Lovardai elsősegélynyújtás és balesetvédelem

Beszámoló a 2010. március 20-án tartott első képzésről.

A résztvevők lelkes csapata mozgalmas napot zárt március 20-án, hiszen egy nap alatt hallottak az elsődleges és másodlagos elsősegélynyújtásról, vizsgáztak elméletből, balesetvédelmi szempontból elemezték a lovardát, mint környezetet és a lovaglást, mint sporttevékenységet, és végül de nem utolsó sorban, mindenki gyakorlatban is végigcsinálta az újraélesztési módszereket és egyéb elsősegélynyújtási szituációkat!

A jelenlevők a képzés részeként gyakorlati példákon keresztül ismerhették meg a lovardában, illetve lovaglás során előforduló legtipikusabb baleseteket/sérüléseket, valamint azok ellátását és elkerülésének módját.

Ezek mindenki számára életszerű, szinte már hétköznapi helyzetek bemutatásával kezdődtek, amik adott esetben balesetveszélyesek lehetnek akár a lovardai alkalmazottak, akár a lovardába látogatók számára.

Fontos kiegészítést jelentett a képzés anyagában a vonatkozó jogszabályok közös értelmezése, felelősségi körök tisztázása és átültetése a mindennapokra.

Mivel a legtöbb lovardában szolgáltatás jelleggel zajlik lovas tevékenység, ezért a külföldi vendégek megfelelő informálása angol nyelvű kiírások, leírások elhelyezésével segíti a balesetveszélyes helyzetek elkerülését. Ennek megfelelően a képzési anyag egy angol nyelvű „kisokos” mellékletet is tartalmaz.

Az itt elsajátított elsősegélynyújtási ismereteket, valamint a balesetvédelem egyik leghatásosabb módszerét a megelőzést, lovardai környezetre vonatkoztatva, speciális kiegészítő ismeretek birtokában már minden résztvevő a gyakorlatban is képes lesz alkalmazni. Tudásukat nemzetközi kártyával és oklevéllel igazolhatják!

Mindenki sikeres vizsgával zárta a képzést, így magabiztosan mondhatja éles helyzetben is: „Képzett elsősegélynyújtó vagyok, SEGÍTHETEK?”

Végzett képzett elsősegélynyújtók:

  • Aratóné Sárik Edit – lovasoktató
  • Galló Sándor – lovardai alkalmazott, Hétkúti Lovaspark
  • Jobbágy László – lovardai alkalmazott, Hétkúti Lovaspark
  • Kánai Orsolya – belovagló, lovasedző, Lóháton Budakeszin
  • Papik Dorottya – tanuló, lovasedző
  • Polgár Anna – védőnő, lovas
  • Szabó Marcell – lovasedző, Staccato Lovas Egyesület
  • Szabó Szilvia – lovasedző, Staccato Lovas Egyesület
  • Szűcs Gábor – lovardai alkalmazott, Pasaréti Honvéd Lovarda

Következő képzési időpont: 2010. április 17.
További információ: www.sportglobes.net/elsosegely