Az asztrológiai hagyomány szerint a lovak a Nyilas jegyhez (9. ház) és a Jupiter bolygóhoz tartoznak. A tüzes Nyilas jelképe, a kentaur is szimbolizálja a jegy szoros kapcsolatát a lovakkal, hiszen egy félig ember-félig ló lényről beszélünk. A Nyilas – Jupiter típusú emberek szabadságvágya hatalmas, és mint a lovak, szeretnek nagy területeket kötetlenül bejárni.

Nyilas

A mellékelt szimbólumot vizsgálva egyértelműen láthatjuk, hogy az ember az irányító és a ló az irányított ebben a kapcsolatban. Elengedhetetlen, hogy a ló minden helyzetben tudja, hogy ki a „főnök”. Ebben a szimbiózisban a bizalom és az elfogadás kérdése fontos szerepet játszik; a főnök utasításai megkérdőjelezhetetlenek, és azokat azonnal végre kell hajtani. A „főnök” soha nem akar olyat, ami a lónak rossz vagy veszélyes. Egy jó lovasnak tehát fontos, hogy köze legyen a Nyilas-Jupiter szimbólumrendszerhez.

Az Ikrek jegy és a horoszkóp 3-dik háza* szintén hangsúlyos. A Mars bolygó fordul elő sűrűn ebben a jegyben vagy házban. A levegős Ikrek (és a hozzá tartozó 3. ház) állandó utazásban, helyváltoztatásban van. Ehhez a ló kiváló közlekedési eszköz volt a múltban, és ma ez a hobbi maximálisan kielégíti a mozgékony Ikrek szimbólum igényeit. Ő is a tereplovaglás híve, hiszen nagyon szeret a természetben járni-kelni, a friss levegő számára életelixír és a rendszeres mozgás „kisimítja” az állandó „agyalástól összegubancolódott” idegrendszerét. A lovas sport sok változatosságot kínál, hiszen annyi minden történhet, és a lovarda klubhelyiségében érdekes emberekkel találkozhat. Ideális hely a friss információk begyűjtésére.

A 6. és 11. házban álló Jupiter és Nap mutatja meg, hogy az illető szereti a nagytestű állatokat. (Barátom a ló!) Az ilyen állással bírók már kora gyermekkorukban fellelhetők minden lovardában. Félelem nélkül pucolják a hatalmas állat patáit, vezetik kötőféken, és amikor végre felülnek rájuk, határozott mozdulatokkal irányítják a „pacikát”, és bámulatos gyorsasággal megtanulnak lovagolni. Olyan bizalommal vannak az állat iránt, hogy az csodálat számba megy. De a ló is tudja ezt és még véletlenül sem lenne egy rossz mozdulata sem - erre a gyerekre vigyázni kell!

A földies Szűz jegy (6. ház) értelmezésével egy kicsit nehezen boldogultam. Nem igazán tudtam összehangolni a jegy minőségeit a lovaglással mindaddig, amíg a „SZOLGÁLAT” szó eszembe nem jutott. Mert mit is jelent ez a szó, és ki szolgál kit? Hogyan is kezdődik egy lovas ember tevékenysége, amikor kimegy a lovardába? Hát igen... Kihozom a nyerget és a kantárt, a pucoló dobozt, majd veszem a kötőféket (és 2 db sárgarépát), és kimegyek a lóhoz a karámba. Ha szerencsém van, akkor nem esett éjjel az eső… Megfogom, és kivezetem a karámból, kikötöm, és elkezdem a munkát. Mint mondottam, ha szerencsém van, akkor nem esett az eső. Mert ha esett, akkor az én drágám megfetrengett a sárban, és az most már egészen biztosan vastag panírként borítja be testét - a jó nagy testét. Szóval először kaparóval, majd kétféle kefével lepucolom. Majd jönnek a lábai – ezeket is meg kell nézni, mert beleszorulhatott egy kavics a patkója alá, és ha így van, akkor lesántulhat. Majd nyergelés és csak EZEK UTÁN lovagolunk. Ahhoz, hogy a ló szolgálhasson engem, először nekem kell szolgálnom a lovat. Majd a terep vagy edzés után kezdődik minden elölről – vagyis „visszafelé” – nyereg, pucolás, karám. Ha a felázott talaj miatt nem lehet kimenni, akkor legeltetem – vagy egy órán keresztül, mert kevesebb fűvel nem éri be. Ha beteg, akkor kenegetem krémekkel, fáslizom, jártatom és finomságokat hozok neki. Gondoskodom róla, hiszen tőlem függ.

A Szűz érdekeltségű ember megbízható, türelmes, szereti a rendet, a tisztaságot és kötelességtudó. Felügyeli lova étkezését, csak jó minőségű szénával látja el négylábú barátját és biztosan vitaminokat is ad neki. Ez meg is látszik a lován. Az 1800-as években egy Gróf vagy Főhadnagy XY-nak a lovásza elővezette a gyönyörűen lepucolt, felnyergelt lovát, majd a lovaglás végeztével szintén elvégezte vele a megfelelő munkálatokat. Biztosra veszem, hogy ebben az időben nem volt annyi Szűz érdekeltségű ember a lovasok között – annál több a lovászok között! (Bár Gróf Széchenyi István Szűz jegyben született Nyilas ASC-vel – meg is írta a könyvét a „Lovakrul” 1828-ban és megalapozta a hazai lovassportot.)

