A lóerő a teljesítmény elavult mértékegysége, azonban az eredetének története a legtöbb lovas számára újdonságot jelent. A nevét onnan kapta, hogy körülbelül megfelel annak a teljesítménynek, amit egy ló hosszabb időn keresztül ki tud fejteni.

Mivel akkor még nem voltak a maiakhoz hasonló modern szerkezetek, az 1700-as években ezt úgy mérték meg, hogy munkára fogtak egy tipikus söröslovat egy, a sörkészítés alapanyagát előállító malomban. A ló egy 24 láb (7,3152 méter) átmérőjű körön haladt lépésben, percenkénti 180,96 láb (3,3 km/h) sebességgel körbe-körbe, miközben 180 fontos (81,65 kg) tömeget húzott magával. A teljesítményt ebből úgy kapjuk meg, hogy a sebességet beszorozzuk a tömeggel, az eredmény tehát: 32,580 láb×font/perc. Ennek a kerekítését használjuk ma hivatalosan lóerőként, azaz: 33,000 láb×font/perc = 1 lóerő.

Vajon mekkora egy lóerő?

Egy átlagos ember körülbelül 1,2 lóerőt tud kifejteni rövid ideig, és 0,1 lóerőt folyamatosan. Egy edzett atléta 0,3 lóerős teljesítményt tud fenntartani néhány órán keresztül. Egy ló csúcsteljesítménye pedig 15 lóerő körül van, az átlagos teljesítménye valamivel 1 lóerő alatt marad.

Ugye nem is volt olyan bonyolult?

Akkor most jöjjön egy találós kérdés:

Az alábbi videóban 18 ember nem tud elhúzni 1 lovat.
Ha egy ember 1,2 lóerőt tud kifejteni, és egy ló csúcsteljesítménye pedig 15 lóerő körül van...
...akkor most túl erős a ló vagy túl gyengék az emberek? Vajon mekkora 1 lóerő...?