Fazekas Sándor a szombati átadást igazi lovas ünnepnek nevezte, mivel az egyik legjelentősebb fejlesztés az utóbbi időben a magyar lovas sport világában. A szilvásváradi lipicai lovas központ megújítása igen jelentős beruházás, mivel a régi létesítmény teljesen megújul. Megépül egy négy évszakos pálya is ennek keretében, amely egész évben használható lesz. Emellett a kiegészítő létesítmények is megújulnak. A beruházás a jövő évben fejeződik be.

Mindez a Kincsem Nemzeti Lovas Program része, amely továbbfejlesztéseket is tartalmaz például: Mezőhegyesen, Bábolnán, Fábiánsebestyében és a Nemzeti Lovardában is zajlik a munka. A célkitűzés az, hogy a magyar lovas kultúra világszínvonalú infrastrukturális háttérre támaszkodhasson, a lovaglás iránt egyre nagyobb az érdeklődés az országban, mivel "lovas nemzet vagyunk" - jegyezte meg. A versenyeken indított lovak száma - például - a rendszerváltás óta megháromszorozódott, ami most 4 ezer felett van - tette hozzá a miniszter.

A szakemberek arra számítanak - mondta a tárcavezető -, hogy a Szilvásváradon, a Bükk északi kapujában elkészülő új beruházás turisták tízezreit vonzza majd a térségbe. Emlékeztetett: a Nemzeti Lovas Program része a lovas turizmus is, amely szintén egyre inkább teret hódít az országban. Ezért lovas turistaútvonalakat jelöltek ki, és biztosították az erdők belovagolhatóságát, átjárhatóságát. A magyar lovas sport pedig - különösen a fogathajtás - világhírű - idézte fel.

MTI

Fotó: magyarepitok.hu