A prágai állatkert, amely régóta tenyészti az ázsiai vadlovat és 1959-től vezeti a "családfájukat", 2011 júniusa óta 12 lovat szállított már Mongólia nyugati részébe. A lovak visszatelepítésének több millió koronás költségeit egy projekt keretében a Cseh Fejlesztési Ügynökség állja.

Az apró termetű Przsevalszkij-lovat, más néven ázsiai vagy mongol vadlovat a világon a legnagyobb számban a prágai állatkertben tenyésztik, és szabadon gyakorlatilag már csak Mongólia szteppéin élnek három helyen. A prágai állatkert vadlovai a nyugat-mongóliai Homiin Tal-i rezervátumban élő csordát erősítik.

Az ázsiai vadlovak a szabad természetben mintegy fél évszázada lényegében kihaltak. A szakértők most Mongóliában kísérleteznek azzal, hogy újra meghonosítsák a szabadban a vadló egyetlen máig élő alfaját, a házi ló legközelebbi vadon élő rokonát. A prágai állatkert vezeti 1959-től fogva a Przsevalszkij-lovak nemzetközi nyilvántartását is. A lovakat a cseh hadsereg teherszállító repülőgépein viszik Mongóliába állatorvosi kísérlettel.