Általános elvárás, hogy a téli hónapokban a lovak jussanak hozzá naponta testsúlyuk 2-3%-hoz szálas takarmány formájában, - ez egy átlagos méretű ló esetében 9-15 kg szálas takarmányt jelent naponta - legyen korlátlan hozzáférésük nyalósóhoz és megfelelő hőmérsékletű ivóvízhez. A lovak nem isszák meg a jéghideg vizet még akkor sem, ha az itató esetleg nincs befagyva.

A széna és a friss fű tápanyagtartalma összehasonlíthatatlan. A széna vitamin tartalma, különösen a C-, D-, és E vitamin, Béta karotin, valamin Omega 3 zsírsav tartalma elenyésző a friss fűéhez képest és akkor még a tárolás miatti esetleges minőségromlást, port nem is említettük.  Ezért a tél folyamán különösen fontos, hogy odafigyeljünk lovunk táplálkozására, a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelére.

Még a nálunk mostanában jellemző viszonylag enyhe telek is hatással vannak a lovak egészégére, erőnlétére és munkakedvére is. Az optimálisan megtervezett táplálkozás és táplálékkiegészítők használata segít abban, hogy lova jó kondícióban élvezhesse ezt az évszakot is.

Fontos hogy szem előtt tartsuk, hogy bármilyen takarmányváltás mindig fokozatosan történjen. Célszerű ősz végén a fogak állapotának ellenőrzése, mivel a széna rágása nehéz és az idősebb, vagy nem megfelelő fogazatú lovak számára már akár fájdalmat is okozhat.

Az időjárás hidegebbre fordulásával a lovak emésztése felgyorsul, ami azt jelenti, hogy több kalóriára van szükségük a megfelelő testhőmérséklet és a meglévő testsúly fenntartásához. A megfelelő minőségű réti széna tetszőleges mennyiségben történő fogyasztása ezt lehetővé teszi és ezen kívül sok viselkedési és emésztési problémát is segít elkerülni. Ha a ló folyamatosan hozzáférhet a szénához, elfoglalja magát, nem éhezik az etetések között, ezért nem habzsolja fel az elé kerülő táplálékot, ön-szabályozóan, mértékletesen fogyaszt, és ezzel csökken a kólika kialakulásának kockázata is.

Az emésztőrendszer támogatására használjanak probiotikus készítményeket. Ezek segítenek a bélflóra baktériumok mikrobás populációjának egészségének fenntartásában, a megfelelő működésében. Ehhez jó választás az Equimins Micro Flora balance pasztája, vagy a Pro-Bio vitaminos probiotikum por, vagy a Probiotics tiszta probiotikum.

A nappalok rövidülésével a lovak D vitamin szintetizálása is csökken, ezért a csontok, ízületek és izmok megérezhetik a D-vitamin hiányát. A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás UV-B spektruma. A D3-vitamin (kolekalciferol) szintetizálás bonyolult és fontos folyamat mivel kritikus fontosságú a vér kalcium szint fenntartásában, amely segít a lovak izmainak, csontjainak, ízületeinek optimális működésében.

•    A D3-vitamin serkenti a bélben a kalcium felszívódást
•    Ha nincs elegendő kalcium az étrendben, akkor a D3-vitamin kiváltja a kalcium felszabadulását a csontszövetből, hogy a vérbe kerüljön
•    D3-vitamin csökkenti a veséken át történő kalcium kiválasztódást

A téli szőrzet vagy a takaró is hátráltatja a D-vitamin szintetizálás lehetőségét, ez étvágytalansághoz, nem megfelelő ütemben történő növekedéshez, csont ásványi anyag tartalom csökkenéséhez, és izom összehúzódások gyengüléséhez vezethet. A D-vitamin pótláshoz ajánlott az Equimins Cod Liver oil csukamájolaja vagy a Codlivermins csukamájolajos vitamin por, melyek mindegyike magas A-, D3-, és E-vitamin tartalmú.

20141204 equimins 01

Természetesen a munkában lévő lovak számára biztosítani kell a megfelelő energiájú takarmányt is, amely fedezi a fehérje, ásványi anyag és nyomelem szükségleteket is. Ezek általános forrásai a megfelelő takarmányok, tápok, koncentrált kiegészítők. Fontos, hogy a ló számára ajánlott mennyiséget etessük, hiszen így tudjuk a megfelelő mennyiségű ásványi anyagokat - sem többet, sem kevesebbet – bevinni a lovunk szervezetébe. Az Equusline tápok és az Equimins koncentrált vitamin kiegészítőinek széles választékában talál az Ön és a lova igényeinek megfelelőt.

Fontos hogy az ízületek állapotára és védelmére is odafigyeljünk, hiszen a hidegebb időben a keményebb talajon még nagyobb megterhelésnek vannak kitéve. Keressenek olyan kiegészítőket, amelyet MSM-t, glükózamint, hilauronsavat, kondroitin szulfátot tartalmaznak.  Tanulmányok kimutatták, hogy ezek az anyagok szinergiában működnek, tehát egymás hatását felerősítik, ezért fontos hogy olyan terméket válasszanak, amely mindezeket tartalmazza – mint az Equimins Flexijoint kiegészítői. Nagyon sok ízületi kiegészítőt találhatnak, de fontos hogy nézzék meg az összetételt. Ha a töltelék anyagok – pld. dextróz (cukor) nagy mennyiségben találhatóak meg bennük, akkor azok választása csak kidobott pénz. Az Equimins MSM por egész évben kiváló választás, és a Flexijoint ízületi kiegészítők por és oldat formájában is tartalmaznak minden, az ízületek számára fontos anyagot.

Érdemes immunerősítő készítményeket is adni az általános egészség fenntartásához. Ehhez célszerű E-vitamin (kb. 1000 IU/nap) és C-vitamin (0.015 mg/testtömeg kg/ nap) tartalmú kiegészítőt választani. Ha gyógynövényi kiegészítőt keres, akkor az Echinacea, keskenylevelű kasvirág oldat az egyik legerősebb ismert immunrendszer erősítő.  Egészséges, erős immunrendszerrel a fertőzések gyorsabb lefolyásúak, és a betegségek utáni felépülés is gyorsabb.

Az istállóban töltött több idő, a fedeles lovardai talaj, az alom, a szálas takarmány, mind hatással van a lovak légzőrendszerére. Fontos az istállók megfelelő szellőzése, fontosabb, mint a meleg istálló. Etessük a szálas takarmányt a földről, ami természetes és a tüdő számára sem megterhelő, és ha szükséges válasszon a rendelkezésre álló légúti gyógynövényes táplálékkiegészítők közül, amelyek segítenek az allergiás reakciókat és a légúti problémákat csökkenteni.

Általánosságban igaz az is, hogy a téli hónapok ideje kihívással teli időszak a lótartásban, de egy jól átgondolt, megtervezett táplálkozási programmal Ön és a lova is nem csak túljut a télen, de még fejlődni is tud. Ha segítségre van szüksége lova táplálásával kapcsolatosan, forduljon hozzánk bizalommal táplálkozási tanácsokért. Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalál, amely segít lova egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében.

Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon talál:
www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu
Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. vagy Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
Telefon: +36 30 9796 578