Hazai lovas életünkben számos olyan szellemi, alkotó közösség létezik, akiknek lovas műsorai egyenként eddig is láthatóak voltak különböző rendezvényeken, de egy közös műsorban így, mint az Equissimo-ban még soha nem szerepeltek.

Az Equissimo arra vállalkozott, hogy olyan új lovas bemutatókat hoz létre, amelyeknek világpremierjére az OTP Lovas Világkupán kerül sor, s a jövőben nem csak a hazai, de az európai közönség érdeklődésére is számot tarthatnak.

A Gála programjában hat lovas produkciót láthat a közönség. Ebből három lesz világpremier. Az Equissimo műsorában 100 szereplő és 87 ló jelenik meg egyszerre az Aréna porondján. Az egy órás előadásban megidézve a magyar lovas történelem legszebb hagyományait, nemzeti lovas büszkeségeinket egymás után felvonultatva.

Huszár

Kezdjük a világszámokkal!

Három puszta ötös – korábban még soha nem látott bemutatója

A magyar lovas virtus és a lóval való együttműködés magasiskolája, a puszta ötös bemutatója. Az öt lovat, a két hátsón állva hajtó csikós alakja minden néző emlékezetébe örökre bevésődik, aki valaha látta a produkciót.

A puszta ötöst először Ludwig Koch osztrák festő álmodta meg a XIX. században, majd ennek a festménynek ihlető hatására Lénárt Béla valósította meg a korábbi álomképet, s vágtatott először öt lóval, a két hátsón állva.

A puszta ötös ma már elengedhetetlen része a csikós bemutatóknak. Egy puszta ötös megjelenése is lenyűgöző élmény, az Equissimo-ban azonban először a magyar lovas történelemben, három puszta ötös lép egy időben a nézők elé.

A bugaci, az izsáki és a domonyvölgyi ötös fogatok bemutatója igazi különlegesség és bravúr. A három puszta ötöst hajtó csikós egyike ifjabb Szegedi Gábor, az alapító atya gyermeke.

A Nemzeti Lovas Díszegység bemutatója 33 lovassal

A 2001. január 1-én alakult, huszár hagyományaink ápolására és állami díszelgő feladatok ellátására létrehozott Nemzeti Lovas Díszegység története során először mutat be csoportos alaki gyakorlatot, azaz zenés carouselt, 33 lovassal. A világon két ilyen nagy létszámú lovas bemutatót tartó nemzeti díszegység létezik, a Kanadai Királyi Hegyi Rendőrség díszalakulata és az angol Királyi Lovas Tüzérség bemutató egysége. Melléjük zárkózik fel létszámában és gyakorlatában is világszínvonalú bemutatójával idén a Nemzeti Lovas Díszegység. A különleges, zenés alaki gyakorlatokat először Magyarországon a Világkupa közönsége láthatja majd.

A Farkas József alezredes vezette Díszegység az egykori, 1848-as Coburg huszárezred egyenruhájának mintájára készült öltözéket viseli. A lótakarókon azonban már az egykori császári jelkép helyett, Magyarország címere látható.

4 x 4-es fogat carousel – 4 lipicai négyes fogat közös bemutatója

Lovas csapatoknál megszokott látvány a közös alaki gyakorlat, azaz a carousel. A fogatok világában különleges ritkaság az, amikor négy teljesen egyforma négyesfogat közösen tart zenés bemutatót.

A Világkupa közönsége Magyarországon először láthatja négy lipicaiakból álló négyesfogat közös kűrjét. A cziráki díjhajtó kocsikat és előttük a gyönyörűséges lipicaiakat Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József, Osztertág Márk és Osztertág Kristóf hajtja.

Az egykori lovas korzók hangulatát megidézve mind a négy kocsin egy-egy szépséges ifjú hölgy foglal helyet, Erzsébet királyné egykori ruháinak egyikében. A D’Elia Szalon korabeli festmények és fényképek alapján elkészíttette Erzsébet királyné, azaz Sissi egykori öltözékeit. Ezekből a csodálatos ruhakölteményekből viselnek négyet a bemutató fogatokon utazó hölgyek.

Fogat

A Gála további programjában fellépnek:

Kassai Lajos immáron világhírű lovas íjászai

Kassai Lajos a honfoglaló magyarok életét, szokásait vizsgálva, az ő lovas íjász technikájukat újra felfedezve indította be Magyarországon Kaposmérőn a lovas íjász képzést. Ma már szerte a nagyvilágból zarándokolnak el Kassai Lajos lovas központjába a tanulni vágyók. Kassai Lajos szép szavaival élve, „Nem az ősök hagyományait kell követnünk, hanem azt a gondolatot, amelyet ők is követtek.” Kassai Lajos és lovas íjászai nem csak őrzik, hanem meg is újították azt a szellemi örökséget, amelyet honfoglaló eleink hagytak ránk, de hosszú évszázadokra elfeledkezett róla a nemzeti emlékezet.

A lovas íjászok vágtatva, lóhátról céloznak íjaikkal a pálya közepén elhelyezett céltáblákra. A lovas íjászat szépséges példája a lovas és lova teljes harmóniájának, egymásra hagyatkozó együttműködésének.

Kassai Lajos

Bugaci csikósok

Csikósbemutató. A Gála elmaradhatatlan műsorszáma a csikós bemutató, ezúttal hat bugaci csikós mutatja be mindazt a tudományt, amelyre egy szilaj lóval és egy ostorral, vágtában, ügetésben, lépésben, földön fekve, földön ülve képes a magyar csikós.

A száguldás bajnokai - A győri trükk lovasok bemutatója.

A huszárok ülnek, a csikósok fekszenek és állnak a lovaikon, a száguldás bajnokai a győri trükk lovasok azonban mindezt megtetézik azzal, hogy a ló hátán állva vágtáznak, vagy éppenséggel fejjel lefelé, a ló hasa alatt fekve száguldanak. Egyszerre többen is ülve, állva lovaikon zászlókat lobogtatva szemkápráztató sebességgel.

A Tóth Szilárd vezette Rodeo Team trükklovas csapatában vágtázó lovasok között nem csak ifjú urak, hanem csinos ifjú hölgyek is lesznek.

Pénzes Gábor hagyományőrző huszár

A magyar katonai lovas hagyományok legfőbb éltetői a hagyományőrző lovasok, akik saját pénztárcájuk terhére tartják fönt lovaikat, készíttetnek az egykori lovas katonákéval megegyező egyenruhákat és közös lovas játékaikon ezrek, tízezrek előtt idézik fel az egykori csaták jeleneteit. Nem lenne teljes a Lovas Gála programja, ha a hagyományőrző huszárok hiányoznának belőle. Pénzes Gábor közülük az egyik legkiválóbb lovas, lesz az Equissimo Gála programjainak összekötője, a Magányos Huszár, aki évszázadok óta álmaink csatamezőin nemzeti dicsőségünk hordozója.

Az Equissimo rendezője: Meskó Zsolt

Szakmai tanácsadó: Szotyori-Nagy Kristóf, Zilahy István, Szegedi Gábor, Erdélyi Magdolna és Ladányi-Kovács Zoltán

Producer: Lázár Vilmos, Lázár Zoltán és Mondok József

Megnéznéd az Equissimo – Magyar Lovas Csillagok Gálát?
Játssz, és nyerd meg Te a páros belépőjegyek egyikét a VII. OTP Lovas Világkupára!