A Biotin az egyik legfiatalabb vitamin, 1935-ben fedezték fel, mint „Koenzim-R”, kémiai szerkezetét 1942-ben határozták meg.
B7-vitamin, H-vitamin, Koenzim-R. Kéntartalmú vitamin. Neve a német Haut = bőr szóból származik, mivel hiánya bőrhámlást okoz. Számos enzim koenzimje, amelyeknek szabályozó szerepük van a szénhidrát- és lipid anyagcserében. Felszívódását segíti a B-vitamin-csoport többi tagja, a magnézium és a mangán.

20140830 biotin 03

Az emberek számára is fontos, a mai kutatások szerint a biotin mindkét típusú cukorbetegség esetén segít a vércukor szint kontolljában. A biotin szabad és kötött formában is jelen lehet az élelmiszerekben. Jó biotin forrás a máj, a vese, a tojássárgája, és néhány zöldség, továbbá az olajos magvak közül elsősorban a pörkölt földimogyoró. A búza is tartalmaz biotint, de kötött formában, ami felszívódásra nem alkalmas. A hús, a gyümölcsök biotinban szegények. Hiányakor túlzott kimerültség, álmosság, izomfájdalmak, hajhullás, depresszió, és szürkés bőrszín jelentkezhet.

És a lovaknál?

Az 1940-es években folytatott kutatások szerint a lovak táplálékában megtalálható biotin mennyiség a szükségleteikhez elegendő. Az elmúlt évtized kutatásai azonban már azt mutatták, hogy a biotin szervesen kötött formában fordul elő, és biológiailag nem áll rendelkezésre. Nagyon kis napi mennyiség szükséges ugyan, de a biológiailag rendelkezésre álló források mégsem biztosítanak elegendő mennyiséget a lovak szükségletének kielégítésére és ezért táplálékkiegészítése szükséges.

Szerepe

A teljes biokémiai ciklusban szerepet kap, a növekedés, a felszívódás, az epidermális szövetek karbantartása, a normális csontfejlődésben és a szaporodásban szerepe van. Két fontos enzim funkciója a zsírsavszintézis és a glükóz szintetizáció, segít tehát a zsírok, fehérjék és glükóz előállításában, javítja a csont, pata és szőrzet minőségét.

A szervezetben előállítása a bélflóra baktériumok által történik.

Hiánya a pata állapotának leromlását és a vedlési időszakban nehéz szőrváltást, nagymértékű hiánya esetleg szőrhullást is eredményezhet.

A szervezet csak nagyon kis mennyiségben tárolja a biotint, és mivel vízben oldódó vitamin, túladagolni nem lehet, a felesleg a vizelettel kiürül.

A felnőtt lovak napi szükséglete alapvetően jó kondíció esetén napi 2-4 mg, de fajtánként, életkoronként és a lovak munkavégzésének intenzitásától, az éghajlattól és egyéb tényezőktől függően is változik ez a mennyiség. A pata, bőr vagy szőrzet állapotának javításához napi minimum 15 mg a szükséges adag.

A tápanyagok biotin tartalmának meghatározása nagyon nehéz, mivel kis mennyiségben fordul elő, komoly biokémiai laborelemzéssel határozható meg.

Az alábbi táblázat mutatja az általában alkalmazott tápanyagok biotin mennyiségét mikrogrammban (1g =1000mg =1.000.000 µg)

20140830 biotin 04

Az alábbi táblázat tartalmazza hány kilogramm tápanyag biztosítaná a napi 3 mg biotin bevitelt:

20140830 biotin 05

Az Equimins táplálékkiegészítők mindegyike tartalmazza a napi szükséglethez elegendő mennyiségű biotint és azok a kiegészítőink, amelyek valamely problémát céloznak meg, tartalmazzák az ahhoz a mértékű regeneráláshoz szükséges mennyiségeket. (1 mg = 1000 µg)

20140830 biotin 06

20140830 biotin 02b