A beruházás utolsó elemének részét képező Királyi és főúri lovaskultúra című állandó kiállítás a barokk istálló feletti szint nyolc kisebb termében berendezett tárlat egyebek mellett a huszárélet, a magyar nemesi testőrség, a dámalovaglás, a főúri, királyi vadászatok hangulatát idézi. A hadtörténeti jelentőségű kiállítás több darabját hazai múzeumoknak és magángyűjtőknek köszönhetik.

A projektzárón mutatták be a nemrég kialakított egyik szekcióterem 3D-s vetítőjében a kastély történetét, valamint az Erzsébet királyné Gödöllőn töltött napjait felidéző kisfilmet. A látványos alkotást - amelynek operatőre Ragályi Elemér volt - a jövőben külön belépőjeggyel bárki megnézheti.

3D film
Forrás: www.godollo.hu

Magyarország legnagyobb barokk kastélyának lovardája 1746 és 1749 között épült. Erzsébet királyné kívánságára később átépítették, a padlószintet feltöltötték, az ablakszintet megemelték, kerek manézst alakítottak ki benne, amelynek négy pontjára tükröket helyeztek. A lovarda a királyné egyik kedvenc tartózkodási helye volt a kastélyban. Nemcsak lovas események zajlottak itt, hanem Horthy Miklós kormányzó engedélyével különböző rendezvényeket, bálokat is tartottak a falak között. Később tábori kórházat, a II. világháborút követően szovjet laktanyát rendeztek be itt.

A kastély honlapja: http://www.kiralyikastely.hu/