A program lényege, hogy a résztvevő lovardák előre meghirdetett időpontokban, előzetes bejelentkezés után, ingyenes lovaglási lehetőséget biztosítanak, illetve adottságaiknak megfelelően egyéb lovas és szabadidős programokat szerveznek az odalátogatók számára. A létesítményekben nem csupán lóra vagy kocsira ültetik a vendégeket, hanem bemutatják az istállókat, lovakat, ismertetik a biztonságos lovaglás szabályait is.
 
A program célja, hogy a lehető legtöbben megismerjék a lovat, a lovaglás szépségeit, ezáltal növekedjen a hazai lovasok száma, divatosabbá váljanak a lovassportok, de legalább is javuljon azok általános megítélése. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött annak érdekében, hogy a lovardák megfelelően felkészülhessenek a várható látogatói létszámra.

A program annál sikeresebb, minél többen ülnek lóra vagy kocsira. A szervezők bátorítanak tehát mindenkit, hogy válasszon egy vagy akár több neki megfelelő helyszínt, jelentkezzen be a nyílt napokra és vegye igénybe a létesítmények szolgáltatásait.

A Nyitott Lovardák programsorozatban részt vevő lovardák, valamint a nyílt napok helyszínei és időpontjai >>