A sportlovak erőnlétét számos tényező befolyásolja. A lovak különböznek képességeikben, viselkedésükben, kondíciójukban csakúgy, mint ahogy az eltérő sportágak más intenzitást, kitartást és képzést igényelnek. Számos olyan általánosságban fontos koncepció van, amely bármely sportágban teljesítő ló megfelelő erőnlétének, izomzatának és edzettségének eléréséhez szem előtt tartandó. Szerencsére egyre több tudományos megalapozottságú szemlélet, laboratóriumi kutatásokra épülő táplálékkiegészítő érhető el, amely a felkészülési és verseny időszakban is támogatja a lovak egészségét.

20140418 equimins 07

Az erőnlét megalapozása

A versenyszezonra történő felkészülés első lépése a ló erőnléti állapotának megalapozása. Ehhez a megfelelő takarmányozás, vitaminok és edzésterv együttesen szükséges. A takarmányozásban történő változtatásokat kis idővel a megnövekedett fizikai terhelés előtt kell elkezdeni, nehogy a ló kondíciója visszaessen. Ehhez általános vitamin koncentrátumot javaslunk, mint az Equimins Advance vagy Tip-Top kiegészítője, amely tartalmazza a lovak számára fontos vitaminok és ásványi anyagok összességét a megfelelő mennyiségekben.

20140418 equimins 03

Az ásványi anyagok egyensúlya és az elektrolitok

Számos vitamin fontos szerepet kap a megfelelő felkészítésben, mivel az ásványi anyagok egyensúlya létfontosságú. A csontok megfelelően erős szerkezetéhez fontos a megfelelő kalcium és foszfor aránya. A nátrium, kálium és klorid az izzadással ürül a szervezetből, és az elektrolit háztartás felborulása hosszú távon csontritkuláshoz és csontgyengüléshez is vezethet. Ez nem fordul elő azokkal a lovakkal, amelyek elektrolit pótlást kapnak és megfelelő mennyiségű vizet isznak.

20140418 equimins 06

Az izzadással a vér mennyisége is csökken, vele együtt oxigén szállító képessége is, ezért is fontos a megfelelő vízfogyasztás és elektrolit pótlás. Az elektrolitok nemcsak a folyadék háztartásért és ozmotikus nyomásért felelősek, hanem az idegrendszer- és izomműködésben is fontos szerepet játszanak. Az elektrolit pasztákkal vagy revitalizáló sókkal az elektrolit háztartás egyensúlyban tartható.

20140418 equimins 04

A vitaminok szerepe: E-vitamin szelénnel

A vitaminok közül kiemelendő az E-vitamin és C-vitamin szerepe. Az E vitamin az egyik leghatásosabb antioxidáns, zsírban oldódó vitamin. Az E-vitamin sejtszinten fejti ki hatását, semlegesíti a szervezetet károsító szabad gyököket, a sejtmembrán védelmében betöltött szerepe óriási. Emellett kedvező hatást gyakorol a keringési rendszerre. A szelén és az E-vitamin antioxidáns, védi a sejtek falát a károsító peroxid gyököktől, javítja az izmok anyagcseréjét, stabilizálja az izomrostok működését, segít a szabadgyököktől történő megszabadulásban, kiegészíti a szelén hatását.

A szelént 1817-ben fedezték fel. A növények a szervetlen szelént (amely nagyon kis mennyiségben található meg a földben) szervessé alakítja, és ezt tudja a szervezet felhasználni. E két anyag hiánya miatt mozgászavarokra, izomfájdalmakra és beidegződési zavarokra lehet számítani különösen a növekedésben lévő lovak és a sportlovak esetében, hiszen nekik rövid idő alatt kell a legjobb teljesítményt kihozni magukból.

Az E-vitamin és szelén együttes alkalmazása megelőzi a szívizomzat és a csontvázizomzat károsodását, növeli a kitartást és a teljesítőképességet, javítja a regenerációt. Az olajok etetése mellett javasoljuk E-vitamin tartalmú kiegészítő etetését is, pld. az Equimins E-vitamin, szelén, lizin kiegészítőt, akár por, akár oldat formájában.  100 ml olaj etetése mellett 100-150 IU E-vitamin bevitel ajánlott.

20140418 equimins 02

Lizin, ginseng, C-vitamin

A lizin az egyik olyan limitáló aminosav, amelyeknek jelenléte meghatározza a többi aminosav felszívódásának mértékét, jelenléte az izomfehérjék építéséhez szükséges.

A ginseng extra vitalitást biztosít, segít a lovaknak a teljesítményük növelésében, a verseny vagy megerőltető munka után erejük visszanyerésében. A C vitaminnal együttesen a stressz, a versenyzés során nagy mennyiségben keletkező, káros hatású szabadgyököktől való megszabadulást is segíti.

