Négynapos verseny

Az időjárás három napig kegyes volt a résztvevőkhöz, a környék településein kisebb vihar volt és esett, a lovaspályán hallatszott is a dörgés, de kellemes maradt az idő. Vasárnap azonban egész nap szükség volt az esernyőre és a levegő is lehűlt.

A középiskolai ballagások ebben az évben erre az időpontra estek, ez egy-két fiatal hajtó esetében gondot okozott, nem vállalták az indulást.

Ugyanakkor a póni négyesfogathajtó, Rohr Máté rajthoz állt, szombaton szó szerint a ballagásról repült a maratonhajtásra, ahol engedélyt kapott utolsó előttiként való indulásra. A fesztiváli hangulatú rendezvényt – az első két nap kivételével - idén is szép számú látogató kereste fel.

Összesen 9 nemzet 59 hajtója érkezett meg a versenyhelyszínre. Nem jött el a svájci négyesfogathajtó, Daniel Würgler, aki már nyert Fábiánsebestyénben és a rendezők örömmel vették előzetes nevezését.

Itt voltak viszont a világbajnok Lázár testvérek, az ugyancsak világbajnok Kecskeméti László, a csapatvilágbajnok és egyéni bronzérmes Nyúl Zoltán, a csapat ezüst és egyéni ezüstérmes Hódi Károly, a csapat ezüstérmes Selyben Zsolt. A kettesfogatok világbajnokságra készülnek, ezért nem meglepő, hogy itt volt a lengyel válogatott, az idén Kladrubyban győztes Adrian Kostrzewa vezetésével.

Ugyancsak rajthoz állt a román válogatott csapat, Rákóczi Gergővel, Pál Attilával az élen. A pónifogatok is világbajnokságra készülnek, ugyanakkor ezt nem tükrözte a mezőny létszáma. Három kategóriában mindössze 10 fogat indult.

A verseny pedig vonzó lehetett a pénzdíjak miatt is, több, mint 2 millió forintot osztottak ki az egyes versenyszámok és az összetett kategória győztes és helyezett hajtói között.

Első nap

Az első napi díjhajtást, amit a pónifogatok kezdtek, szűk, szakmai közönség nézte végig. Az 59 fogat közül a zsűritől mindössze ketten – egy egyesfogat és egy kettesfogat - kaptak 50 pont alatt díjhajtó programjukra. A bemutatott díjhajtó programok a szezon eleji állapotot tükrözték minden kategóriában. Néhány esetben kapta fel a fejét a közönség, a norvég egyesfogathajtó, Linn Stoekken Nielsen díjhajtása során és a kettesfogatok mezőnyéből az Adrian Kostrzewa és a Farkas László programja láttán.

A póni egyesfogatok négy fős mezőnyéből két hajtót kizártak, ami a díjhajtásban szokatlan. A másik két fogat sem mutatott be kiérlelt programot, a bírók nem is értékelték 70 pont alatt azokat. Az első helyezett Hölle Martin is 70.53 ponttal fejezte be a díjhajtást, fogatában Caramell nevű pónijával. A póni kettesfogatok között öten indultak, 54.27 ponttal Magyar Koppány volt a legeredményesebb, Kiki és Mokka nevű lovaival. Meglepő volt Osztertág Kristóf 70.27 pontos díjhajtása.

Az egyetlen póni négyesfogathajtó, Rohr Máté 71.42 pontot kapott a bemutatott programjára.

Az egyesfogatok díjhajtása során külföldi fölény érvényesült. Az említett norvég hajtó, Linn Stoekken Nielsen lett az első, 46.34 ponttal, mögötte három lengyel hajtó végzett. A legjobb magyar egyesfogat a díjhajtásban Rondzik Gábor lett 65,66 ponttal.  

