Overdose egy hónapja gyakorolja a startgépbe való beállástEgy bő hét van hátra Overdose első idei versenyéig...

Már csak a formaidőzítésen dolgozunk, a napokban végzi az utolsó gyors munkáit, szinte minden tekintetben készen áll a versenyre.

Nemrég feltűnt az istállója mellett egy furcsa szerkezet...

Egy hónappal ezelőtt felállítottunk egy startgépet idéző kaput. Ezen minden nap munkába menet, és munkából jövet átmegy Overdose, és persze a többiek is, mivel nem csak nála jelenthet problémát a startgépbe történő beállás.

Persze tudjuk, hogy más a versenyhelyzet, és más a számára megszokott, nyugodt környezet, ám bízunk benne, hogy ez, ha csak egy kicsit is, de elősegíti a startgépbe történő könnyebb beállását.

Van azonban egy további fontos tényező is: Overdose szinte valamennyi versenyén kapucnival a fején állt be a startgépbe.

A tavalyi pozsonyi futásán Gary Hind maga takarta el Dózi szemeit egy sárga törülközővel. Utána, Budapesten szintén könnyen állt be a gépbe kapucnival a fején, majd jött Baden-Baden...

Overdose tavaly, a pozsonyi startgépnél. (Mivel a tribünön álltunk, csak a kivetítőről tudtuk lefotózni.)

Overdose tavaly, a pozsonyi startgépnél.
(Mivel a tribünön álltunk, csak a kivetítőről tudtuk lefotózni.)

Ha visszanézzük Overdose baden-badeni kudarcát, az a momentum zavarta meg őt, amikor lovasa lehúzta a fejéről a kapucnit. Pedig ezzel a csuklyával a fején, korábban mindig nagyobb gond nélkül be lehetett őt vezetni a startgépbe. Valószínűleg egy kicsit meg is zavarodott attól, ahogyan tuszkolták, hiszen korábban ezt nem láthatta. Talán nem is értette, mi történik körülötte.

Akik kicsit is benne vannak a szakmában, vagy kisebb-nagyobb rendszerességgel járnak galoppversenyekre, azok pontosan tudják, hogy sok lovat csak kapucnival a fején lehet „berakni” a startgépbe. A tévéközvetítésben Pécsi István kommentátor szinte könyörgő hangon ismételgette, hogy rakják már rá a kapucnit a fejére...

Nem kizárt, hogy ez a fokozott idegállapot Overdose vérvonalában egy öröklött tulajdonság. Apai ágról fiatalabb húga, Holdfény, szintén nálunk áll tréningben. Őt el is tiltotta a versenyintézőség a síkversenyektől, mivel még kapucnival a fején sem áll be. Ezért idén akadályversenyekben próbálkozunk vele, mert azokban nem gépből történik az indítás, hanem a lovak egyvonalban állnak, és zászlóra indulnak. Ez az izgalmi állapot valahol kódolva lehet a génjeikben.

Hány kapucnit visztek magatokkal Hoppegartenbe, és hányszor fogtok beszélni a startszemélyzettel, hogyan kell Overdose-t berakni a gépbe?

Ezért is szerencsés, hogy az első idei versenyére egy számára ismerős környezetben kerülhet sor, hiszen korábban hónapokat töltött Hoppegartenben. Az is fontos, hogy nem a legnevesebb meetingek egyikében kezd, hiszen ha egymást követnék a nagyobbnál nagyobb versenyek, nem várhatnánk el, hogy külön figyeljenek rá. Amit mi is megteszünk, és igyekszünk, hogy minél simább legyen a startja. Reméljük, hogy elfeledte Baden-Badent, és nem hagyott benne mély nyomot mindaz, ami ott történt a startnál, és ami elvette az erejét.

Forrás: PannoniaOverdose.hu