A lóval az utolsó pozícióból fordult a célegyenesre.

Délelőtt még félő volt, hogy fokozódik a kedden Maisons-Laffitte-ban kezdődött sztrájk (ami az 1878-ban alapított versenypálya esetleges bezárása miatt kezdődött), ám a tárgyalások tovább folytak a versenyszervező és a lovas-szakszervezetek között, így a versenynapot mégis meg tudták tartani.

Most pedig nézzétek meg a videót, és csak azután olvassatok tovább - ne lőjük le előre a poént!

Ugyan előfordul, hogy egy-egy lovat a többiektől eltérő íven - akár a túloldalon - visz a lovas, ám ez a mozzanat annyira tudatosnak tűnt, hogy itt másról lehetett szó. Az utolsó helyről ugyanis gyakorlatilag észrevétlenül tudott átsurranni a túloldalra. Második esély volt, feltehetően figyelték a többiek, mikor érkezik meg rájuk. Ám a többi lovas ilyenkor hová néz? Jellemzően maga mögé. Hol van? Jön már? Nem jön? Akkor jól van.

Egy 60 km/h sebességgel robogó telivér hátán a csőlátás miatt ugyanis csak akkor lehet észrevenni, ha valaki tőlük jó 30 méterre a túloldalon jön, ha direkt odanéznek (mint az úszásban a surranópályának is nevezett külső, 1-es és 8-as pályák, amit nem látnak a 4-esen és 5-ösön a legjobb idővel döntőbe került esélyesek).

Soumillon a túloldalra futva bevállalt jó 20-30 méter plusz távot, ám így lova saját ritmusban, a többiektől nem zavartatva mehetett, és ami a lényeg: a többi lovasnak esélyt sem hagyott rá, hogy lereagálják. Ők meg jót versenyeztek a belső korlát mellett. Lehet, nem is tudták, hogy csak a második helyért.

soumillon gibraltar wins

Azért is vélhető teljesen tudatosnak ezt a húzást, mert látni lehetett, hogy Soumillon nem csak arra ügyelt, hogy utolsó pozícióból érjen a célegyenesre, de nagyon figyelt arra is, hogy kívül legyen, és ne a belső korlát mellől kelljen indítania, ahol "mellé maradva" bárki bezavarhatott volna. Lehetséges, hogy jobbnak ítélte a külső pályaív állapotát, és végül is az segítette győzelemhez.

Ez esetben viszont Christophe (vagy a ló őt erre utasító trénere) komoly leckét adott a többieknek, hiszen egyedül ő látta meg, hogy kívül annyival jobb a pálya állapota, hogy belefér az utolsó helyre maradni, majd még 20-30 méterrel többet is futni a többieknél. Akár így, akár úgy volt, Overdose egykori lovasa ebben a versenyben vélhetően minden idők egyik legokosabb lovaglását mutatta be.