Az első napon még a 11 négyesfogat is bemutatta díjhajtó programját. A hatszoros világbajnok, Lázár Zoltán rutinos - a fogatában új - lovakkal indult, programját minden bíró első helyre értékelte, de a kapott pontja így is 50.69 lett. Megközelíteni csak a cseh Jiri Nesvacil sen. tudta, aki 52.74 pontot kapott. Harmadik helyen végzett  Bozsik József, egyéni világbajnoki ezüst és bronzérmes, 59.52 ponttal.

Nemzetközi fogathajtó verseny és hungarikum fesztivál Fábiánsebestyénben Nemzetközi fogathajtó verseny és hungarikum fesztivál Fábiánsebestyénben Nemzetközi fogathajtó verseny és hungarikum fesztivál Fábiánsebestyénben

Második nap

A második napon a kettesfogatokat láthatták a díjhajtó négyszögben, szintén világbajnokokkal, helyezettekkel, Lázár Vilmos, Nyúl Zoltán, Hódi Károly, Selyben Zsolt, Varga Péter volt ott az indulók között. A tizennegyedikként induló lengyel hajtó, Adrian Kostrzewa azonban felülírta a magyar reményeket, magabiztosan, korrekt programot hajtva, 49.66 ponttal az élre állt és nyert. Az elsőként pályára hajtó Farkas László fogatára nem lehetett nem odafigyelni, már a magabiztos behajtás, majd a korrekt feladat végrehajtás vonzotta a szakértő közönség szemét. A program során szinte uralta a fogat a díjhajtó négyszöget, a bírók is magas pontszámokkal honorálták mindezt, 51.71 pontot ért el, ezzel a második helyen végzett. A hétszeres világbajnok, Lázár Vilmos új fogatot próbált ki, a lovak rutintalansága meglátszott a díjhajtás során, ezt tükrözte az 55.17 pont is, ami a negyedik helyre lett elég. Mindössze 9 tized ponttal előzte meg őt Rákóczi Gergő, a román válogatott hajtó. A világbajnokságra készülő kettesfogatok közül 13-an hajtottak a kvalifikációhoz szükséges 65 pont alatt, ebből 8 magyar hajtó. Selyben Zsolt pontszáma mindössze 2 századdal (!), Hódi Károlyé pedig 15 századdal haladja meg a szükséges pontszámot. A következő válogató a vecsési nemzetközi verseny lesz, ahol javíthat a magyar mezőny.

Nemzetközi fogathajtó verseny és hungarikum fesztivál Fábiánsebestyénben Nemzetközi fogathajtó verseny és hungarikum fesztivál Fábiánsebestyénben Nemzetközi fogathajtó verseny és hungarikum fesztivál Fábiánsebestyénben

Harmadik nap

A szombati maratonhajtás volt a legnépszerűbb a közönség körében. A fábiánsebestyéni maratonpályán minden évben újdonság fogadja a hajtókat és a látogatókat, idén új vizesakadály épült. A maratonhajtás nagyobb területen, látványosabb akadályok között zajlott. A pályán hét akadály, ebből két vizes, és számos verőlabda adta fel a leckét a fogatoknak. A magyar hajtók megerősítették azt az állítást, miszerint a maratonhajtásban kiválóak. A póni kettesfogat kivételével, minden kategóriában magyar hajtó végzett az élen. A díjhajtásban élen végző egyes- és kettesfogatok a maraton akadályokban ,,elvéreztek”.  A póni egyes fogatok győztese Hölle Martin lett, 10 másodperccel jobb idővel a második helyezett Kovács Roland előtt, mindketten 1-1 labdát vertek. A póni kettes fogatok mezőnyében az osztrák Karl Cvörnjek megelőzte a kiváló maratonista Osztertág Kristófot. A maraton akadályok teljesítése Magyar Koppánynak sikerült legjobban, de a szakaszon kapott hibapont miatt nem tudott nyerni. Rohr Máté ellenfél nélkül teljesítette a maraton versenyszámot, ahol az egyes és az ötös akadály különösen nehéznek bizonyult. Az utolsó akadályban viszont látványos hajtást mutatott, amit a közönség tapssal jutalmazott. Érdekesség, hogy ő most ült át négyesfogatra, az utána induló, 70. évét nemrégiben betöltő Kecskeméti László pedig most kényszerült kettesre váltani (egyik lovát az állatorvosin kizárták). A hálás közönség a fogathajtás ,,Laci bácsiját”  tapssal köszöntötte. Az egyesfogatok mezőnyében a lányok kitettek magukért, Nyúl Katalin nyert, a lengyel Weronika Kwiatek előtt. A díjhajtást nyerő norvég hajtó negyedik lett.

