Mikóczy Zoltán pedig elmondta, ha egy patkolást követően megint nem vált volna néhány napra érzékennyé lova patája, akkor az októberi milánói versenyén a világ legjobb zsokéja, Frankie Dettori ült volna rajta. Akire lehet, hogy idén is számíthat...

Christophe Soumillon az európai téli szünetben Japánban versenyzett. November 28-án Tokióban futották a világ egyik legnagyobb versenyét, a hatmillió dollár összdíjazású, Group 1-es, 2400 méteres Japan Cup-ot, amelyben Christophe a hazaiak nagy kedvencét, Buena Vistát lovagolta. A rajtot követően a 18 lovas mezőny hátsó harmadában galoppozott, hogy aztán a célegyenesben lefiniseljen mindenkit. Óriási ünneplést csapott, még ostorát is kidobta a nézőknek, ám húsz percre rá a versenyintézőség a második helyre sorolta vissza őket, mondván, nem tartották az egyenes vonalat a célegyenesben, hanem kicsit befelé húztak. A verseny videóját elnézve döntse el mindenki maga, mennyire volt jogos a büntetés, de Soumillont ráadásként a következő négy versenynapra is eltiltották, így csak december közepén versenyezhetett újra.

(Buena Vista 16-os számmal, alulról a harmadik boxból indul, Soumillon fekete mezben, piros X-szel a mellkasán, sárga csíkos ujjú dresszben, rózsaszín sapkában lovagolja.)

Karácsony másnapján megint Buena Vistával indult harcba a 2500 méteres szintén Group 1-es Arima Kinen győzelméért, ami egy sajátos japán all star verseny, az indulók nagyobbik részét a közönség „szavazza be” a versenyre, a többi helyet a legtöbb pénzdíjat nyert lovakkal töltik fel. Itt viszont már nem a versenyintézőség miatt lettek másodikak. Talán némi gyógyírt jelenthet számára, hogy ennek ellenére Buena Vistát választották Japánban a 2010-es év lovának. Azóta viszont elkezdődtek a Dubai versenyek is, ahol első versenynapján öt lovaglásából egy győzelmet és négy helyezést szerzett, a következőn pedig szintén nyert, és további három dobogót hozott. Mondhatni kiváló formában van...

Ahogyan az utóbbi időben az a Gary Hind is remekel, akivel Overdose megnyerte tavalyi pozsonyi és budapesti visszatérő versenyeit. Ő a téli szezont Bahreinben tölti a királyi család istállójának első számú lovasaként, és olyan meggyőzően vezeti az ottani sampionátust (azaz a zsokék versenyét), hogy már most nagy valószínűséggel borítékolható szezon végi győzelme. Ami már a harmadik volna, hiszen korábban is sokszor lovagolt az arab világban, kétszeres bahreini és egyszeres katari sampion.

Hogy Overdose menedzsmentjének még nehezebb dolga legyen, ismét képbe kerülhet az az osztrák Andreas Suborics, akivel Overdose 2008-ban a legnagyobb sikereit aratta: együtt nyerték a Goldene Peitschét, a hamburgi és római futamokat, és Overdose vele ért elsőként célba az érvénytelenített párizsi Group 1-es Prix de l’Abbaye-ban is. Sok szakmabéli szerint vele alkották eddig a legjobb párost. Suborics azonban tavaly augusztusban bejelentette kényszerű visszavonulását, mivel márciusban fejbe rúgta egy ló munka közben, és orvosai eltanácsolták a lovaglástól. Ám az előzetes várakozások ellenére teljesen felépült, és decemberben bejelentette, hogy újra nyeregbe száll.

Az elmúlt években ők hárman lovagolták Overdose-t, most komoly dilemma, hogy melyikük lehet a legjobb választás. A PannoniaOverdose.hu Mikóczy Zoltánt kérdezte.

Soumillon, a remek formában lévő világsztár, de Overdose vele veszítette el veretlenségét. Hind, a közép-európai sztár, aki kétszer is győzött tavaly Overdose-zal, de már rég lovagolt Nyugat-Európa legnagyobb versenyeiben. És Suborics, a háromszoros német sampion, akivel Overdose – mondhatni – tökéletes párost alkotott, ám ki tudja, utolérheti-e visszavonulása előtti formáját... Melyiküket látnád legszívesebben Overdose nyergében 2011-ben? Egyáltalán elérhető-e számotokra bármelyikük?

