A január 9. és 13. rendezett nemzetközi fesztiválon csaknem 20 országból több mint 30 produkció volt látható. A díjazottak névsorát a versenyprogramokat lezáró fogadás keretében hirdették ki vasárnap este. A gálaműsorral egybekötött díjátadót hétfőn rendezik a programoknak is helyet adó Fővárosi Nagycirkuszban.

A budapesti cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg először, azóta az esemény egyfajta cirkuszünneppé és a világ második legrangosabb ilyen jellegű fesztiváljává nőtte ki magát.

A Richter csoport a fesztivál történetének első magyar győztese

Véget ért a 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál versenyprogramja. Az óriási szakmai és közönségsikert aratott jubileumi cirkuszfesztiválon a fantasztikus lovas akrobata produkciót bemutató Richter csoport győzött. A fesztivál 1996 óta íródó történetében még soha nem volt arra példa, hogy magyar artista vehesse át az Arany Pierrot díjat. A Casselly család Budapesten is a csúcsra ért, és a négy fordulatos szaltóval ékesített elefánt akrobata szám szintén fesztivál győztes lett. A kínai cirkuszművészet egyik legkiválóbb akrobata produkcióját is arany díjjal jutalmazta a zsűri, a Quingdao csoport lélegzetelállító rúdakrobata száma a fesztivál harmadik arany díját érdemelte ki.

Nagy sikert ért el a másik magyar szám, a Simet László által bemutatott óriás szemafor produkció is. A kiváló kötéltáncos Ezüst Pierrot díjban részesült, és a Maciva Cirkuszművész Életmű Különdíját is átveheti. Ezüst díjat nyert továbbá a Trio Stoian rúdakrobata csoport, a brazil Super Silva plafonakrobata száma, az Ambra és Yves Nicols légtornász duó. A Rozgoszcirk kiváló cirkuszművészeit is nagyra értékelte a zsűri: a Stynka csoport látványos és virtuóz rúdakrobata száma Bronz Pierrot díjban részesült.

Gratulálunk, csak így tovább!

10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Forrás:
MTI
Fővárosi Nagycirkusz