A verejték megjelenése, függetlenül attól, hogy vékony és vizes, vagy vastag, habos, annak a jele, hogy a lovunk folyadékot veszít, ez lehet óránként 10-15 liter folyadék is.

A lovak verejtéke hipertóniásnak tekinthető, ami azt jelenti, hogy nagyobb koncentrációban tartalmaz elektrolitokat, mint a testfolyadékok. A verejtékkel az elektrolitok távoznak. Az izzadással elvesztett elektrolitok legfontosabbjai a nátrium, klorid és kálium. Kisebb mennyiségben a kalcium és magnézium, és még kisebb mennyiségben egyéb nyomelemek is ürülnek.

Minden elektrolitnak megvan a saját funkciója:

•    A nátrium segít fenntartani a megfelelő vérnyomást és testfolyadék egyensúlyt.
•    A klorid a sav-bázis egyensúlyért felelős.
•    A kálium fenntartja a sejten belüli folyadékegyensúlyt és nélkülözhetetlen az optimális izom-, szív- és vese működéshez.  
•    A kalcium fontos a megfelelő csontfejlődéshez, szívizom, ideg- és izommunkához.
•    A magnézium a megfelelő izomműködéshez, csontképzéshez és idegrendszeri működéshez.

Az elektrolit egyensúly felborulása többféle módon lehet hatással a szervezet működésére.  A nátrium, klorid, kálium és magnézium kiürülése nagymértékű zavart okoz az ideg-és izomszövet működésében, míg a nátrium és kálium drasztikus csökkenése oly mértékben csökkenti a szomjúság érzetet és étvágyat, hogy az már gátolja a rehidratálást. A kalcium és magnézium kiürülése idegrendszeri problémát okoz, amely miatt a ló akár össze is eshet.

A nátrium és a klorid nagyon kis mennyiségben található meg a szénában és a szemes takarmányokban, ezért fontos hogy a lovak számára ezek beviteléről mindig gondoskodjunk. Ez a pótlás történhet nyalósó, elektrolit só vagy paszta formájában. A legegyszerűbb mód, ha a lovunk számára elérhető a nyalósó. Itt figyelmet kell arra fordítani, hogy olyan helyen legyen a só, ahol nem szennyeződik vizelettel vagy trágyával. A folyadék háztartás szempontjából szintén nagyon fontos a tiszta víz, az is legyen elérhető, hogy lovunk tetszés szerint bármikor tudjon inni.

A legtöbb elektrolit, revitalizáló só bekeverhető a lovak táplálékába, feloldható vízben vagy szájon át adható pasztaként kerül forgalomba. Amikor vízben oldva adja az elektrolitot, annak elfogyasztása után mindig legyen még elérhető még további tiszta víz is, hiszen a ló szomjas lesz.

20140623 elektrolitok 01

Számos kereskedelmi forgalomban lévő elektrolit áll rendelkezésre, de legyenek óvatosak a kiválasztásnál. Sokszor a legfőbb összetevő sok elektrolit készítményben nem só, hanem a dextróz, amely cukor. Ez megfelelő a betegségből felépülő lovak számára. Az izzadtság okozta elektrolit veszteség pótlására a legfontosabb összetevő a nátrium és a klorid.

20140623 elektrolitok 02

Ha egy kereskedelmi elektrolit keverék több mint 15% cukrot tartalmaz, akkor a vásárló alapvetően a cukorért fizet és nem az elektrolitokért. Természetesen a lova szívesen fogyasztják a cukros elektrolitot, mert édes, de ezek a termékek nem segítenek a lónak az elvesztett elektrolitok pótlásában.

A pótlás mértékét természetesen az elvesztett folyadék, az izzadás mértékéhez kell igazítani, amelyet befolyásol a feladat intenzitása, a talaj a környezeti hatások, időjárás. A megfelelő elektrolit adag 3-7 gr nátrium, 6-15 gr klorid, 1-3 gr kálium, 4-8 gr kalcium és 1-3 gr magnézium tartalmú.

20140623 elektrolitok 03

Mikor különösen fontos az elektrolitpótlás?

•    Intenzív edzés vagy képzés, versenyek, bemutatók, túrák esetén
•    Utazáskor
•    Magas hőmérséklet és / vagy páratartalom esetén
•    Bármilyen okból megnövekedett izzadás vagy vízveszteség esetén (pld. hasmenés)

Az Equimins által kínált elektrolit kiegészítők az Epsom só (magnézium szulfát), dobozos kiszerelésű elektrolit, a Revitalizáló só (dextróz, kalcium laktát, magnézium, kálium klorid, nátrium klorid, réz szulfát, cink szulfát, probiotikumok) és az Elektrolit paszta a sók és szükséges kalcium és nyomelemek pótlására 30 ml kiszerelésben.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalál, amely segít lova egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében.

Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon talál: www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu.