Minden körülmények között védelmezni fogjuk a lengyel és a magyar szabadság ügyét - emelte ki Hende Csaba honvédelmi miniszter 2014. december 14-én, vasárnap Lengyelországban a limanowai csata századik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, a Limanowa melletti Jabloniec hegyen.

Krizbai Diána, az MTI különtudósítója jelenti:

A történelem és a két ország mintegy ezeréves barátsága arra figyelmeztet, nem lehet szabad az egyik nép, ha nem szabad a másik - tette hozzá.
Megint a nagyhatalmi erőpolitika napjait éljük - mondta Hende Csaba, hozzátéve: nem tudjuk mit hoz a jövő. Nem tudjuk, hogy a tőlünk keletre folyó háború, a balti térségben zajló flottamozgások, a NATO közös légterének folyamatos provokálása végül hová vezet. "Azt azonban tudjuk, számíthatunk egymásra" - fogalmazott Hende Csaba.

Kifejtette: Lengyelország és Magyarország, ahogy a történelemben többször, úgy a jövőben is számíthat egymásra testvérnemzetként és a NATO tagjaiként, amit a közös érdekek és közös biztonság mellett a szabadság és a jog, a kölcsönös tisztelet és az emberi méltóság közös értékei tartanak össze.

A közelmúltban magyarok és lengyelek több programmal felidézték az első világháborúban megvívott győztes limanowai csatát. November 28-án a Várpalotán felállított hősi emlékműtől indult el a limanowai emlékportya. A lovas csapat az első világháborúban használt felvonulási útvonalakat követve több emlékművet látogatott meg az utóbbi több mint két hétben, s útjuk végén vasárnap a limanowai csata emlékhelyén helyezték el a hősök koszorúját.

A rendezvénysorozat zárásaként hagyományőrzők játszották újra a csatát a Jabloniec hegyen, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter és Maciej Jankowski, a lengyel védelmi minisztérium államtitkár-helyettese megkoszorúzta a felújított emlékművet.

20141214 limanovai hosok 02

Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédet mond az első világháborúban megvívott győztes limanowai csata századik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, a Limanowa melletti Jabloniec hegyen. Mögötte balra Maciej Jankowski, a lengyel védelmi minisztérium államtitkár-helyettese.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A vasárnapi ünnepségen részt vett mások mellett Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Maruzs Roland alezredes, a társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztály osztályvezetője, Ágh Péter és Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselők, Talabér Márta (Fidesz-KDNP), Várpalota polgármestere, valamint Muhr Ottomár ezredes unokája és felesége is.

Az 1914. november 28. és december 18. közötti limanowai csatában az osztrák-magyar csapatok megállították és a Dunajec folyó mögé szorították vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat. A Limanowa melletti Jabloniec magaslaton található a 368. számú haditemető, ahol a hősi halált halt monarchiabeli, lengyel és orosz hősi halottak nyugszanak. A huszárok között itt nyugszik a soproni Nádasdy császári és királyi 9. huszárezred parancsnoka, Muhr Ottomár ezredes is.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Kislengyelországi Vajdasági Hivatal a csata centenáriumára mintegy 15 millió forintból újította fel a temetőt. A felújítási munkálatok első ütemében idén megújult a kápolna, egyes síremlékek, továbbá a temető sétányának köveit és a már leomlóban lévő kőkerítést is helyreállították.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd - Hagyományőrzők újra játszák az első világháborúban megvívott győztes limanowai csatát a századik évforduló alkalmából rendezett megemlékezésen Lengyelországban, a Limanowa melletti Jabloniec hegyen 2014. december 14-én.