Teljesen elfogadott a szögeléses és ragasztásos módszer is. Most már olyan technológiák vannak, hogy nagyon megbízható és jó minőségű ragasztott patkókat használnak, telivérek esetében akár versenyeken is.

Az Overdose által legutóbb viselt ragasztott patkó – ahogyan persze egy szögelttel is bármikor megtörténhet – leesett. Ez hátráltatta abban, hogy a terveknek megfelelő időpontban indulhasson Németországba. Pénteken került sor patái vizsgálatára és újrapatkolására.

A patkója valóban leesett, ezt vissza is ragasztottam, de miután a másik lábán lévő is meglazult, úgy döntöttünk, hogy az utazást elhalasztjuk. Amúgy is ekkor már nagyon közel volt az újrapatkolás tervezett időpontja, ami így is úgy is most pénteken történt volna. Azért is döntöttünk az alagi patkolás mellett, hogy már az új patkóival indulhasson Németországba.

Készítettél röntgenfelvételt is, amit mostanra már ki is értékeltél...

Többet is. Az új paták kialakítása és a patkók felhelyezése után is készítettünk róla felvételeket, hogy meggyőződhessünk arról, hogy az új patkók megfelelően illeszkednek a patákra. Mindkét időben készített felvétel nagyon megnyugtató, továbbra sincs semmiféle olyan jellegű probléma a lábaival, ami azt mutatná, hogy a patái növekedése zavart szenvednének. Arra várunk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szaru nőjön még a patáira, és ezáltal a betegsége folytán kárt szenvedett patarészek lenőjenek, és egészséges pata helyezkedjen el mindkét elülső végtagján.

Sokan várják ezt a pillanatot. Véleményed szerint, mikor lehet majd kimondani, hogy Overdose patái is készen állnak a versenyzésre? Mert tulajdonosa és trénere egybehangzóan állítják, hogy lélekben már készen áll.

A mostani újrakörmölésnél, körülbelül még két centiméter volt a régi rész, tehát ami még nem a gyógyulását követően növekedett. Ennek a résznek a lenövését kell megvárnunk.

Tehát minden egyes patkolásnál – képletesen szólva – vágjátok a centit?

Egy normál szarutok nyolc-tíz centiméter hosszú. Overdose esetében nagyjából nyolc, ebből hat már megvan, kell még kettő. A patanövekedési folyamat háromnegyedén már túl vagyunk. Sokan kérdezik tőlem, hogy milyen lassan gyógyul Overdose. Igazából ez nem egy gyógyulási folyamat, Overdose hál Istennek egészséges, meggyógyult már régen, most a lezajlott patairha gyulladás következtében kárt szenvedett patacsontok állapotát állítjuk vissza. A friss felvételek alapján kijelenthetjük, hogy a pataszerkezete maximálisan jól helyezkedik el, a korábbi anomáliák nem tapasztalhatók. Viszont amíg nincs meg a stabil, száz százalékosan ép szarutok, addig nem kezdődhet el a teljes terhelése.

Tehát indulhat Németországba?

Még egy-két napig érzékenyek lesznek a patái, ami a korábbi patkolásait is jellemezte, még ifjabb korában is. Ez teljesen normális és megszokott dolog. Olyan, mintha egy vadonatúj cipőt vennél fel, és amíg nem töröd be, addig nyomhatja a lábad, és nem úgy lépsz benne.

Csupa kettes?

Most két nap, utána még két centi.

Forrás: PannoniaOverdose.hu