Nagyon remélem, hogy továbbra is mindhárman elérhetők számunkra. Részünkről töretlen a bizalom, és semmi olyanról nincsen tudomásom, ami miatt ne ülnének Overdose hátára. Jelen pillanatban azonban magam sem tudom megmondani, melyikük volna a legjobb választás. Annál is inkább, mivel Overdose 2011-es programja még nem állt össze – nem is fog március elejéig – és az, hogy aktuálisan kit kérünk fel rá, minden esetben függ az adott versenytől is. Azt is fontosnak tartom elmondani, hogy nem vagyunk abban a helyzetben, hogy elutasíthatnánk azt a lehetőséget, hogy ilyen világklasszis zsokék bármelyike is Overdose-t lovagolja.

Soumillon és Hind jelenleg meglehetősen távol, az arab országokban versenyeznek...

Garyvel a bahreini kiutazása előtt beszéltem utoljára, még karácsony előtt. A tér- és az időbeli távolság okán sem aktuális, hogy jelen pillanatban Overdose idei szezonjáról egyeztessünk.

Suboricssal számolsz? Mármint, ha jelét adja annak, hogy ismét korábbi formájában képes versenyezni? Sokak szerint vele ment Overdose a legjobban, ők voltak a legjobban összehangolva...

Igazából Overdose versenyein soha nem kellett a zsokéinak hozzáadni azt az extraklasszist, ami elvárható tőlük, és amivel kétségkívül rendelkeznek is. Erre akkor lenne szükség, ha fej-fej mellett kéne küzdenie valakivel. Sokhosszas győzelmei alkalmával mindig is a ló formája volt a meghatározó, az döntötte el versenyei kimenetelét. Amikor kikapott, hiába ült volna rajta a világ legjobb zsokéja, ha az nem éppen Soumillon. Overdose nem volt formában, nem akart versenyezni, azért futott úgy, ahogy futott. Amikor sok hosszal nyert, akkor pedig olyan kondícióban volt, hogy azokat a versenyeit megoldotta volna sok más lovassal is. Bár, itt feltétlenül ki kell hangsúlyoznom Gary Hind profi hozzáállását, aki Overdose tavalyi visszatérő versenyein, annyira kímélte a lovat, hogy csak annyit kért tőle, amennyi éppen elég volt a versenyek megnyeréséhez. Bár ugyanerre képes lett volna bármelyik közülük.

Azért a zsoké extraklasszisa nem nélkülözhető, hiszen bármikor alakulhat úgy egy verseny, hogy ez komoly helyezésekről döntsön...

Ha nem jött volna közbe a patkolást követő elhúzódó pataérzékenysége, akkor az októberi milánói versenyében egy negyedik, egy olyan zsoké vitte volna, aki szinte minden futtató álma. Persze az ember nem ugrálhat az egyik világklasszis zsokéról a másikra, de azon a versenynapon Soumillon éppen az eltiltását töltötte, Gary Hind, ha jól emlékszem egy kisebb betegséggel küzdött, és Suborics éppen nem volt nyeregben. Így nagyon örültem, és két kézzel kaptunk a lehetőségen, hogy Frankie Dettori elvállalta Overdose versenyét.

Dettori a világ jelenleg leghíresebb és legnagyobb pénztárcájú futtatója, Maktoum sejk Godolphin istállójának első számú lovasa. Háromszor nyerte a legnagyobb európai futamnak számító Arc de Triomphe-ot, szintén háromszor a Prix de l’Abbaye-t. A Breeders’ Cup futamain kilencszer, a Dubai World Cup-on háromszor, az Ascot Gold Cup-on négyszer, az angol St. Legerben ötször győzött. Napestig sorolhatnánk a győzelmeit, fantasztikus lovas, nem véletlen, hogy sokan őt tartják a jelenkor legnagyobb zsokéjának. Ugyan ebben a sportban nem lehet végletes kijelentéseket tenni, de ha van egyáltalán zsoké, akit Soumillon elé lehet helyezni, kétségtelen, hogy a legtöbben Dettorit említenék...

Ezért is különösen fájó, hogy Overdose nem volt kész rá, hogy fusson Milánóban.

Kevesen tudják róla, hogy ugyan Európában nem ez a legerősebb lóversenynemzet, de Dettori olasz, és olaszként ért el ekkora sikereket. Abban, hogy vállalta volna Overdose-t, szerepet játszott az is, hogy Olaszországban volt a verseny?

Ráadásul Dettori Milánóban született, és a papája is zsoké volt. Sokszor elmondta, mekkora értéket jelent számára a hazájában bizonyítani, így minden bizonnyal ez is szerepet játszott benne.

Ezek szerint Dettorival is számolsz?

Ne menjünk ennyire előre, hiszen először a tervezett versenyeknek kell összeállniuk, az pedig nagyban függ Overdose felkészülésétől. Arról pedig, hogy melyik versenyére ki lehet a legjobb zsoké, majd csak ezt követően lehet elkezdeni gondolkodni. Egy biztos, rajtunk nem fog múlni.

Forrás: PannoniaOverdose.hu