Cikksorozatunkban végigkalauzoljuk Önöket az Equimins termékcsaládokon, rövid áttekintést adva az egyes termékekről.

Mindkét a májnak és vesének a felesleges és az ártalmas anyagok eltávolítása a feladata, emellett a máj számos a szervezet számára nélkülözhetetlen enzimet szintetizál. Fontos, hogy lovainkat olyan táplálékkal etessük, amelyet az emésztőrendszer optimálisan fel tud dolgozni, a keringési rendszer és a máj szabadon működve a sejteket energiával lássa el és a káros anyagokat a bontó anyagcsere során eltávolítsa.

A máj nagyon sokféle feladatot ellátó szerv, fontos szerepe van a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjében, valamint elemeire bontja a szervezetbe jutó anyagokat, beépíti a hasznosíthatókat és kiszűri az ártalmasakat. A máj glikogén formájában tárolja az energiát, amely később szőlőcukor formájában kerül az izmokba nagy erőkifejtés során, és itt tárolódik az A, D, E és K vitamin is. A máj regenerációs képessége védelmet ad a szervezet számára némely maradandó károsodással szemben, de szinte naponta késztetjük lovaink máját a képességeit meghaladó teljesítményekre a nagy elvárások és az esetleges ismeretlen eredetű takarmányok miatt - hiszen senki nem végeztet labor vizsgálatot, amikor szénát és abraktakarmányt vásárol. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a máj is érzékeny szerv, amely fogékony betegségekre.

A máj betegségét vázlatosan úgy lehetne meghatározni, hogy csökken a vérből a toxinok ellen irányuló méregtelenítő és az anyagcsere folyamatokból az ártalmas anyagokat kiválasztó képessége.

A legtöbb májbetegség oka fertőzéses eredetű, vírus, baktérium, gomba vagy okozhatják mérgek is, például: növényi mérgek, szerves foszfátok, aggófű, stb.

A krónikus májbetegségek nagyon gyakran a nem megfelelő vagy alultápláltság miatt alakulnak ki, ilyen például a máj (és vese-) zsugorodás. Ennek oka lehet a hepatitis, az epe csatornák eltömődése és bizonyos méreganyagok jelenléte.

Amikor a máj sejtjei elpusztulnak, azokat gyulladásban lévő sejtek távolítják el és vagy új májsejtek, vagy kötőszövet kerül azok helyére. A máj kötőszöveteinek felszaporodása májzsugorhoz vezet, amely a korai szakaszban megfelelő kezelés mellett még visszafordítható lehet.

Mivel a máj károsodása miatt a gyomorból és a belekből a máj felé történő véráramlás nem akadálytalan, a sérült máj már nem képes elbontani a bélben termelődő, és onnan felszívódó neurotoxikus anyagot, az ammóniát, amely aztán a vérárammal fölös mennyiségben jut az agyba, és ott lelassítja az idegsejtek közti kapcsolódást. Az érintett lovaknál viselkedésbeli változások tapasztalhatók – kedvetlenség vagy éppen ingerlékenység, végtagok mozgási zavara, epilepsziás roham, agyi ödéma és a keringés összeomlása.

EQUIMINS TERMÉK KÉP – A MÁJ ÉS VESE VÉDELME

Egy másik jelenség a zsír felhalmozódása a májban, amikor a máj nem tudja már a zsírokat lebontani, és „zsírmáj” alakul ki. Ilyenkor jellemző a túlzott nátrium és folyadék visszatartás, míg a vizeletben megnő a kálium szint.

Vesekő előfordulásakor az epecsatornák is blokkolódhatnak, az epe visszakerül a májba vagy a véráramba, a nyálkahártyák sárgásra színeződnek, végül az epe a vizelettel kiürül. Ilyenkor a vizelet gyakran sötétpiros vagy borostyán színű és erősen koncentrált.

A tünetek között előfordulhatnak bőrproblémák (korpa, viszketés), székrekedés, sárgaság, étvágytalanság, hasmenés, nagymértékű súlyvesztés, gyenge ízületek, szalagok és izmok, érzelmi kiegyensúlyozatlanság, patairha gyulladás, epilepsziás rohamok, mellkasi illetve hasi ödémák, a vizelet erős ammóniaszaga, céltalan járkálás, fejcsapkodás.

A diagnózist minden esetben állatorvos állapítja meg vérvétellel, funkcionális vizsgálatokkal, esetenként májbiopsziával.

A máj- és veseproblémák kezelése többnyire nem egyszerű feladat. A gyakran ismételt „Etessen többször keveset” szabálya kiemelt fontosságú az ilyen problémákkal küzdő lovak esetében. A táplálékkiegészítők is a kezelés fontos részét képezik. A magas rosttartalmú étrend nélkülözhetetlen, mivel a rostok nagy szerepet kapnak a nitrogéntartalmú vegyületek kiválasztásában.