Ló és ember

És mit keres a lovardában a levegős Vízöntő (11. ház) minőség? Kanyarodjunk egy kicsit vissza a lovakhoz. A lovak növényevő, menekülő állatok és csoportban élnek. Amikor a ragadozók ellen védekeznek, akkor csapatmunkát végeznek, és a legfontosabb tulajdonságuk a bajtársiasság, közben mindegyik megmarad önálló egyéniségnek. Nem szeretik a bezártságot, szívesen nézegetik maguk felett a kék eget. Életterük a végtelen mező – természetesen korlátok nélkül. Együtt a többivel és mégis külön.
Az eredeti gondolkodású Vízöntő főbb tulajdonságai nagyon hasonlóak a fent leírtakhoz és ezért jól érzi magát a lovardákban. Lovagolni nem egy átlagos sport, valamint két tereplovaglás sem egyforma, és Vízöntő lovas társunknak ezek a dolgok tökéletesen egybevágnak egyéniségével. Az csak hab a tortán, hogy az utolsó pillanatban még mindig megváltoztathatja elképzelését. A ló számára édes mindegy, hogy merre indulnak el, lényeg, hogy menjenek a Vízöntő által kijelölt ösvényen.

A Skorpióhoz és a 8-as házhoz tartozik az asztrológiában a pszichológia, a nemiség és az ürítés. Nos, ezek a dolgok a lovardában mindennaposak. Mivel a ló növényevő állat, ezért sokszor és sokat ürít. Gyakran akkor is, amikor közel tartózkodunk hozzá. A szellentés hozzá tartozik az emésztéshez. Ezt kedves lovunk akkor fogja megejteni, amikor a hátsó patáit pucoljuk, és orrunk a legközelebb kerül hátsó feléhez – a szagokról már nem is beszélek. Itt bizony nincs helye a finnyáskodásnak – természetesnek kell vennünk ezeket a dolgokat, sőt beszélünk is róla. Miért? Mert az egyik gyakori betegség a lovak között a kólika – bélcsavarodás. Ilyenkor jártatjuk a lovat és azt nézzük, hogy ürít-e? Ha igen, akkor boldogok vagyunk, mert azt jelenti, hogy beindult a bélműködés és nem kell költséges orvosi beavatkozást végrehajtani. Az ürítés végtermékét is nekünk kell eltakarítani (legalábbis illik) egy söprű és egy lapát segítségével. A nemiség az állatvilágban a természet velejárója. A csődörök – és még a heréltek is - gyakran és szívesen lógatja ki a „kilógatnivalójukat” – nem rejtik véka alá „képességeiket”. A kancák évente többször is „sárlanak”, azaz érettek a megtermékenyítésre és ezt farkuk felemelésével és nemi szervük „villantásával”, valamint sárga folyadékkal közlik a külvilággal. Ha ilyet látva zavartan visítunk vagy szörnyülködünk, azzal csak felidegesítjük a közelben tartózkodó lovakat, és esetleg balesetet okozunk.

Tehát nagyon is szükségünk van a Skorpió minőségre, ha jól szeretnénk érezni magunkat a lovak közelében. A vizes Skorpióhoz mély érzelmek és megérzések is tartoznak. Ezen minőség segítségével tudunk lovukkal szoros érzelmi kapcsolatot kialakítani. Szinte kitaláljuk a ló gondolatait, érzéseit. Beleéljük magunkat a ló lelkébe és ez nagyban segíti a két fél együttműködését. A lovakkal való munkában fáradhatatlan Skorpió ember nagy kedvét leli a lovaglásban, mint sportban is. Ők azok, akik képesek a 60-80 km-es távlovas versenyeken a végkimerülésig lovagolni – természetesen a legmagasabb járásmódban, a vágtában.

A legszomorúbb esemény – kedves lovunk halála. Mivel a lovak átlag 20-24 évig élnek, ezért óhatatlanul előfordul velünk, hogy el kell búcsúznunk hű társunktól. Hogy megfelelő módon tudjunk hozzáállni a halálhoz, ebben is segítenek a Skorpió minőségek. A Skorpiós érdekeltségű ember számára a halál nem idegen dolog – lévén, hogy uralkodó bolygója a Mars mellett a másik bolygó: Pluto/Hádész, az alvilág ura.

Írta: Sándor Mónika, asztrológus

* A horoszkópban 12 jegy és 12 ház van. Ezekben helyezkednek el a bolygók (bolygónak vesszük a Napot és a Holdat is).
Az első jegy a Kos – Kos „minőségű” az első ház is. Majd Bika (2. ház), Ikrek (3. ház), Rák (IV. ház), Oroszlán (5. ház), Szűz (6. ház), Mérleg (VII. ház), Skorpió (8. ház), Nyilas (9. ház), Bak (X. ház), Vízöntő (11. ház), Halak (12. ház).
Hogy melyik jegyben helyezkedik el a Napunk, az attól függ, hogy melyik hónapban és melyik napon születtünk.
A horoszkóp másik fontos pontja az Aszcendens. Ez attól függ, hogy a világ melyik városában és a nap melyik órájában születtünk. A házak ettől a ponttól indulnak el.

Ló szeme