A newmarketi Tattersalls árverési csarnokában (ahol Mikóczy Zoltán Overdose-t és Opium Bulletet is vásárolta) 5 millió guinea-ért kelt el egy csikó (6,2 millió euró = 1 milliárd 875 millió forint).

A vételár európai rekord, de kancáért sem fizettek még ennyit sehol a világon. A vevő az egyik feltörekvő futtató, az arab milliárdos, a katari emír fia, Joaan ben Hamad Al-Thani Sejk. Akinek nem csak olajmilliárdok állnak rendelkezésére, hanem az ő lova, Treve nyerte az árverés előtt három nappal Európa legnagyobb pénzdíjú versenyét, a Prix de l'Arc de Triomphe-ot, amivel 2,7 millió eurót kasszírozott.

A világrekorder továbbra is a magyar felmenőkkel is büszkélkedő Michael Tabor lova, The Green Monkey, akit 16 millió dollárért vásárolt, de tízezer dolláros össznyereménnyel, három verseny után nyeretlenül kényszerült visszavonultatni.

A potenciális vásárlók várakozása nem mindig ilyen magas: Joaan sejk Arc de Triomphe győztes Treve-jére például nyitólicit sem érkezett a csikóárverésen. Csak később, harmadik versenye, a Group I-es Prix de Diane (Francia Kancadíj) négyhosszas győzelme után vette meg 8 millió dollárért tenyésztőjétől.

Joaan Sejk kadétként (a kép bal szélén)
a 2007-es július 14-i katonai parádén Párizsban

Forrás: PannoniaOverdose.hu

Treve már Joaan sejk színeiben nyerte az Arc-ot (2013. 10. 06.)

A newmarketi Tattersalls árverésein hagyományosan a már megszűnt régi angol pénznemben, guinea-ben licitálnak (ejtsd: gini, árfolyama: 1 guinea= 1,05 angol font). 500.000-ről indult a licit a 253-as számú, egyelőre név nélküli, Galileo - Alluring Park csikóért. Kétmillió guinea-ig még többen is versenyben voltak érte, de e fölött már csak Joaan sejk, és a világ egyik legtehetősebb és legsikeresebb futtatója, az ír John Magnier maradtak. Aki 2005-ig a Manchester United résztulajdonosa volt, jóbarátjával sir Alex Fergusonnal közös lovuk Rock of Gibraltar hét Group I-es versenyt nyert zsinórban.

A sors különös fintoraként az árverés tárgyát képező csikó apja, Galileo, pont Magnier ménesében fedez, ám mivel a hozzá vitt kanca tulajdonosai megfizették Galileo szolgálatának árát, Magnier-nek semmilyen előjoga sincs a csikóra, ha meg szeretné szerezni, mindenki mással egyforma eséllyel licitálhat rá. Ő pedig Joaan Sejk ötmilliós licitjére már nem emelt.

Forrás: PannoniaOverdose.hu

Óriási volt az érdeklődés a Tattersalls árverési csarnokában

Forrás: PannoniaOverdose.hu

A rekordösszeg a kivetítőn

Forrás: PannoniaOverdose.hu

Az egyelőre név nélküli Galileo - Alluring Park csikó

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mitől ér egy versenyt még soha nem futott csikó ennyi pénzt. Szinte valamennyi szakértő egybevágó véleménye szerint rég elrugaszkodtak az ilyen magas licitek a realitásoktól. Az árverési csarnokban sokszor arab olajsejkek és tehetős futtatók presztízsharca folyik. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a jó származás ugyan nem minden, de sokat jelent. Pénzben is.

Egy versenyló ugyanis nem csak a versenypályán lehet sikeres, hanem a tenyésztésben is. Ha utódai jól teljesítenek és ezért későbbi utódai is keresettek lesznek, a fedeztetésből akár jóval többet is lehet keresni, mint a versenydíjakból. Ebben pedig nagyon fontos tényező magának a lónak a vérvonala is. Persze az utódok számát tekintve ez inkább a ménekre igaz, egy kancának nem lehet annyi csikója, hogy ekkora befektetés csupán anyagi megfontolásokkal indokolható legyen.

Az arabok lószeretete nem ismer határokat, anyagi értelemben sem. Kötődésüknek történelmi hagyománya is van, hiszen minden angol telivér őse három arab mén volt: Godolphin Arabian, Byerley Turk és Darley Arabian (valójában 169 ősmén szerepelt az első méneskönyvben, ám hármuk örökítőereje olyan átütőnek bizonyult, hogy a többiek vérvonala azóta gyakorlatilag kihalt). Európa legsikeresebb futtatóinak jó része valamely arab királyi ház uralkodója, vagy sarja - kiváltképp igaz ez Angliára.

Joaan sejk amúgy "nagybevásárlásban van", nemrég szerződtette az eltiltásából tavasszal visszatért Frankie Dettorit, Overdose volt lovasát is, aki a nem túl jól sikerült szabadúszó-szezonját egy Arc de Triomphe győzelemmel koronázhatta volna meg, hiszen őt kérték fel Treve lovasának, csakhogy három nappal a verseny előtt bokáját törte.

A Galileo - Alluring Park csikó (aki amíg nem kap saját nevet csak szüleiével azonosítható) vételára európai rekord, kancáért fizetett rekord, de nem világrekord. Azt ugyanis az angol, de magyar felmenőkkel is büszkélkedő Michael Tabor egyik lova, The Green Monkey tartja 16 millió dollárral. A ló egy korai sérülés miatt csupán három versenyen indult, és nyeretlenül, egyetlen dobogós helyezést szerezve vonult vissza. Életnyereménye 10,440 USD, most ötezer dollárért fedez Floridában.

Forrás: PannoniaOverdose.hu

The Green Monkey

A 16 millió dolláros vételár irrealitását talán az mutatja legjobban, hogy a világ legtöbb versenydíját nyert lova Deep Impact 1 milliárd 454 millió japán jenig jutott, ami ma 14,8 millió dollár, bár korábbi árfolyamon ez az összeg elérte a 17 millió dollárt is. Akit pedig érdekel, hogyan zajlott a 16 millió dolláros árverés, az alábbi 10 perces videón visszanézheti (a lóért amúgy pont Maginer és Maktoum sejk, Dubaj uralkodója volt versenyben Taborral).

Forrás: PannoniaOverdose.hu