Vajon igaz, hogy a lányok jobban rákattannak a lovakra, vagy csak egy mítoszról van szó. Esetleg csak beleivódott a társadalmunkba ez a (tév)hit, hiszen a tévében rendre pónik dús sörényét fésülgető kislányokat látunk? A lányokat jobban el tudjuk képzelni az unikornissal, fehér lovon érkező herceggel, sárkánnyal harcoló lovag oldalán.

Kislány lóháton

Önmegvalósító jóslat?

Ez talán egy önmegvalósító jóslat, amely befészkelte magát a fejekbe. Úgy kezdődik, hogy a kislányokból a szüleik jobban kinézik, hogy örülni fog a lovacskának, mint a kisfiúkból. Ezért a kislány lovat kap, megszereti, azzal nő fel és felnőtt nőként is melengeti a szívét a ló közelsége. Ezzel a kör be is zárult, hiszen ő is megveszi majd a lovacskát.
De talán az idők ebben a témában is változást hoztak. 100 évvel ezelőtt a nők hobbiból ritkán lovagoltak, féloldalt ültek a nyeregben, a lábukat átvetni szemérmetlen dolognak számított. A lovak fiús „játékok” voltak, főképp harci, közlekedési és munkaeszközök. Ez azonban az utóbbi időben gyökeresen megváltozott!

Biológiai különbségek...

A lovak szeretetében talán a férfi és női biológiai különbségek is meghatározóak lehetnek. A női agyműködés a két agyfélteke közötti intenzívebb együttműködésre épül, míg a férfiak agyműködésében sokszor dominál a bal agyfélteke, amely a logika és az analitikus képességekért felel. A férfiak ezért gyakran inkább feladatközpontúan gondolkodnak, míg a nők gondolatait mélyebben átszövik az érzelmek. Épp ezért lehetséges, hogy a nők beleérzőképessége és a testbeszédet értő képessége jobban fejlett, így jobban „kijönnek” egy olyan lénnyel, amelyik nem tud beszélni. Mert mint tudósaink kinyilatkoztatták, a ló nonverbális állat. A megértés és a megértettség érzése pedig szoros érzelmi kötődések kialakítója lehet, állítják a pszichológiához értők.

Férfi-női elméletek

Azt biztosan tudjuk, hogy a lovakra rákattant gyerekek közül sokkal több a kislány, mint a kisfiú. Egy részük csak átesik a lovacskás fázison, majd az elmúlik és más témák iránt kezd majd érdeklődni. Más részük egész életében megtartja a lovak szeretet és kiváló lovassá válik. De miért vannak többen a lányok?

A befogadó nemétől teljesen függetlenül az embereknek a lovak az erő, a teljesítmény, a méltóságteljesség szimbólumai. Hatalmas, félelmetesnek tűnő állatok. Sokan hisznek abban, hogy a lányok (kicsik és nagyok) máshogy reagálnak, mint a fiúk, ha egy hatalmas, félelmetes teremtménnyel találják szemben magukat. Mindkét nemre nagy hatással van az ilyen találkozás, de a nőkből kevésbé váltja ki a versengés érzetét, annál inkább a törődés és védelmezés ösztönét.

A férfiak a „miért nem szereted a lovakat” kérdésre gyakran adnak kitérő válaszokat, mint például azt, hogy a lovak túl nagyok, túl buták, túl büdösek. Talán egy tudatalatti érzés mondatja velük, amely azt sugallja, hogy a hatalmas, iszonyatos nyers erővel rendelkező, félelmetes állatok nem biztonságosak, sőt veszélyesek az ember közelében. Talán ugyan ez a sugallat a nőkből megnyugvást és biztonságérzetet vált ki.

Nagy és erős lények

Lehet, hogy a nők genetikailag a nagy és erős lényekkel való barátkozásra és a megszelidítésükre vannak programozva. Ha így van, akkor fontos számukra, hogy elnyerjék a lény bizalmát és irányítani tudják annak viselkedését. Ez természetesen egy nagyon gyenge lábakon álló, de hihető elmélet, amelyet sok valós életből száramzó tapasztalat tesz hihetővé.

Tehát a lovakat a lányok és fiúk is ugyan úgy látják, de sokszor különböző reakciókat vált ki belőlük. Az erős, hatalmas állat a lányokban többször váltja ki a biztonság, kényelem, erő érzetét, és ezzel szemben a fiúkban gyakrabban kapcsolódik a veszély és a versengés érzetéhez. A kislány ezek szerint „nagy haverként” vigyáz a lóra, míg a kisfiú azon aggódik, hogy a büdös szörnyeteg mikor rúgja le a fejét. Aki gyerekként ezt érzi, valószínűleg felnőtt fejjel sem felejti el teljesen a lovak iránti érzelmeit.

Te mit gondolsz?

Van értelme ezeknek az elméleteknek, vagy semmi valóságalapjuk nincs? Szólj hozzá a Facebookon (az írás alatt), vagy szavazz és oszd meg saját tapasztalataidat!

A szavazás eddigi állása
Lányok | Fiúk | Egyformán

Lány és lova