Ez akkor biztosítható, ha minden ló azonosításra kerül, és az azonosító okmányában, vagyis lóútlevelében bejegyzésre kerülnek a ló azonosító adatai, származási adatai, állategészségügyi kezelései, vizsgálatai, igazolva ezzel a ló eredetét, állategészségügyi állapotát, illetve emberi fogyasztásra való esetleges alkalmasságát.

A lóútlevél tehát olyan hatósági bizonyítvány, amely az állat azonosítására, állategészségügyi forgalomképességének igazolására szolgál, és tartalmazza a tulajdonos adatait is. Ezen kötelező funkciói mellett tartalmazhat még tenyésztési-, minősítési- és versenyeredményeket is, segítve ezzel a ló értéknövekedésének dokumentálását.

Bár a lóútlevél neve azt sugallhatja, hogy csak azon lovak számára kötelező kiváltani, amelyek elhagyják telephelyüket, fontos hangsúlyozni, hogy a 29/2000 (VI.9.) FVM és 64/2003 (VI.16.) FVM rendeletek értelmében a lóútlevél megléte minden 6 hónapnál idősebb ló esetében kötelező.

Ez az okmány ugyanis amolyan „személyi igazolványa” az állatnak, amelyet minden hatóság elkérhet a ló azonosításakor, és az esetleges állatorvosi kezeléseket is már csak ebbe a hatósági bizonyítványba lehet bevezetni. A kezelő és hatósági állatorvosnak a lóútlevelet a kérésére át kell adni. A kezelő állatorvosnak a vakcinázásokat, kezeléseket, ellenőrző tesztek eredményeit kötelező a lóútlevélbe bejegyezni.

A lóútlevél kiváltása számos előnnyel jár a lótulajdonos számára. A lóútlevél ugyanis – igazolva a ló eredetét, tulajdonjogát, állategészségügyi állapotát – lehetővé teszi a lótulajdonos számára, hogy egészséges lovát szállítsa, eladja, a fertőződés veszélye nélkül részt vegyen vele rendezvényeken, vágóállatként értékesítse, de még az esetlegesen kapható támogatásokra is ezzel igazolhatja a jogosultságát.

A lóútlevél-rendszer kialakításának egyik alappillére, hogy zárt tulajdonos-nyilvántartást is megvalósítson, vagyis a ló életében minden egyes lótulajdonos hivatalos bejegyzésre kerüljön. Ennek az a célja, hogy a ló életútja követhető legyen, előnye pedig, hogy tisztázott tulajdonviszonyokkal a ló tulajdonosa az Európai Unió piacán teljes jogú szereplővé válhat.