis oda kell csapni neki az ostorral! Lehet a nyakára csapni, ha épp szembefordul veled. Lovaglásnál legyen nálad pálca, ha le akar feküdni, tessék odacsapni neki, tanulja meg, hogy az van, amit te akarsz. A futószárazást vagy lovaglást mindig akkor fejezd be, mikor rád hallgat, soha ne olyankor, mikor nem fogad szót, mert akkor az marad benne, hogy ha gonoszkodik,akk or békén hagyják. Sok türelmet, kitartást!

#1  PetrillaRékaÉdua

2017-10-20 19:03

Szólj hozzá!

Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be.