Egy sprinternek pedig elegendő idő a regenerációra a két verseny közötti két hét.

A pozsonyi verseny után arról beszéltél, hogy negyven nap intenzív munka vár Overdosera a Baden-Baden-i versenyre készülve, akkor még nem volt tervben az augusztus 15-i budapesti futam...

A pozsonyi futását és a rá váró feladatot értékelve úgy találtuk, hogy sokkal többet tud a formáján előrehozni egy verseny, mintha csak munkában készülne fel. Azt is jobban le lehet mérni, hogy vállalható-e a Goldene Peitsche, ahol már jóval erősebb a mezőny.

A társtulajdonosok is mellém álltak, és a Kincsem Park vezetősége is örömmel biztosítja a feltételeket Overdose újabb budapesti futásához.

A plusz verseny változtatott a felkészülésén?

Mivel a pozsonyi futam végén ki lett engedve, pihentebben érkezett haza, korábban tudta elkezdeni a munkát, mint azt előzetesen vártuk tőle. Felkészítése azóta is tervszerűen haladt, egészen hétfőig, amikor is munka közben elhagyta a bal első patkóját. Azonban ez sem jelent nagyobb kiesést, mert tegnap újrapatkolták. Ez a két napos szünet nem sok, bár kérdés, hogy a patkolást követő szokásos pataérzékenység mennyi időt vesz még el tőle, ezzel ugyanis nem lehet előzetesen pontosan kalkulálni. Mindezeket figyelembe véve sem látom veszélyben augusztus 15-i versenyét.

Hogyan sikerült ilyen gyorsan Alagra utaztatni az angol kovácsát?

Most szerencsések voltunk, ugyanis pont keddre volt ütemezve a patkolása. Szerettük volna, ha erre már a múlt héten sor kerül, akár közvetlenül a pozsonyi verseny után, ugyanis a vitaminos kezelés hatására nagyon szépen növekszik a patája. A kovácsa viszont múlt héten az ötnapos Glorious Goodwood meetingen teljesített szolgálatot Angliában, nem tudott korábban jönni, mi pedig nem akartunk máshoz fordulni.

Ott nyert Kincsem Goodwood Cup-ot, 132 éve, 1878. augusztus elsején. Tekintettel a 15 hónapos kihagyásra, nem lett túl sűrű Overdose versenyprogramja?

Általában három hét szünet az ideális két verseny között, de rövidtávú lovak esetében ennél kevesebb is elég. 15-e után még mindig lesz ideje regenerálódni, és ha minden jó alakul, Baden-Baden is bevállalhatónak tűnik.

Ha már a pihenőidőnél tartunk. Miután megnyerted Shamal Sallyvel a Magyar Derbyt, adódott a lehetőség, hogy rá két hétre a Szlovák Derbyben fusson, de te akkor azt mondtad, hogy két hét nem elég, és csak egy héttel később, a Cseh Kancadíjban indítottad, amit fölényesen meg is nyert.

Egy hosszú távú lónak egy 2400 méteres futás után hosszabb idő kell a regenerációra, míg egy sprinternek két hét tökéletesen elég, sőt, bizonyos esetekben ennél kevesebb is lehet. Ascotban például többen dupláznak, miközben a két nagy sprint futam között csak négy nap van.

Overdose lábában már benne van egy ezer méteres verseny, most ismét ezen a távon fog futni, a Baden-Baden-i futam viszont 1200 méter, Pozsonyban kicsit maradozott az utolsó ötvenen, fogja bírni a végét? Lemérhető ez egy újabb ezerméteres versenyből?

Nekem is volt olyan gondolatom, hogy már most is ezen a kicsivel hosszabb távon fusson, de ez a kétszáz méter nem olyan nagy különbség. A trénerével egyeztetve maradtunk az ezernél, arról nem is beszélve, hogy ez a plusz kétszáz méter egy másfajta lovaglási taktikával is megoldható. Az a ló, amelyik jó ezer méterre, az ezerkétszázat is ugyanúgy le tudja futni.

Most is csak annyit menjen, amennyi a győzelemhez feltétlenül szükséges? Gondolván a két héttel később rá váró megmérettetésre...

A ló érdeke az, hogy felkészítő verseny legyen a lábában. Nem bánnám, ha picit tudna spórolni az erejéből, bár még nem tudjuk, hogy milyen erős mezőny fog összeállni a pesti versenyre.

Az ezer méteres Bestens – Pannónia Életbiztosító Díjat két cég is szponzorálja. A Pannónia Életbiztosító már régóta Overdose fő támogatója, egy ideje pedig résztulajdonosa is. A Bestens szerepvállalásáról a cég alapítóját, az igazgatóság elnökét kérdeztük.

Solymár Attila: A Bestens Zrt. egy biztosításközvetítő, életbiztosítás-tervező és tanácsadó cég. A Pannónia Életbiztosító stratégiai partnereként osztozunk abban a filozófiában, hogy a magyar tehetségeket fel kell karolni. Overdose nekünk is szívügyünk, és nagyon örülünk, hogy a verseny szponzorálásával támogathatjuk.

Ha a lóverseny újdonság is a cég életében, a kiélezett verseny a mindennapjaik része, és ugyan egy vállalkozás nem lehet veretlen, a sikere mégis mérhető. Nem tudjuk, lóverseny-nyelven ez hány hosszal egyenértékű, de 2001 óta önnek sikerült Magyarországon a legnagyobb életbiztosítási állománydíjat értékesíteni, és ön az A Million Dollar Round Table, Top of the Table (az értékesítés művészetének elitklubja) amerikai független szakmai szervezet évről évre legnagyobb magyar teljesítmény alapján kvalifikált tagja...

Solymár Attila: Ezt meg tudom erősíteni, és évről évre arra törekszünk, hogy az előző évi teljesítményünket felülmúljuk, ezért idén új tanácsadók képzésébe fogtunk, hogy a minőségi munkát mennyiségi oldalon is megerősíthessük.

Márpedig a lóversenytőzsdén Mikóczy és társai most hosszra játszanak. És mindenki ezért fog szorítani jövő vasárnap.

Forrás: PannoniaOverdose.hu