Azaz terhelhető pataszerkezete van, és lesz is a következő versenyekre.

Sok rajongó érdeklődött, hogy az angol pályák kicsit keményebb talaja nem viselték-e meg Overdose érzékeny patáit.

A futamok után ugyan nem mutatta ennek semmi jelét, de teljes bizonyosságot csak a legutóbbi, immáron Alagon elvégzett újrapatkolás során szerezhettetek...

Dr. Szmodits Zsolt: Erre a múlt hét második felében, egy a megszokottnál rövidebb, három hetes periódus után került sor.

A Haydock Park-i versenyen elhagyta egyik hátsó patkóját, ennek korrigálása ott azonnal megtörtént, illetve akkor vált időszerűvé az első paták újrapatkolása is.

Ekkor fellépett egy kis probléma, ami a tervezetthez képest egy pár napos plusz pihenőt jelentett a számára. Az ascoti versenyre való felkészítése ennek következtében egy kis zavart szenvedett.

Azt azonban nem gondolom, hogy ez komolyan visszavetette volna a formáját.

Ascotban ragyogóan futott, csupán alig több mint egy hosszra a győztestől ért célba. Eszerint nem kizárt, hogy kicsivel erre is rá tudott volna tenni. Apropó, mit gondolsz a kívánatosnál keményebb talajú pályákról?

Dr. Szmodits Zsolt: Amikor megkezdte idei versenyszezonját, olyan szerencsés helyzetben voltunk, hogy már hosszú hónapok óta sem patkoláson, sem azokat követően, sem azok között semmiféle pataérzékenység vagy probléma nem lépett fel. Angliába is így utazott el.

Úgy gondolom, hogy a versenyek – sem a Haydock Park-i kifejezett kemény pályán, sem az ascoti közepesen kemény pályán való futása – nem okoztak gondot a patájának. Ám a kettő közti patkolásnál történt egy olyan jellegű korrekció, amire szükség volt, de ami egyfajta érzékenységet okozott néhány napra neki.

Ez azóta teljesen elmúlt?

Dr. Szmodits Zsolt: Az akkor készült röntgenfelvételek alapján az angliai kollégával egyeztetve felmerült annak a lehetősége, hogy Overdose most, az ascoti versenyt követő aktív pihenője alatt ortopéd patkókat viseljen.

Ez a pataszerkezetének további javulását eredményezhetné, ezért is rövidítettük három hétre ezt a patkolási periódust. Miután levettük a patkókat, a frissen készült röntgenfelvételek azt mutatták, hogy nagyon szépen növekszik a talpi szaruja, így végeredményben nem vált indokolttá az ortopéd patkó felhelyezése.

Ezért hagyományos módon lett megpatkolva, és ha a talpi felülete nem is éri el azt a szaruvastagságot, mint az egy teljesen egészséges ló esetében elvárható lenne, de folyamatos javulást mutat. Tehát terhelhető pataszerkezete van, és lesz is a következő versenyekre.

Vártunk néhány napot ezzel a beszélgetéssel, hogy teljesen megbizonyosodhass Overdose patáinak patkolást követő állapotáról, hogy jelentkezett-e ismét az érzékenység...

Dr. Szmodits Zsolt: Semmilyen problémát nem mutatott. A pihenőjét tölti, de ez nem azt jelenti, hogy nem csinál semmit. Folyamatosan mozgatva van, a trénere által meghatározott rendben és időbeosztásban tölti az aktív pihenőidőszakát.

Forrás: PannoniaOverdose.hu