Bács-Kiskun és Csongrád megye - főként alsóbbrendű útjait - lovasok és fogatok lepik el a napokban, mert az ország minden részéből sereglenek a vendégek hétvégére az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba - tájékoztatta Kovács-Seregi Szabina, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.

A vasárnapig tartó, második alkalommal megrendezett fesztivál a magyar kultúra minden olyan szegmensét bemutatja, amelyre a ló valamilyen befolyással volt. A rendkívül színvonalas és változatos programok kézzelfogható közelségbe hozzák a látogatók számára a lóhoz kötődő harcművészetet, a közlekedést, a néptáncot, a viseletet, a tárgyhasználatot, a magyar irodalom, a népzene és a ló szimbolikáját.

Az idei esemény a Vivát Huszár alcímet kapta, mert a fesztivál részeként rendezik meg az I. Európai Huszártalálkozót, amelyre hét-nyolc országból érkeznek hagyományőrzők. Ehhez kapcsolódóan pénteken két kiállítás is nyílik az emlékpark Rotundájában. Somogyi Győző Munkácsy- és Kossuth-díjas festő és grafikusművész 100 magyar huszár című tárlata a huszárság történetét jeleníti meg rajzok segítségével. A Vivát Huszár címet viselő tárlat pedig a fegyvernem ötszáz éves történetének tárgyi emlékeit vonultatja föl a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és magyarországi jeles magángyűjtők anyagából.

A fesztivál alatt többször rendeznek honfoglalás kori haditornát, a hagyományőrzők ügyességi és harci feladatokkal tarkított akadálypályán mérhetik össze tudásukat, de lesz játékos lovas viadal és solymászbemutató is.
A hétvége egyik leglátványosabb eleme a szombat délelőtti seregszemle lesz, amikor a több száz lovas és huszár hagyományőrző ünnepélyesen az Árpád-emlékműhöz vonul. Szintén felejthetetlen élménynek ígérkezik az I. Európai Huszártalálkozó gálaműsora is, amelyen hazai és külföldi hagyományőrző csapatok egy mesés kerettörténetbe ágyazva idézik meg a magyar huszárság múltját és elterjedését a világban.

A 2012-es Nyeregszemle időpontja: május 18-19-20.

Bővebb információ: http://nyeregszemle.hu