2010. augusztus 15. (X. futam, 18:40) – Kincsem Park, Budapest

BESTENS - PANNÓNIA ÉLETBIZTOSÍTÓ DÍJ (Listed)
1000 m – 4.000.000 Ft összdíj (2.160.000, 760.000, 560.000, 360.000, 160.000 Ft)

Franko - Frantisek Drozda - 59 kg
Makaam - Lukas Kasal - 59 kg
Overdose - Gary Hind - 59 kg
Saldenzar - Jaroslav Línek - 59 kg
Cake of Luck - Robert Sara - 57,5 kg
Naraan - Mészáros Zsolt - 57,5 kg
Spinning Crystal - Jan Havlik - 57,5 kg
Almarita - Stanislav Georgiev - 55,5 kg
Mahiki - Varga Zoltán - 55,5 kg

Ha Overdose pozsonyi formáját nézzük, ahol egyértelműen tartotta a közép-európai élmezőnyt, és figyelembe vesszük, hogy egy-egy ilyen futás 5-6 kilót* hozhat előre a lovakon, akkor Overdose a tavaly tavasszal a Kincsem Parkban mutatott stílusban is nyerhet. Azt sem elképzelhetetlen, hogy a pályarekordja közelében.

Az ellenfelek közül Saldenzar a legnagyobb kérdőjel. 2007-ben hármas koronát nyert (Nemzeti Díj, Derby, St.Leger) és az év galopplova lett. Nagyon régen futott ezer méteren, de a múltban sok olyan kitűnőséget találni, akik fiatalabb korukban hosszabb távon voltak eredményesek, majd rövidre is magas formát futottak. Ez Saldenzar esetében is könnyen elképzelhető. Az is mellette szól, hogy Jaroslav Línek, a régió legjobb zsokéja fogja lovagolni, akinek nem titkolt célja, hogy életében először Budapesten is sampion legyen. Amúgy Saldenzar volt az első szindikalizált ló Magyarországon, több mint húsz tulajdonosa van, és Overdosehoz hasonlóan az övé is egy mesebeli történet. Igen kedvező áron vették, két éves korától folyamatosan minden évben nyert versenyt, idén ugyan még csak helyezéseket szerzett, de ő is egy komoly sérülésből tért vissza a versenypályára nemrég.

Bár inkább Saldenzar tréningtársát, Városbírót vártam ebbe a futamba, aki nemrég pályarekordot futott a 900 méteres Villám Díjban, de a menedzsmentje úgy döntött, hogy inkább a két hét múlva tartandó Kozma Ferenc Emlékversenyt célozzák meg, talán úgy vélik, hogy a nyolcéves lónak ez a két hét már kevés lehet a regenerálódásra.

Spinning Crystal tavaly második lett Overdose mögött az OTP-Hungária Nagydíjban, azóta is jó formában van, ő az egyik legmegbízhatóbb és legstabilabb hazai sprinter. Mivel tiszta korteherversenyről* van szó, papíron ő a második favorit Overdose mögött. Ugyan szenvedett vereségeket az idén, nála gyengébb képességű lovaktól is, de mindig jelentős súlyt adott nekik. Az ő istállótársa Naran, akinek a formájáról sokat elárul, hogy szombaton a Janek Géza emlékversenyben megverte Spinning Crystalt.

Mahiki, a hároméves kanca Angliából érkezett az ősszel, ahol két ezerméteres versenyt is nyert. A Villám Díjban nagyon komoly formát mutatott, csak a pályarekordot futó Városbíró tudta megverni. Makaam kérdőjel, ha nem lesz túl rövid a táv neki, a képessége alapján még ő lehet az, aki a legközelebb tud végezni Overdose-hoz. Ő is az ősszel érkezett Magyarországra és ment már nagyon jól egyenes pályán is. Almarita is közeli esélynek tűnik, volt egy-két bíztató futása erre a távra.

Még csak annyit, hogy egész héten nagyon nagy erőkkel dolgoztak a pályán, hogy az minél jobb állapotban fogadja Overdose-t és a versenynap többi lovát.

 

*: A galoppon kétféle versenyt futnak. Korteherversenyeket, ahol a lovak esélyeit csak annyiban egyenlítik ki, hogy a fiatalabbak és a kancák kevesebb súlyt visznek, mint az idősebbek és a mének. (A súlyba beleszámít a lovas és a nyereg, ha szükséges ez utóbbiba kis ólomlapokat helyeznek, hogy az előre meghatározott súlyt elérjék.) A másik alaptípus a hendikep, ahol a lovak az elért eredményeik alapján már nagyobb súlykülönbségekkel is indulhatnak, hogy a fogadóknak a gyengébb képességű vagy rosszabb eredményeket elért lovakat is érdemes legyen játszaniuk, hiszen azok súlyban mért előnyt kapnak a jobbaktól. Ezért a lovak közötti különbségeket általában „kilóban mérik”, ami annyit tesz, hogy a gyengébb képességű ló hány kiló előny birtokában tudna azonos eredményt elérni a jobb lóval.

Forrás: PannoniaOverdose.hu