Ez az a futam, amelybe Mikóczy Zoltán is nevezte Overdose-t, ám sajnos sérülése nem jött olyan gyorsan rendbe, hogy felkészíthették volna rá. A verseny azonban tíz centi híján a galoppsport elmúlt tíz, de megkockáztatjuk, hogy inkább száz évének legnagyobb tragédiájába torkollott. Ami történt, az ugyanis példátlan felelőtlenség... És kudarc, bár a történet nem minden szereplőjének.

Kezdjük ott, hogy évek óta szól a kórus, hogy jók-jók az európai lovak, de bezzeg az ausztrálok... Már hol tartanak a tenyésztésben... Milyen nagyszerű lovaik vannak... Ők a legjobbak a világon... Ha már Európa, hová máshová hoznák a lovaikat, hogy ezt bizonyítsák, ha nem a Royal Ascotra, közös királynőjük „házi versenyére".

Tavaly eljött délről a kiváló So You Think, aki győzelemmel kezdett Írországban, de Ascotban (Dettori zsenijének köszönhetően) Maktoum sejk egyik lova megverte. Elhozták a sprinter Star Wittnesst is, aki szintén nagyon magasan jegyzett ló, és ascoti dobogós helyeivel meggyőzően is szerepelt, bár tulajdonosai vélhetően győzelmeket reméltek. Már ekkor elkezdték rebesgetni, hogy idén talán elhozzák a veretlen Black Caviart, a „királynőt" is (lévén kanca). Majd ő megmutatja, mit ér az ausztrál vér.

Mi magyarok jól tudjuk, milyen nyomással jár a veretlenség. Overdose 14 győzelemig jutott, Black Caviar viszont már 21-nél tartott e verseny előtt, amiből 11 Group I-es volt, azaz a legmagasabb versenyosztályba tartozó. A veretlen lovak örökranglistáján már ezzel is a második helyen állt Kincsem mögött.

Menedzsmentje párszor oda is mondott, hogy nem értik, miért kell a fél világot átutazniuk, ráadásul a hazainál kisebb pénzdíjért futva, hogy végre máshol is elismerjék: ő a világ legjobb sprintere. Black Caviar eddig még soha nem hagyta el Ausztráliát, miért is tette volna, ha hazájában évente 50 Group-besorolású sprintet futnak, annyit, mint Angliában, Franciaországban és Írországban együttvéve. Miért nem az európai lovak utaznak „le" hozzá, ha annyira jók? – kérdezték. Hogy a helyzet Európa számára még egy kicsit megalázó is legyen, miatta kellett felemelni az ascoti futam pénzdíját, és kiderült, hogy Black Caviarnak egy esetleges ascoti győzelemért magasabb tenyésztési prémium járna Ausztráliából, mint amennyit Angliában nyerhet.

Végül Black Caviar 21/21-es mérleggel mégiscsak megérkezett Európába. Mivel Ausztráliában fordítva vannak az évszakok, neki ez tulajdonképpen a szezon vége. Az ausztrál lapok minden nap beszámoltak, hogyan készül, négy országos tévéadó közvetítette élőben ascoti futását, az utcai kivetítők előtt az éjféli időpont ellenére is tízezrek szorítottak a nemzeti hősnek.

Első két versenye kivételével mindig Luke Nolan lovagolta. Hogy a zsoké egy kicsit megismerje az ascoti pályát, benevezték a keddi 1000 méteres King's Stand Stakes-re, ahonnan egy negyedik helyet hozott.

Black Caviar kasszafavorit volt: 6 fontra csak 7-et lehetett nyerni vele. A BBC közvetítése a Royal Ascot mind az öt napján a fesztivál legnagyobb csillagaként foglalkozott vele, a futama előtti felvezetésben négyszer annyit szerepelt, mint a többi 13 ló összesen. Sőt, a királynőnek külön lelátót építettek a jártatónál, most nem volt neki jó páholyából távcsövön nézni az indulókat, ott akart lenni testközelben. Még a legtöbb angol is neki drukkolt. Miért is ne, hiszen a galopp az ő találmányuk, valahol az összes jó ló az övék is egy kicsit, elvégre angol telivér mind. A közvetítésben látni, ahogy a világ legjobb zsokéi székre állva kukucskálnak az öltözőjük ablakából, megjött-e már „a ló" a jártatóba. Az angol lapok szerint hétezer ausztrál izgult a helyszínen.

