A domonyvölgyi Lázár Lovasparkban tartott szerdai sajtótájékoztatón kiderült, a fedeles fogathajtó világkupa-sorozat budapesti állomásán ismét rajthoz áll a sportág élő legendájának számító, az egyéniben négyszeres világbajnok Ijsbrand Chardon. Az idén sorozatban harmadszor vb-aranyérmes holland csapatból pedig Koos de Ronde is indul a magyar fővárosban, ő a 2012/13-as idényben megnyerte a vk-sorozatot. Rajtuk kívül még két német hajtó érkezik Budapestre a vk-ban 2008-ban győztes Christoph Sandmann, illetve Georg von Stein személyében.

A magyar színeket ezúttal is hárman képviselik, de nem lesz köztük a hétszeres világbajnok Lázár Zoltán, mivel az esemény egyik szervezőjeként tavalyhoz hasonlóan idén sem vállalta a szereplést. A 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz Józsefért lehet majd szorítani, továbbá szabadkártyával fia, ifj. Dobrovitz József és Osztertág Márk indul még.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke arról beszélt, hogy ma már rutinos csapatként szervezik meg az eseményt, de a küzdelem megmaradt, mivel idén új névszponzort kellett találniuk. Ezzel kapcsolatban Kőszegi Sándor, az UNIQA vezérigazgató-helyettese elmondta, a cég filozófiájának megfelelően egyéves szerződést kötöttek, de hosszútávra terveznek.

"Eleinte csak egy jó versenyt akartunk tető alá hozni, nem gondoltuk volna, hogy ilyen sikere lesz. A ló a nemzeti önbecsülés részévé vált" - mondta a kettesfogathajtóként kilencszeres világbajnok Lázár Vilmos, aki azzal indokolta, miszerint a korábbi három helyett kétnapos lesz a rendezvény, hogy a Papp László Sportarénában korlátozott az ingyenes, úgynevezett állami napok száma.

A sportvezető kifejtette, hogy ezt sem a program színvonala, sem a hagyományosan pénteken tartott lovas gyereknap nem sínyli meg, utóbbit szombaton és vasárnap délelőtt rendezik, azaz a korábbi évekhez hasonlóan idén is több ezer gyermek ismerkedhet meg a lovakkal.

A díjugrató és négyesfogathajtó vk-fordulót magában foglaló esemény összdíjazása közel 60 ezer euró lesz, a programban pedig helyet kapott többek között pónigalopp, lovastorna, szabadidomítás és lovas színházi show is.

Fotó: lovasvilagkupa.hu