A Négy Mancs több ilyen lovat mentett meg a vágóhídtól. Ezek egyike Tóbi, aki fél éve él a gimnazista Varga Viktóriával. Barátságukban sok munkájuk van.

Robert Hengl, a Négy Mancs szakértője elmesélte: "Tóbinak a patája tört el, ami a lovak esetében nagyon komoly sérülés. A régi tulajdonos nem akarta kifizetni a gyógyítási költségeket, inkább vágóhídra küldte volna. Szerencsére az egyik munkatársunk rátalált Tóbira, és mivel látszott, hogy gyógyulás esetén még hosszú és jó élet várhat rá, felajánlottuk a segítségünket.“

Bár egyáltalán nem könnyű, a Négy Mancs és a partner menhelyek megpróbálnak új, megfelelő tulajdonost találni a mentett lovaknak.

Varga Viktória: “Amikor először meghallottam Tóbi történetét, kételkedtem benne, hogy tudnék egy sérült lóval foglalkozni. De hajtott a kíváncsiság, így meglátogattuk. Amikor bementem hozzá a karámba, odajött és ráhajtotta a fejét a vállamra. Rögtön tudtam, hogy vele szeretnék foglalkozni. Most már egészséges, és nagyon sokat edzünk együtt. Az iskola mellett dolgozom, hogy fedezzük a tartási költségeit. De megéri: nagyon jó barátok lettünk."

A legtöbb mentett ló menhelyeken, a fajtájuknak megfelelő körülmények között él. A Négy Mancs két magyar lómenhely munkáját támogatta, az egyik közülük az őrbottyáni Bottyán Equus tanyán található.