Az ötösfogat, azaz Mikóczy Zoltán társtulajdonosainak (Pannónia Életbiztosító, OTP, MOL, Euroinvest és Közgép) áldozatvállalása tette lehetővé, hogy a magyar ló először Európán kívüli versenyre utazhasson. Ugyanis hiába kecsegtetők a három hónapos Dubai World Cup Carnival futamainak díjai, Mikóczy Zoltán egymagában nem tudta volna vállalni az utazás és a kint tartózkodás tetemes költségeit.

Mivel Európában ilyenkor szünetel a galopp, ehhez el kell utazni innen. Hongkongba ugyan meghívták volna, de a szervezők csupán 26 nappal a verseny előtt jelezték, hogy egy 60 napos, Magyarországon kívüli karantén szükséges hozzá, így ez nem jött össze. Ám évek óta nagy álmod, hogy Overdose egyszer eljusson Dubaiba...

Mikóczy Zoltán: Még a római futam előtt neveztük Overdose-t, hiszen a határidő november 9-e volt. A Dubai szezon egy 16 napos versenysorozat, ami január 5-én kezdődik, és március 31-én, a Dubai World Cup napján fejeződik be. Utóbbi a világ legmagasabb díjazású versenynapja, ahol 27 millió dollárt osztanak a futamok győzteseinek és helyezettjeinek. A Dubai World Cup Carnivalra, annak 15 éves története során nemhogy Magyarországról, de Kelet-Európából sem jutott még el ló.

Ascot után most egy másik nagy álom teljesülhet, ám hiába nagy szó erkölcsileg, óriási anyagi ráfordítást is igényel, amit egymagam nem tudtam volna vállalni. Így Overdose annak köszönhetően utazhat Dubaiban, hogy tulajdonostársaim, a Pannónia Életbiztosító, az OTP, a MOL, az Euroinvest és a Közgép megsegítettek. Az ő támogatásuk biztosítja az út és a több hónapos Dubai tartózkodás költségeit.

Overdose eddig kizárólag Európában, és mindig utánfutóval utazott, most első ízben azonban repülni fog...

Nagyon szerettem volna, ha még az ünnepek előtt elutazhat, de a versenyszervező a lovakat egyetlen céggel szállíttatja, ők pedig egy olyan utat ajánlottak, hogy Overdose-t december 22-én Frankfurtból először Angliába szállították volna, s onnan az amerikai lovakat bevárva csak másnap repülnek tovább. Ezt túl megterhelőnek találtuk, s nem is kísérhettük volna, így inkább január 8-át választottuk, amikor Frankfurtból egyenesen Dubaiba repülhet.

A megszokott, itthoni csapata fogja odakint is készíteni?

Állandó munkalovasa mellett trénere is elkíséri, ők kint is maradnak. Én, és az állatorvosa is elutazunk vele, de most csak pár napig maradunk, amíg elrendezzük a ló tartását és további felkészítésének körülményeit, amire a 48 órás kötelező karantént követően kerülhet sor.

Hány versenyt terveztek?

Ha karácsony előtt utazik, egyértelműen vállalható lett volna a január 20-i verseny, majd további kettő. Mivel csak január 8-án indul Európából, minden attól függ, mennyire viseli meg a repülőút – ami számára újdonság –, és mennyi idő alatt akklimatizálódik. Így konkrét versenyekről csak akkor beszélhetünk, ha mindezeken túl leszünk.

Forrás: PannoniaOverdose.hu