A december közepi Hadak útja című film bemutatóján hiába jelent meg Spielberg Tom Hiddleston és a nem túl ismert arcú Jeremy Irvine társaságában, sőt hiába jelent meg Emily Watson is itt-ott, mégis a legtöbben a főszereplő lovat hiányolták, akit közel-távol nem talált a rajongó közönség.

Mindeközben Finder, a 11 éves herélt telivér éppen nyugovóra készült több ezer kilométer távolságban, egy kaliforniai lovardában. A film arról szól, hogy Joey-t (ő a ló) eladják a brit lovasságnak és Franciaországba szállítják, hogy ott részt vegyen 1914-18 között a háborúban. Az angol és német hadseregben is szolgál, s ezalatt egykori tulajdonosa, a fiatal Albert fejébe veszi, hogy megkeresi és hazaviszi magával hűséges paripáját.

Morpurgo eredeti, 1982-es regényét hatalmas történelmi kutatás előzte meg, majd 1997-ben Spielberg felfigyelt a szívszorító történetre és elhatározta, hogy mozifilmet forgat belőle.

Devonban folyt a forgatás 5 hónapon keresztül. A valóságban Finder névre hallgató ló pedig becsülettel viselte az ezzel járó viszontagságokat. Nem is csoda, hiszen nagyon komoly szerepei voltak már korábban is, így veterán filmesnek számít.

War Horse

Los Angeles városától északra, egy autópálya melletti ranch az otthona. Fényes fekete sörényt kapott a trénerétől, aki egy különleges japán hajfestéket használt ehhez a művelethez. Ebben jelent meg legutóbbi szerepében is, a Miami Helyszínelők egy epizódjában.

Bár fehér papucsai már megfakultak, Finder minden porcikájában hollywoodi sztár. 157,5 centiméteres marmagasságával a versenylovak között nem sokra vitte, viszont tehetségével és bizonyított képességeivel igen keresett a filmes produkciókban.

Korábbi szerepeiben például Seabiscuit néven Jeff Bridges versenylova volt a nagy gazdasági világválság idejében. E 2003-as szerep után 2005-ben Zorró lovaként tűnt fel, Antonio Banderas alatt. 2009-ben Hugh Grant, 2010-ben pedig Denzel Washington forgatott vele jeleneteket. Nemsokára pedig a gyártás alatt álló Hófehérke című filmben tűnik majd fel, Julia Roberts társaságában.