A máj- és veseproblémás ló számára olyan energia és fehérjeforrásokat kell biztosítani, amelyek nem terhelik meg a máj anyagcseréjét, hogy „pihentessük” a máját. A túl sok fehérje növeli a vér ammóniaszintjét, de a túl kevés fehérje lassítja a máj regenerálódását. Szükséges a vízben oldódó rostok mennyisége, amelyek elősegítik a szénhidrát- és zsíranyagcserét. Kerülni kell a lucerna- és hereféléket, a szóját és a zabot, árpát azok magas fehérje tartalma miatt.

Aminosav kiegészítésre is szükség van, a rövid láncú aminosavak – a valin, izoleucin, leucin jól hasznosulnak energia és fehérjeforrásként. Az arginin és prolin segít a megfelelő nitrogén egyensúly elérésében, az L-carnitin a zsíranyagcserében. Az L-carnitin szállítóanyagként működik, amely a szabad zsírsavakat a mitokondriumokba szállítja, ahol ezek a béta-oxidáció révén energiává alakulnak át.

Fontos az immunrendszer támogatása, valamint a zsírban oldódó vitaminok pótlása, hiszen minden májproblémás ló esetében megjelenik a vitaminhiány. Antioxidánsok és C-vitamin kiegészítés is szükséges, sárgarépa, cékla, spenót, zeller, petrezselyem, búzafű, igazi édesgyökér, csalán kiváló természetes forrása ezeknek, és jól alkalmazhatóak a máj- és vesetisztító kezelésekben.

EQUIMINS TERMÉK KÉP – A MÁJ ÉS VESE VÉDELME

Az őszbogáncs, más néven Máriatövis (Milk thistle - Silybum marianum) régóta alkalmazott gyógynövény, a máj méregtelenítését és regenerálódását segíti elő. A legújabb kutatások szerint csökkenti a koleszterin szintet, támogatja, a hasnyálmirigyet ezzel véd a diabetes ellen, védi a vesét és segíti a nehézfémek kiürülését a szervezetből.

A növény aktív komponense a silibinin (vagy más néven silybin), amely antioxidáns, a környezeti toxinok, gyógyszerek és kemoterápia káros hatásait is kezelik vele. Klinikai kutatások bizonyították, hogy az őszbogáncs hatékony a krónikus májbetegségek kezelésében és a mérgező anyagokkal szemben a májat védő hatása is van.

Az MSM már szintén régóta ismert a máj károsodás kezelésében is, és megnöveli a várható élettartamot a máj- és veseproblémás egyedek esetében.

A DMG - Dimetil-glicin, B15 vitamin avagy pangámsavnak is van előnyös tulajdonsága a máj méregtelenítésében és anyagcserében is. Segít csökkenteni a szövetek oxigénhiányos állapotát, tehát elősegíti az oxigénhasznosítást és a méreganyagok eltávolítását a szövetekből és érrendszerből.

Az Equimins mindig nagy figyelmet fordít arra, hogy természetes alapanyagokból kiváló minőségű hatékony kiegészítőkkel segítse a lovak egészségének megőrzését.

A fent említett gyógynövényi és egyéb hatóanyagokat tartalmazza az Equimins Őszbogáncs tinktúra, az MSM és DMG porok, az L-carnitin oldat és paszta, a Cleanser máj- és vesetisztító oldat, a Detox salaktalanító oldat és a Herba Clean máj-és vesetisztító gyógynövények keveréke, valamint bármelyik komplex vitaminunk, mert mindegyik tartalmaz aminosavakat (például: Advance Complete, Super Vitamin E, Tip Top…).

Ezeknek a termékeknek az alkalmazását nem csak a májproblémák tüneteinek vagy a betegség megléte esetén ajánljuk, de javasoljuk a máj- és vesetisztítók évente egyszer kúraszerűen történő alkalmazását, megelőzés céljából.  Hiszen mindannyian tudjuk, hogy a megelőzés hosszú távon olcsóbb és kevésbé fájdalommentes, mint egy adott probléma kezelése.

Amennyiben nem tudna választani, hogy az Ön lovának melyik is lenne a legmegfelelőbb egy adott problémára a fenti termékek közül, kérdezze állatorvosát vagy hívjon bennünket!

Elérhetőség:

Honlap: www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu
Telefon: 06-30-979-65-78
Termékfelelős: Möhöly Christa

Equimins termékek a máj és a vese védelme érdekében:

EQUIMINS TERMÉK KÉP – A MÁJ ÉS VESE VÉDELME

EQUIMINS TERMÉK KÉP – A MÁJ ÉS VESE VÉDELME

EQUIMINS TERMÉK KÉP – A MÁJ ÉS VESE VÉDELME

EQUIMINS TERMÉK KÉP – A MÁJ ÉS VESE VÉDELME

EQUIMINS TERMÉK KÉP – A MÁJ ÉS VESE VÉDELME

 

EQUIMINS TERMÉK KÉP – A MÁJ ÉS VESE VÉDELME

EQUIMINS TERMÉK KÉP – A MÁJ ÉS VESE VÉDELME