Az ősz bővelkedik sütőtökben. Bár minden bizonnyal ezek a narancssárga szépségek a legkézenfekvőbb és legtökéletesebb őszi dekorációt alkotják a ház és az istálló körül, az is biztos, hogy kár lenne csupán díszként használni, hogy a szezon végén aztán egyszerűen kidobjuk őket.

Tudunk jobbat: inkább etessük meg a finomságot a lovunkkal! Íme néhány tipp, hogyan válhat a sütőtökből finom csemege a paci számára.

20171029 oszi sutotokcsemege 04

A sütőtök egészséges

A sütőtök egyik nagy erénye, hogy nagyszerű tápanyagforrás; magas karotin- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik, található továbbá benne E-vitamin és folsav, jelentős arányban tartalmaz rostot, kalciumot és foszfort, ráadásul a lovak döntő többsége szereti is az ízét.

Töklámpásból lócsemege

Halloween után a kifaragott töklámpást ne dobjuk ki: gyorsan és egyszerűen ehető játék válhat belőle. Vágjuk ki a szárát, gondosan távolítsuk el a belsejéből a gyertya- és viaszmaradványokat, valamint a kormos részeket, majd tegyük ki a legelő ló elé elérhető helyre (figyelem: a tök külseje-belseje ne legyen penészfoltos, különben nem szabad odaadni a lónak!). A szárat azért távolítsuk el már előre, nehogy a tököt túlságosan mohón majszoló állat fulladását okozza. A tökmag ízét általában kedvelik a lovak, tehát nem okoz problémát, ha adott esetben a magokat nem kanalazzuk ki a tök belsejéből. A tök semelyik része nem mérgező a lovak számára.

20171029 oszi sutotokcsemege 02

Sütőtök sütve, ízesítve

Azoknak a lovaknak, amelyek szájpadlása érzékenyebb, illetve amelyek nem akarják vagy nem tudják átharapni a nyers tököt, süssük meg, hogy jó puha legyen. Ehhez melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és tegyük bele a tököt (kimagozva, a tetejét levágva) egy hőálló üvegedényben. A sütési idő a tök méretétől függ. Egy 1-3 kg-os tök rendszerint 45-60 perc alatt puhul meg.

Sütés után kikaparhatjuk a sütőtök húsát és összekeverhetjük a ló takarmányával. De felszeletelve darabokban is felkínálhatjuk kedvencünknek. Csökkenthetjük a sütési időt, ha a tököt még a sütés előtt szeletekre vágjuk vagy feldaraboljuk. Azok számára, akik szeretnének igazán ünnepi fogást feltálalni és egyúttal kényeztetni is a lovukat, a sütőtök alapú csemegéket ajánljuk. Példaként itt egy recept:

- 1 db kisebb sütőtök - megsütve, húsa kivájva
- 1 evőkanál fahéj
- 1 teáskanál szerecsendió (tetszés szerint)
- 550 g zab
- 60 ml melasz (helyettesíthetjük mézzel vagy almaszósszal is)
- 10 dkg barna cukor

Egy nagy tálban keverjük össze a sütőtök húsát a többi hozzávalóval, majd kanállal mérjünk ki egyforma méretű adagokat és készítsünk belőlük golyókat egy sütőlapra. Süssük 12-15 percig. Ha a keverék túl folyósra sikerül, adjunk hozzá még egy kis melaszt.

Ha már itt tartunk, miért is ne készíthetnénk egyszerre nagyobb mennyiséget? A csemege lefagyasztható, így később, a téli hónapokban vagy akár a következő tavasszal is fogyaszthat belőle a lovunk.

20171029 oszi sutotokcsemege 01

Romlott tököt ne!

A szár eltávolításán túl más biztonsági óvintézkedést is ajánlatos megtennünk, ha sütőtökkel kínáljuk a lovat. Először is alaposan vizsgáljuk meg a sütőtököt, hogy látjuk-e rajta rothadás vagy penész jeleit. Ha vannak olyan részek, amelyek már romlottak - jellemzően a tök alja vagy az az oldala, amely tartósan a érintkezett a talajjal - vágjuk ki őket. A tök megmaradt, egészséges részét nyugodtan megetethetjük a pacival.

Sütőtököt túlsúlyos lónak?

Másodszor, ha úgy döntünk, hogy a tököt megsütjük, és a ló túlsúlyos vagy olyan típusú anyagcserezavarban szenved, amely alacsony szénhidráttartalmú diétát kíván, hagyjuk el a barna cukrot és a melaszt, és használjunk helyette természetes (hozzáadott cukor nélküli) almaszószt. A diétán lévő lovaknak a sima spárgatök is nagyszerű alacsony kalóriatartalmú, alacsony glikémiás indexű rágcsálnivalót jelent.

Végül, ha a ló hiperkalémiás periodikus paralízisben (HYPP) szenved, csak minimális mennyiségű sütőtököt adjunk neki, mivel viszonylag magas a káliumtartalma, amely súlyosbíthatja a HYPP tüneteit.

A megoldás: újrahasznosítás!

Tehát az őszi tökdíszek begyűjtésekor, a Halloween elmúltával jusson eszünkbe a sütőtök lócsemegeként való újrahasznosítása! Nyersen, megfőzve vagy megsütve nagyszerűen kiegészíti a ló őszi étrendjét.

Mentés

Mentés