Dr. Szmodits Zsolt pedig első ízben jelentette ki, hogy – ugyan még sok van hátra – de már semmi nem hátráltatja Overdose-t abban, hogy minden tekintetben teljes értékű felkészítő munkát végezzen.

Mikóczy Zoltán: Szerencsére már egy mindennapos standard műveletként beszélhetünk Overdose patkolásáról, ami ismét is jól, a várakozásnak megfelelően sikerült.

Az első két lábára ezúttal is ragasztott patkókat kapott, a hátsókra pedig szögeltet, ebben nincs változás.

Sőt, abban sem, hogy ismételten Stuart Packham patkolókovács végezte a műveletet. Reggel iderepült Londonból és az esti géppel már utazhatott is haza.

Ez már fix menetrend? Mindig, minden ugyanúgy történik?

Mikóczy Zoltán: Most annyi újdonság volt, hogy amikor Stuart patkolta Overdose-t, a patkók és a patái közé ezúttal egy narancssárga szilikon-szerű kitöltő-anyag került. Korábban ez már volt zöld és fekete is. Ez a réteg védi a talpát.

Szilikonról azért gyakrabban olvasunk hollywoodi színésznők kapcsán...

Mikóczy Zoltán: Overdose ekkora sztár.

Nem titok, hogy a patkolás másnapján beszélgetünk, és te ezt a napot is együtt töltötted Overdose-zal. Az ilyenkor megszokott pataérzékenység most is előjött nála a patkolást követően?

Mikóczy Zoltán: Mivel most nem csak a pata hordozó-széléből, hanem a talpi szarurétegből is leszedett egy keveset a kovács, egy rövid időre igen, de messze-messze nem olyan mértékben, mint amihez szokva voltunk régebben, amikor Alagon még szögeléssel került a lábaira a patkó.

   

Overdose állatorvosához, Dr. Szmodits Zsolthoz fordulok: Amikor legutóbb beszéltünk, akkor azt mondtad a PannoniaOverdose.hu-nak, hogy még körülbelül 2 centiméter van a régi patájából, aminek meg kell várni a lenövését. Akkor körülbelül a mostani időpontot jelölted meg...

Dr. Szmodits Zsolt: Akkor hathetes patkolási és körmölési periódusok voltak tervezve, amik lerövidültek ötre. Ez a két hét még hiányzik, néhány milliméter még megvan a régiből, de ez már nem lényeges. A patája miatt már nem kell aggódnunk.

Ez azt jelenti, hogy ugye Overdose jó ideje már teljesen egészséges, s a patamizéria is véget ért?

Dr. Szmodits Zsolt:
Ezzel várjunk még két hetet...

Eddig is végtelenül türelmesek voltatok...

Dr. Szmodits Zsolt: Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ettől a mumustól teljes egészében soha nem szabadulunk meg. Egy patairha-gyulladáson átesett ló – akármilyen sikeresen is lett korrigálva ez az elmozdulás – mindig is hajlamos lesz erre. Tehát fokozottan kell majd ügyelni a patkolásra és a megfelelő talaj kiválasztására, nem csak a munkához, hanem a versenyzéshez is. Ez nem jelenti, hogy kímélni kellene, csak nagy gondossággal kell lenni iránta.

A kondíciójáról még itthon meggyőződhettünk...

Dr. Szmodits Zsolt: Azóta is fokozatosan javul, de a 100%-os versenykondíció azért még odébb van. Az izmok épülése, a tüdőmunka, a keringés korábbi szintű terhelhetőségének elérése mind-mind hozzátartozik ehhez. Per pillanat úgy néz ki, csak idő kérdése minden, és újra versenyképes lesz.

Van még bármi gátja annak, hogy teljes értékű felkészítő munkát kapjon?

Dr. Szmodits Zsolt:
Nincs!

 

Ismét Mikóczy urat kérdezem: Két hete Overdose még csak könnyű kentermunkát, azaz könnyű vágtát végzett. Egyáltalán helyénvaló a „csak" jelző használata?

Mikóczy Zoltán: Itt is tartjuk a fokozatosság elvét. A következő időszakban fokozatosan fog gyorsulni, és körülbelül két hét múlva végezhet majd teljes értékű gyors vágtákat. Az a legfontosabb – persze nem mindenáron – hogy Overdose-t a Royal Ascotra versenyformába hozzuk.

Ma még nem lehet 100%-os biztonsággal állítani, hogy ez tartható. Két-három hét múlva, amikor már látjuk, hogyan bírja a fokozottabb terhelést, okosabbak leszünk.

Múlt héten még két felhozó versenyről beszéltél...

Mikóczy Zoltán: Igen, mert felelőtlenség lenne először Ascotban indítani a lovat a világ legjobbjai ellen. Kell előtte a lábába felkészítő verseny. Szívem szerint két versenyt írnék neki elő, egy nagyon könnyű, önbizalom növelőt, ahol saját magunk is meggyőződhetünk arról, hogy tudja hozni a korábban mutatott formáját, és még egy, ennél esetleg erősebb mezőnyű versenyt.

Viszont az idő rövidsége, az edzettségi állapota és a Royal Ascot közelsége miatt, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy csak egy, május közepi verseny lesz kettő helyett. De hangsúlyozom, ezek csak elképzelések, majd mindent a ló mond meg, saját maga.

A kettő kevesebb, mint az egy?

Mikóczy Zoltán: A fő cél a Royal Ascot. Ahhoz igazodunk, az pedig több mint előtte bármi. Az az igazi mérföldkő.

A képeket Dr. Szmodits Zsolt készítette

Forrás: PannoniaOverdose.hu