1. Egy fehér ló: balszerencse.
 2. Két fehér ló együtt: szerencse.
 3. Ha a fehér lovat szerelmesek látják: szerencse.
 4. Egy tarka ló: szerencse.
 5. Tarka ló farka: balszerencse.
 6. A ház falára akasztott lópatkó szerencsét hoz, de vigyázat, nehogy fejjel lefelé tegyük ki, mert akkor bizony ellenkező lesz a hatás!
 7. Aki megváltoztatja egy ló nevét, nagyon nagy balszerencsére számíthat.
 8. A ló leheletének belégzése gyógyír a szamárköhögésre, de az is hatásos, ha a beteg visszafelé ülve lovagol meg egy fekete-fehér tarka lovat.
 9. A kelták, amikor feláldozták lovaikat, arra számítottak, hogy elhalt lovuk viszi el lelküket a holtak birodalmába.
 10. Az indiaiak, ha új konyhai edényt vásárolnak, először egy lóval szagoltatják meg.

  20170926 lovas babonak 01

 11. A boszorkányok, mivel félnek a lovaktól, visszafordulnak attól az ajtótól, melyre lópatkót szögeztek.
 12. Az angoloknál vörös berkenyefa pálcával, vagy vörös berkenyefából készült ostorral védték meg a lovat a boszorkányok mesterkedéseitől, de hasznos volt az is, ha a ló farkát szalagokkal fonták be.
 13. Walesben a szürke lovat a halál előjelének tekintik, Angliában és Németországban a fehér lóról gondolják ugyanezt.
 14. A népi gyógyászok úgy tartják, ha a ló a ház kapuja előtt nyerít, betegség előjele a ház lakói számára.
 15. A bibircsókok elmúlnak, ha lószőrrel szorosan körbe kötik azokat.
 16. Egy szőrszál megevése a ló sörényéből gyógyulást hoz a bélférgek és giliszták ellen.
 17. A lovak patáinak belső részén lévő szaruréteg gyógyítja a rákot, megszárítva, porrá őrölve, tejben kell meginnia a betegnek.
 18. A ház gonosz szellemei elmenekülnek, ha egy fehér lovat körbevezetnek a házon.
 19. Ha az esketés előtt álló ifjú pár egy szürke lovat lát a templomba menet, mindkettőjük számára jó szerencsét jelent.
 20. A szürke lovakat, valamint azokat a lovakat, melyek mind a négy lábukon „fehér zoknit viselnek” szerencsétlennek tartják a lóversenyeken.

  20170926 lovas babonak 02

 21. Az angolszászoknál, ha az ember lát egy fehér kutyát, némának kell maradnia, addig, míg egy fehér lovat nem pillant meg.
 22. Hamarosan zivatar lesz: ha a szamár ordítozni kezd; ha a disznók visongva jönnek haza a rétről. Ez utóbbi jelenséget Ázsiában figyelték meg. Egy tapolcai szólás-mondás szerint, ha asszony hajtja haza a lovat, megered az eső.
 23. Eső várható, ha a lovak idegesek és, összegyűlnek a karám sarkában.
 24. A leendő csikó nemének megállapítására az angolok úgynevezett „szög tesztet” alkalmaztak. A vemhes kanca farkából kitéptek egy szál szőrt, amire rákötöttek egy szöget. Ezután a szöget a kanca medencéje fölé lógatták, ha nem mozdult, a kanca nem
  volt terhes, ha kört írt le, kancacsikó, ha egyenes vonalban mozdult el, méncsikó születése volt várható.
 25. Ha egy várandós mama magzatának szíve úgy ver, mint egy lóé, a gyermek leány lesz, ha viszont úgy zakatol, mint egy vonat, akkor fiú.
 26. Minél jobban belemártja a méncsikó az orrát vízivás közben, annál jobb apamén lesz belőle.
 27. A népi tapasztalat azt mondja, a véletlenül összetört tükör miatti balszerencse megelőzhető, ha egy lovat vezetnek keresztül a házon.
 28. Aki átmegy egy létra alatt ugyancsak balszerencsés lesz, de hatástalanítható, ha az ember összekulcsolva tartja a kezeit, míg három lovat nem lát.
 29. Megjavul a zongora hangja, ha a ház padlója alá lócsontokat tesznek.
 30. Ha egy férfi lovaglás közben egy szövőnővel találkozik, nagyon rossz jelentésű, azonnal meg kell fordulnia, és egy másik utat választania.
 31. Bármely lóval kapcsolatos álom nagyon szerencsés; még a halottas kocsit húzó tolldíszes lovakról való álmodás is jó jel, ugyanis esküvőt jelez előre. Az álomban látott tarka ló ugyancsak nagy szerencsét jövendöl.

Mentés

Mentés