A pécselyi fordulón nemcsak környékbeliekkel találkozhattunk, Zala, Tolna, sőt Pest megyéből is szép számmal jelentek meg lovasok. A verseny napjára ragyogó napsütést kaptunk, a szervezés is igényes, és nagyon jó volt, az egész rendezvény zökkenőmentesen zajlott le. A haladó pálya körülbelül 20 km volt 11, a kezdő 15 km-es, 8 ellenőrző ponttal, melyek jól megközelíthetőek voltak. A pálya teljesíthető volt, igaz, az egyik pont olyan jól el volt rejtve (többünk szerint), hogy már 5 csapat kereste egyszerre, mire a területet átpásztázva megtalálta valaki.

A térkép nagyon részletgazdag volt, ám sajnos már sok út nincs meg, esetleg új utakat csináltak, illetve a művelési formák is néhol megváltoztak. Kezdeményezés indult azonban egy tájfutó térkép készítésére is a környékről, egy kis összefogással remélhetőleg még idén elkészülhet. A versenypálya útvonala csodálatos helyeken vitt végig, gyönyörű kilátás tárulhatott elénk egy-egy magasabb pontról mind a Pécselyi medencére, mind a Balatonra. A Balatonfelvidéki Tájvédelmi Körzet nagyszerű helyszínt adott változatos domborzatával a rendezvénynek.

Idén bevezetésre került az állatorvosi vizsgálat is, ami annyit takar, hogy az egyik ellenőrző pontnál egy állatorvos megméri a lovak pulzusát, és ha az túl magas értéket mutat, akkor pihenőt szab ki. Erre a pálya második szakaszán, a 9-es pontnál került sor. A vizsgálat bevezetésére az állatok védelme miatt volt szükség, hiszen időre kell teljesíteni a pályát - tehát aki előbb beér a célba az összes megfogott ponttal, az nyer. Korábban a szintidőt kellett minél jobban megközelíteni, azonban ez két éve megváltozott. Végül, aki elég ügyes vagy kitartó volt, az megtalálhatott minden bóját, és ha jó időben is ért be, az oklevél mellé kaphatott egy kis üveggel a Pécselyvölgyi Pálinkafőzde kínálatából.

A továbbiakban a bajnokság keretein belül még 5 forduló lesz ebben az évben, legközelebb június 20-án, Bakonykoppányban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a továbbiakban, remélhetőleg egyre többen jönnek el és mérettetik meg magukat ezen a minden korosztálynak és minden stílusban lovaglónak való versenyen.

Eredmények:
Haladó - egyéni:
1. Tölgyesi Tibor (Pest megye)
2. Végh Gábor (Tolna megye)
3. Capári Róbert (Veszprém megye)

Haladó - csapat:
1. Takács Ferenc, Polai Attila, ifj. Mészáros József, Mészáros József (Zala és Veszprém megye)
2. Érdi Gábor, Érdi Anna, Érdi Mária, Hegyi József, Schindler Endre, Varga Kristóf (Veszprém megye)
3. Miklós Melinda, Kékesi György, Kollár Csaba (Pest megye)

Kezdő - csapat:
1. Vászolyi Dóri Koncz Lili (Veszprém megye)
2. Dr. Németh Balázs, Mihálovics Zsófi, Mihálovics László, Pongrácz Patrícia, Véninger Tibor, Miklós Erika, Hant Mercédesz, Kovács Orsolya (Veszprém megye)

Versenynaptár:
- Bakonykoppány (kapcsolattartó/rendező: Kocsis László)
2009.06.20. (szombat)
- Kővágóörs (kapcsolattartó/rendező: Hajdú János)
2009.07.11. (szombat)
- Tapolca (kapcsolattartó/rendező: Pék László)
2009.08.29. (szombat)
- Sümeg (kapcsolattartó/rendező: Capári Róbert)
2009.09.26. – 09.27. (szombat - vasárnap)
- Pécsely – döntő és bajnoksági hirdetés
2009.10.24. (szombat)

A versenykiírások és egyéb információk a www.csikos-lovasudvar.hu honlapról tölthetőek le.