Edzések idején és a versenyidőszakban is javasolt a teljesítmény növelésére. Betegségek, műtétek után segíti a regenerálódást.

A C-vitamin erősíti az immunrendszer működését nemcsak a betegségek, hanem a megnövekedett stressz esetében egyaránt. Az intenzív és rendszeres edzés is megnövekedett stresszt jelent a szervezet számára. A C-vitamin erősíti a kötőszöveteket és gyulladásgátló (megelőző) hatása mellett az ízületvédő hatása is van.

A versenykondíció elérése

Amennyiben lova a téli szezonban pihent, akkor a versenykondíció eléréséhez sportágtól függően 8-16 hétre is szükség lehet. A szükséges időtartam függ a ló korától és jelenlegi állapotától, a sportág típusától, az esetleges múltbeli sérülésektől és problémáktól.

Fontos a kellő odafigyelés és az egyéni adottságok vagy korlátok figyelembe vétele, mivel a fizikai erőnlét megfelelő kondicionálása a szervezet teljes rendszerét érinti:

-    a szív-, ér-, és izomrendszert, amely feladata a megfelelő véráramoltatás, az az izomműködéshez szükséges oxigén szállítása. Ehhez a tüdő kapacitása legyen képes megfelelően oxigénnel feltölteni a vért, hogy segítse az izmok működését, az oxigén, glükóz és zsírsavak kivonását és a tejsav és szén-dioxid kiürülését. A rendszeres edzés megkezdése utáni 2-3 hétben már nő a vér mennyisége és 2-3 hónap alatt a kapillárisok száma is megnő. Ez nem csupán a szállított vér mennyiségét növeli meg, hanem az áthaladó vér izomban eltöltött idejét is. Ez a megnövekedett idő lehetővé teszi a jobb anyagcserét és az izmok hatékony oxigén és tápanyag felhasználását.

-    az izom- és vázrendszert – csontok, inak, szalagok, izmok – teherbíró képességük, erejük növelése lassan történik, egy teljesen képzetlen ló esetén akár 6 hónapot is igénybe vehet, mire a megfelelő állapotot eléri. Fontos szem előtt tartani, hogy ez a lassúbb fejlődés kell, hogy megszabja az edzésprogram felépítését a sportágtól és adott lótól függően, és minden esetben elegendő időt kell biztosítani a vázrendszer számára az alkalmazkodáshoz. Amennyiben a terhelés nagyobb, mint az izom- és vázrendszer képessége, akkor komoly sérülésveszély áll fenn. A végtagok állapotát naponta célszerű szemrevételezni, duzzanat, melegedés és fájdalom jelére az edzésprogramot módosítani kell. Modern összetételű, hialuronsavat, kondroitin szulfátot, glükózamint, MSM-et és C-vitamint tartalmazó ízületvédő kiegészítőkkel támogatni tudja a porcok egészségét, az erős Ízületi szerkezetet és az ízületi folyadék minőségét. (pld. Equimins Flexijoint, MSM por)

-    a testhőmérséklet szabályozását – a testhő leadása a fizikai terhelés során, hogy elkerülje a test túlmelegedését. A kémiai energiák (glükóz, glikogén, zsírok) izom-összehúzódássá, vagyis mechanikai energiává alakítása kevéssé hatékony folyamat, az energia közel 75%-a hő formájában elveszik. Ezt a hőt a testnek le kell adni, hogy elkerülje az izmok és az agy túlhevülését. Ezért fontos az izzadás, hisz a kipárolgás a test hőmérsékletét szabályozza. Páradús környezetben a kipárolgás csökken, és magas hőmérséklettel párosulva ilyenkor még sokkal nehezebb a test hőmérsékletének fenntartása, ezért nagyon fontos az elektrolit háztartás egyensúlyának fenntartása.

-    központi idegrendszert – a neuromusculáris – ideg és izom közötti kiváló koordináció, ami azt eredményezi, hogy a ló jobban tudja az adott feladatot teljesíteni.

Mindezek együttes megléte teszi lehetővé, hogy a ló hatékonyabban tudjon erőt kifejteni és nagyobb teljesítményre legyen képes. A megfelelő erőnléti állapot segít az izom- és vázrendszer sérüléseinek megelőzésében is.

Az olajok energiatartalma

Az izomfáradság esetén felhalmozódó tejsav mellett problémát okozhat az izom glikogén raktárainak kiürülése, mivel annak feltöltődéséhez 1-5 napra is szükség lehet. Ezért fontos, hogy az aerob típusú feladatokkal segítsük az izmok jobb oxigénfelvételét, hogy a szénhidrátokat és zsírokat energiává alakítsák, mivel így a munkában lévő ló mobilizálni tudja zsírtartalékait és kiválóan tudja hasznosítani az olajokat (növényi vagy csukamájolaj, pld. Equimins Glow and Shine len, szója és repceolaj keveréke).

