Parajdi sóterápia lovaknak

A ki- és belégzésnek egyszerűen megfogalmazható célja van: oxigén és szén-dioxid csere lebonyolítása. Az oxigént a szövetek használják fel, míg a szén-dioxid a kilélegzett salakanyag.

A szükséges oxigén mennyisége és az előállított szén-dioxid mennyisége változik annak megfelelően, hogy a ló mit csinál, milyen munkát végez. Intenzív edzés során a szövetek sokkal több oxigént igényelnek, mint amikor a ló nyugalomban van. Éppen ezért a légzés intenzitása edzés közben növekszik.

20140423 soterapia 01

Amikor a ló nyugalomban van a percenkénti légzés száma nagyon alacsony (10-14). Ez más néven a légzési frekvencia.

Egy másik mutató, amivel a légzés intenzitását mérni lehet a perctérfogat. Ez gyakorlatilag az állat által egy perc alatt belélegzett levegő mennyisége literben megadva. Egy átlag ló pihenés közben kb. 150 liter levegőt lélegzik be percenként. Edzés alatt ez az érték drámaian megnövekszik. Gyors vágta során akár 1500 liter / perc is lehet.

Sajnos vannak olyan körülmények, melyek jelentősen befolyásolják a felhasználható oxigén mennyiségét.

Kehesség, allergén anyagok

Egy átlag lovas a leggyakrabban a kehességgel találkozhat. Ez jellemzően a tél után, tavasszal megnövekedő allergén anyagok (gombaspórák, por... stb.) megjelenésével hevesebben jelentkezik a betegségben szenvedő lovaknál. Az allergén anyagok a tüdőben levő kis hörgőcskékben gyulladást okoznak. Ez a gyulladás nehezíti a levegővételt, akadályozza a finom légutakban a szabad levegőáramlást. Mivel a gyulladás folyamatosan rosszabbodik ezért a lónak egyre nagyobb és nagyobb erőfeszítésre van szüksége arra, hogy levegőt vegyen. Ez a megerőltető és fájdalmas izommunka hozza létre a kehes ló oldalán megjelenő keh barázdát is.

20140423 soterapia 02

De sajnos sok más probléma is befolyásolhatja a légzés hatékonyságát. A lényeg az, hogy az egészséges tüdő és légutak alapvető feltételei annak, hogy a ló teljes értékű, egészséges legyen. Hiszen az oxigén felvétel alapjaiban befolyásolja a többi szervrendszer működését.

20140423 soterapia 03

Erdélyben bányászott parajdi só

Az embereknél is sikeresen alkalmazott sóterápiához nem a mindennapi életben ismert asztali sót szokták használni, hanem a természetben előforduló, eredeti állapotukban megőrzött sókat. Ezekben a sókban jelentős mennyiségben különböző ásványi anyagok vannak. Ezek közül az Erdélyben bányászott parajdi só a világon az egyik legjobb minőségű - 84 különböző ásványi anyagot tartalmaz. A parajdi só az ősóceán kiszáradásakor maradt vissza. Kézzel bányásszák, semmilyen környezeti szennyeződés vagy adalékanyag nem terheli. Ugyanakkor megmaradt benne az a természetes iszap is, amely egyedülálló olajeszenciát tartalmaz. Ez az iszap adja a parajdi só jellegzetes szürkés színét.

20140423 soterapia 05

Már római és középkori leírásokban találhatunk utalásokat arra, hogy a sóbányászok légzése mennyit javult a többi anyagot bányászókhoz képest. De ezzel a ténnyel hosszú ideig nem foglalkozott senki komolyabban. A sóterápiát hivatalosan egy lengyel orvos, F. Bochkowsky írta le 1843-ban.

Dr. Bochkowsky felismerte, hogy a sóbányászok esetében nagyon kicsi a légzőszervi megbetegedések aránya, még akkor is, ha olyan faluból érkeztek, ahol viszont igen magas. Úgy vélte ennek oka a sóval telített levegő hosszan tartó belégzése, és saját betegeit is elküldte a sóbányákba terápiás célból. A betegek állapota jelentősen javult a kúra hatására.

Sóterápia már lovaknak is

A sóterápiát azóta eredményesen alkalmazzák a humán gyógyászatban is és most már lovak részére is elérhető.

Speciálisan kialakított sókamrákban - gyakorlatilag a célnak megfelelően átalakított boxokban - pihenés közben élik át a lovak a parajdi só jótékony hatását.

20140423 soterapia 06

A belélegzett só részecskék egy antiszeptikus közeget hoznak létre a tüdőben. A belélegzett levegő NaCl tartalma jótékony hatása révén magához vonzza a szöveti nedveket a hörgőrendszer falából. Ez lazítja a felhalmozódott nyálkát és nyugtatja a hozzá kapcsolódó gyulladást. A ló könnyebben meg tud szabadulni az irritáló váladéktól.

Egy kúra minimum egy hónapos időtartamú kell legyen a megfelelő hatás érdekében. Legjobb, ha a problémás időszakokban végig lehetőség nyílik az alkalmazására. (pl.:tavasz-nyár, ami a kehes lovak számára a legnehezebb időszaka az évnek) Ez idő alatt a ló elképzelhető, hogy fokozottabban köhög - ez teljesen természetes, hiszen a fellazított váladéktól meg kell szabaduljon.

Az egyéb problémák esetén alkalmazott kúra esetében javasolt a minimum egy hónapig tartó, évente kétszer megismételt kezelés.

Egészséges lovak esetében egy nehezebb időszak, pl.: versenyidőszak előtti kezelés jelentősen javítja a ló légzését és ezáltal a teljesítményét is. Nem utolsó sorban erősíti immunrendszerét, így kevésbé lesz fogékony a különböző betegségekre.

Sóterápia használata javasolt a következő esetekben:

- légzőszervi betegségek esetén (pl.: kehesség)
- allergiás panaszok esetén
- emésztőrendszer betegségei esetén
- stressz okozta tünetek esetén
- immunrendszer erősítésére egészséges állatoknál is
- teljesítőképesség növelése céljából

Sóterápia a Liget Lovardában, további információk

Áprilistól elérhető a parajdi sóterápia lovak részére az Őrbottyán és Veresegyház között elhelyezkedő Liget Lovardában.

Részletekért látogasson el a www.ligetlovarda.hu weboldalra.