Az elmúlt években azonban a King’s Stand Stakesben a jelenleginél jóval kevesebb induló többnyire a pálya bal oldali korlátja mellé húzott.

Persze nem lehet előre tudni, most hogyan fog történni, de ha utóbbi forgatókönyv valósul meg, az azt jelenti, hogy Overdose-nak akár jópár méterrel többet kell futnia, mire lehúz a barrierre, mint az alacsonyabb számú startboxból, a pálya bal széléről induló lovaknak, itt pedig őrületes iramban kezd mindenki, s pár métert is nehéz behozni.

Ha viszont kihúz a jobb szélére, akkor az is előfordulhat, hogy szinte egyedül fog futni.

Az ascoti ugyanis a világ egyik legszélesebb pályája, a két szélén futó lovak nem érzékelik egymást, így hiába végez valamelyikük a saját oldalán az élbolyban, az lehet, hogy az „összesítésben” csak a középmezőnyre elég.

A két tízboxos startgépet a pálya középvonalával szimmetrikusan vagy a bal szélénél kezdve állítják fel (elvileg három fér el a pálya teljes szélességében, most kettőre van szükség), utóbbi eset meglehetősen előnytelennek tűnik a tízesnél magasabb startszámú lovaknak, így Overdose-nak is, ráadásul lovasának villámgyorsan kell döntenie, merre húzzon, s egy biztos, ascoti tapasztalatokkal nem rendelkezik.

A közvetlenül mellőle rajtoló lovak közül Monsieur Chevalier nem számít jó kezdőnek, legutóbbi versenyein mindig hátrányból indult, Prohibit szintén nem a startjaival szokott az élbolyba kerülni. Ugyancsak a jobb szélről indul a legnagyobb esélyes, az ausztrál Star Witness (a 18-asból), de ő is inkább a végén szokott nagy sebességgel zárkózni. Vagyis e pillanatban még nem tudni, sikerül-e a pálya közepét elkerülni, ahol a legkeményebb a talaj, s ami Overdose számára a legrosszabb.

Vasárnap délután már esett valamennyi eső, és az előrejelzés szerint hétfő reggelig újabb csapadék várható, ami jó hír, hiszen az elmúlt napokban a pálya egy kicsit keményebb lett, ám kérdés, hogy hétfő déltől kedd kora délutánig mennyit szárad vissza.

Mindezt nem az előzetes bizonyítványmagyarázat miatt fejtettük ki ilyen hosszan, de Ascotban nagy adag szerencsére van szükség, hogy valaki egy ilyen ménesben jól fusson, egy biztos, szívesen cserélnénk a Temple Stakes győztesével, a hazai Sole Powerrel, aki a 2-es boxot kapta, tehát azonnal viheti a sövény, pláne ha közvetlenül oda tolják a startgépet.

Nem beszélve az előző futamban induló Goldikováról, aki három egymás utáni évben nyert a Breeder’s Cupon, ami a világbajnoki címmel ér fel, s csak hét ellenfele lesz. Ahogy a még veretlen Frankelnek, aki Overdose után indul, sem lesz tíznél több. Egy biztos, a világ legjobbjai között láthatjuk kedvencünket, amire száz éve nem volt példa.

Overdose ascoti ellenfelei (frissítve)

59-en neveztek, előbb 35-re szűkült a mezőny, majd 21-re. Ami, ha így marad, a közelmúlt legnépesebbje lesz, lévén az elmúlt három évben „csupán” 13-15 ló indult a Royal Ascot nyitónapjának Group I-es sprintversenyében. Overdose eddig egyedül az érvénytelenített párizsi Prix de l’Abbaye-ben futott ennyi ló között (akkor 20-an voltak). Ám korántsem biztos, hogy kedden mind a 21-en starthoz állnak, hiszen hétfő reggel 10 óráig még törölhetnek lovakat, ami annál is valószínűbb, mert közülük többen állnak még a Royal Ascot másik rövidtávú versenye, az 1200 méteres szombati Golden Jubilee Stakes startlistáján is. Overdose-zal együtt nyolcan vannak itt a Temple Stakes mezőnyéből.

Egyértelműen az ausztrál Star Witness a futam legnagyobb esélyese, nála az egyetlen kérés, hogy mennyire zavarta meg a klímaváltozás, kellően akklimatizálódott-e, hiszen csak nemrég érkezett a földgolyó túlsó feléről. Az amerikai Bridgetown esetében ugyanez a helyzet. Ha rendben vannak, csak kevesen vehetik fel a versenyt velük. Az európai lovak közül a Temple Stakesben első és második Sole Power és Kingsgate Native lehet leginkább képes erre, bár az elmúlt időszakban folyamatosan javuló Prohibit megint meglepetést okozhat.

A fogadóirodák ugyan nem teszik a közvetlen élmezőnybe, de szerintünk a Hong-Kong-i Sweet Sanette eddig olyan mezőnyökben bizonyított, hogy a dobogóra legalább esélyes. War Artist március óta nem futott, pihenten az élmezőnybe érhet, Astrophysical Jet viszont csak, ha teljesen fel tudott épülni közeli vírusfertőzéséből és kondicionálisan is rendben van.

Ha Overdose puha talajon futhat, versenyben lehet az élmezőnnyel, ha viszont a pálya kemény lesz, akkor tekintettel a tengerentúlról érkezett kiválóságokra, már az is nagy teljesítmény volna tőle, ha meg tudná ismételni a Temple Stakesen elért eredményét. (Nem a helyezését, hanem a győztestől számított távolságát nézve.)

Tangerine Trees számára vízválasztó ez a futam, hiszen most dőlhet el, hogy áprilisi Group III-as győzelme volt egy kiugróan jó eredmény, vagy a Temple Stakesben szerzett 10. helye volt kisiklás. Swiss Diva tavaly inkább ősszel szerepelt jól, idei első futására a középmezőny a realitás. Group Therapy és Rose Blossom tavaly nyáron meglepően jól futottak Group-versenyekben, így talán még ők kerülhetnek versenybe.

Holiday for Kitten Amerikából érkezett, és ugyan kiugró eredményre ott nem volt képes, de biztosan nem vállalták volna az utazás költségét, ha nem lenne jó formában, és ne lenne esélye pénzes helyezésre. Mar Adentro az utóbbi hetekben két francia Group-versenyen is ötödik helyre ért, most is ez lehet a legtöbb, amiben reménykedhet. Monsieur Chevalier bíztatóan kezdte a pályafutását, de hosszú sérülését követően csak pár hete tért vissza a versenypályára, így tőle még komoly meglepetés volna, ha az elejébe érne. Arctic eddig csupán egy kiugró eredményt szállított, erre nem alapoznánk.

Iver Bridge Lad idei 11. versenyére készül, de ilyen erősségű mezőnyökben még nem volt képes bizonyítani. Stone of Folca tavaly két negyedik helyet is szerzett a Royal Ascoton, ám azokban csak kétévesek ellen futott, így ez a mezőny vélhetően számára is túlságosan erős lesz. (Vasárnap Rain Delayed és Sing Softly nevezéseit visszavonták.)

Adataink forrása a Racing Post adatbázisa

Forrás: PannoniaOverdose.hu