20140418 equimins 08b

A szemes takarmányokhoz is adható maximálisan 10% hozzáadott olaj. Az olajok etetése esetén ne lépje túl a 100 kg testsúlyra jutó 100 ml mennyiséget még nagy energiaszükséglet esetén sem! Az olajok energiatartalma kétszerese a szénhidrátokénak, hasznosításuk közvetve hozzá tud járulni a hirtelen energiaszükséglet (glükóz, glikogén) biztosításához, ily módon elősegíti, hogy ne alakuljon ki izomláz és a glikogén raktárak ne ürüljenek ki. Jelenlegi kutatások során az olajok segítenek a testhőmérséklet és szívritmus szabályozásában is.

Az izomláz megelőzése

Az izomtónus kialakítása részben fajtától függő elvárás is, ehhez igénybe vehet kreatin tartalmú táplálékkiegészítőket, amelyekkel a megfelelően felépített edzés mellett hamar, látványos eredményeket érhet el. Az Equimins által ajánlott kiegészítők, a Creatin por és Muscle Toner oldat használata gondos alkalmazás mellett hamar látványos eredményt produkál, és az adagolási útmutató betartásával veszélytelen.

Bármilyen lóval dolgozik is, a bemelegítés és levezetés szakasza nagyon fontos. A kemény munkát követően csak néhány perces ügetés majd azt követő séta is jelentősen csökkenteni tudja a felhalmozódó tejsav mennyiségét az izmokban.  Az izomláz, ill. ’tying up’ szindróma elkerülésére ajánljuk az Equimins egyik legújabb termékét, a Dee-Tye & Drink izomláz "Tying-up" szindróma - elleni oldatát, amely a megelőzésre is alkalmas.

20140418 equimins 05

L-Carnitin már lovaknak is

Az L-Carnitin újdonságként hathat a lovak számára kínált táplálékkiegészítők között, de ez a lovak szervezete által is előállított, természetesen jelenlévő anyag, amelynek nagyon fontos szerepe van a szervezetben. Az L-Carnitin aminosav származék, amelyet humán táplálékkiegészítőként már több évtizede alkalmaznak.

Az L-Carnitint a lovak szervezetében a máj állítja elő bioszintézissel, ezen kívül állati és növényi eredetű táplálékokkal lehet a szervezetbe juttatni. Az L-Carnitin leginkább a hús-és tejtermékekben fordul elő (100-300 mg/kg), nagyon kis mennyiségben található a növényi eredetű táplálékokban (0-30 mg/kg). A szervezet a szükségletnek csak töredékét képes előállítani, tehát a kemény munkában lévő lovak számára az L-Carnitin utánpótlás nagyon jó ötlet, akár L-Carnitin folyadék, vagy paszta formájában. Hogy miért?

Az L-Carnitin javítja a kitartást, a testi teljesítőképességet, megsokszorozza az izomban értékesülő energiát, gyorsítja a zsírok elégését, javítja a mérgező anyagcseretermékek kiválasztását és lerövidíti a regenerációt. Az L-Carnitin kiegészítő bevétele javítja a maximális aerob teljesítőképességet és elősegíti a glikogén-takarékosságot hosszan tartó, nagyobb megterhelés esetén.

Pótlólagos L-Carnitin kiegészítés a teherbírási képességet javítja, valamint növeli a kitartó teljesítőképességet és az ellenállást a korai kifáradással szemben.

Növeli az állóképességet és kitartást, amely minden versenyben lévő ló számára szükséges. Az L-Carnitin támogatja az izomtömeg növekedését és a szívizom védelmét.

A kemény munkában lévő lovak szervezete nem képes előállítani a szükséges L-Carnitin mennyiséget, ezért kiegészítés nélkül jellemzően izomfáradtság, gyengébb teljesítmény, kimerültség tünetei jelentkeznek. A fentiek tükrében tehát javasoljuk minden kemény munkában lévő ló számára az L-Carnitin kiegészítő alkalmazását az izomműködés, jobb teljesítmény és kitartás támogatására.

Teljeskörű termékkínálat, táplálkozástani tanácsadás

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalál, amely segít lova egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. Kérdéseivel forduljon bizalommal termékfelelősünkhöz, aki (a lova életkora, fajtája, terhelése, stb. szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó) táplálkozástani tanácsokkal is tud segíteni.

Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
Telefon: 30/9796 578

Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon talál:
www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu

20140418 equimins 01