Luke Nolan felült a lovára, kikentrézett a startgéphez, beállt vele, Black Caviar lovásza végig simogatta a ló fejét egész a start pillanatáig (ő sem egyszerű eset). Elindultak, és Black Caviar a frontban haladt két másik ló társaságában, majd Nolan megindította, és pillanatok alatt szerzett másfél-két hossz előnyt. Több nem is kell, tulajdonosai mindig is hangsúlyozták, hogy ők nem törekednek dominanciára, sokhosszas győzelmekre, „csak" legyen első. És ekkor történt valami.

Nolan 120 méterrel a cél előtt – szakkifejezéssel – letette a kezét. Azaz teljesen váratlanul és indokolatlanul kiengedett, mintha zsebben lenne a győzelem. Pedig dehogy...

Az ascoti pálya vége emelkedős, lehet, arra számított, hogy az utolsó métereken már nem fog felérni rá senki, de csupán egyetlen versenyt futott ugyanitt előtte, nem tudhatta, hogy a pályát jól ismerő zsokék úgy próbálják beosztani lovaik erejét, hogy maradjon bennük szufla finiselni a legeslegvégén is. Két francia ló pedig felfutott rá, olyannyira, hogy egyikük, Moonlight Cloud (ez a futam utáni első ismétlésen tisztán látszik), pár méterrel a vége előtt holtversenybe ért Black Caviarral. Vagy Nolan észlelte még idejében a veszélyt, vagy Black Caviar újított magától, de pont annyit rátett még, hogy épphogy beért. Az is lehet, hogy csak a lépés jött ki szerencsésen, és ha csak nagyon kevéssel is, de Black Caviar megőrizte veretlenségét: 22/22.

Royal Ascot

Azt még tegyük hozzá, hogy e verseny tavalyi nyerője, Society Rock olyan rosszul ugrott ki a startgépből, hogy három hossz hátrányból kezdte a futamot. A végén pedig csak bő másfél hosszal maradt ötödiknek. Persze a galoppsportban sincsen „mi lett volna, ha", de formája alapján ő is komoly versenytárs lehetett volna a finisben.

Idomárja rezzenéstelen arccal várta a célfotó eredményét, nem csapott a levegőbe, amikor bemondták, hogy ha kevéssel is, de győztek, csak kezet fogott a hozzá legközelebbi emberekkel. Nolan a verseny után elismerte felelősségét, de hozzátette, hogy csak a győzelem volt a céljuk, az pedig megvan, úgyhogy nincs nagy baj. Pedig dehogy nincs.

Black Caviar rekordjában ugyanis senki nem fogja nézegetni, mennyivel és hogyan, ha marad veretlen, akkor csak az számít, hogy Európában is nyerni tudott. Nolan megítélésével sem foglalkozunk, mert sokkal fontosabb ennél, hogy milyen hatással lesz mindez az egekbe magasztalt ausztrál tenyésztésre. Ha ugyanis a legnagyobb világsztár, a veretlen csillag, akit „a fél világ várt Ascotban", és akitől a legtöbben sima 5-6 hosszas győzelmet vártak, csak orrhosszal tudta verni az európai lovakat, akkor ezután miért is vennének ausztrál lovat az európai futtatók? Jók-jók, de mitől lennének annyival jobbak?

Black Caviar tulajdonosai bejelentették, hogy a lovat az első géppel viszik haza pihenni. Szerintünk logikus lépés lenne, ha vissza is vonultatnák, bár kétségtelenül nagy kihívás a decemberi hongkongi futam (ami egy ausztrálnak a szezon elején van), hiszen a versenydíj mellé még egymillió ausztrál dollár is járna tenyésztési prémiumként. Majd meglátják.

Mi pedig csak sajnálhatjuk, hogy Overdose sérülése nem jött rendbe olyan gyorsan, hogy ebben a futamban is megmérethette volna magát. Igen, a galoppsportban továbbra sincs „mi lett volna, ha"...