A bejelentést a közönség óriási üdvrivalgással fogadta. A szakmabéliek közül azonban többen is felemásan álltak hozzá. Annak mindenki egyöntetűen örült, hogy egy a magyar átlagot messze meghaladó képességű mén így könnyebben válik elérhetővé a magyar tenyészkancák számára, és ezáltal jobb képességű lovak születhetnek hazai tenyésztésből. Csak az a kérdés, hogy mennyivel, és mihez képest. Például, hogyha ezen utódok génállományának másik felét a hazainál számszerűen magasabb képességű német vagy francia kancák adnák. A szakma a mének szerepét többre tartja a tenyésztésben, ám ettől még tény, hogy (a nagy számok tükrében) a jobb képességű kancáktól jobb képességű csikók születnek.

Pécsi István
Pécsi István, a Kincsem Park galopp-szakkommentátora

A lényeg leegyszerűsítve tehát igazából az, hogy megelégszenek-e Overdose tulajdonosai azzal, ha lovuk a hazai génállományt javítja fel (kérdés, hogy sikerül-e, s ha igen, mennyivel), vagy inkább azt szeretnék, hogy még jobb képességű utódai születhessenek német, francia, stb. tenyésztésből. Utóbbi nagyobb persztízst, vélhetően több európai szinten jegyzett versenyt nyerő utódot, és előre láthatóan nagyobb bevételt is jelentene számukra. Ám ne rohanjunk ennyire előre, mert ez még a jövő zenéje. Egy sikeres mén ugyanis akár évtizedeket is tölthet a tenyésztésben, és sehol sincsen előírva, hogy egész tenyészkarrierje alatt egyazon ménesben "szolgáljon".

Mindenesetre reménykedjünk benne, hogy már első szezonjában is küldenek hozzá külföldről néhány értékesebb vérvonalú és versenyteljesítményű kancát.

Overdose