Tüske Boglárka közlése szerint a kastélyt építtető Grassalkovich I. Antal (1694-1771) kedvenc lováról, Schimmelről készült életnagyságú szobor egykor a kastély egyik udvarának, az úgynevezett Schimmelhofnak a közepén állt, és először egy 1763-ban keletkezett dokumentum tett róla említést.

Az alkotás kalandos történetet élt át - vázolta a hátteret a kastély munkatársa -, sorsáról több legenda keringett. 2010 novemberében a lovarda melletti Schimmelhof felújításakor az egész udvart talajradarral átvizsgálták, de nem akadtak a lószobor nyomára, később azonban a nyári lovarda területén, egy - a kastélyt még szovjet katonai létesítményként használó időkben keletkezett - szerelőakna elbontásakor több szobordarabbal együtt előkerült a ló törzsének egy töredéke is.

Ennek a részletnek, valamint a megmaradt fotóknak a segítségével mintázták újra az alkotást a gödöllői Varga Zoltán Zsolt restaurátor vezetésével. Schimmel szobra tercitből készült, és újra a Schimmelhof dísze lett - tette hozzá Tüske Boglárka.

Kép: tortenelemportal.hu, artnews.hu