A kettesfogatok között az első három helyen magyar hajtó végzett. Lázár Vilmos, aki a maratonra egyik lovát kicserélte a fogatban, látványos hajtással, 4 akadályban legjobb idővel nyerte a számot. A második és a harmadik helyen szoros eredmény, (39 század pont külöbség), alakult ki Selyben Zsolt és Varga Péter között. Nyúl Zoltán egy verőlabda miatt szorult a második helyről a hatodikra. A négyesfogatoknál Lázár Zoltán magabiztosan nyerte a maratonhajtást, még az egy verőlabda sem veszélyeztette az első helyét. Érdekesség, és a fogat felkészültségére jellemző, hogy a négyes akadályban mindössze 3 század másodperccel töltött több időt, mint testvére kettesfogattal. A maratonpályán a ketteseknél Gergely János, a négyeseknél Bozsik József volt kénytelen feladni a versenyt mindegyik esetben szerencsés kimenetelű baleset miatt. A német négyesfogathajtó Ludwig Weinmayer pedig az új vizesakadályban kényszerült feladásra, egyik lova megcsúszott és olyan módon esett el, hogy ki kellett fogni a többi lovat is, a lovaknak nem történt baja.

Nemzetközi fogathajtó verseny és hungarikum fesztivál Fábiánsebestyénben Nemzetközi fogathajtó verseny és hungarikum fesztivál Fábiánsebestyénben Nemzetközi fogathajtó verseny és hungarikum fesztivál Fábiánsebestyénben

Negyedik nap

A vasárnapi akadályhajtás reggelén elkezdett esni az eső és apróbb megszakításokkal, egész nap esett. A pálya talaja csúszóssá vált, a hajtók emiatt, a nehéz vonalvezetésű pálya és a szűk alapidő miatt nem kockáztattak. Hibátlan pályát alapidőn belül senki sem teljesített. Alapidőn belül is csak Hölle Martin és Rohr Máté hajtott, 3 illetve 2 verőhibával. Az összesen hat (négy kettes és két négyes) hibátlan hajtó is időtúllépésért kapott hibapontot. A póni egyesfogatok akadályhajtását Hölle Martin, a kettesekét Magyar Koppány nyerte. Az egyesfogatok között Rondzik Gábor nyert, egy verőhibával és minimális időtúllépéssel fejezte be az akadályhajtást. A ketteseknél ifj. Nagy Tibor hibátlan pályát teljesített, az alapidő túllépésért kapott 3.80 ponttal végzett az első helyen. Őt egy-egy verőhibával Molnár Zsolt  (8.99) és Nyúl Zoltán (9.36) követi, alapidő túllépésért mindketten időhibapontot is kaptak. A négyesfogatok mezőnyében Lázár Zoltán hibátlanul hajtott, az időtúllépésért kapott 5.86 ponttal megelőzte a második helyezett Jiri Nesvacil sen. (7.60) cseh hajtót. Egy verőhibával is időtúllépéssel végzett a harmadik helyen ifj. Dobrovitz József.

Összetett eredmény alapján a póni egyes fogatoknál a mindhárom számban első, Hölle Martin állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A póni kettesek összetett győztese Magyar Koppány lett. Rohr Máté póni négyesfogatával teljesítette a három számot, az összetett eredményért is kapott díjat. Az egyesfogatok mezőnyében norvég győzelem született, Linn Stoekken Nielsen a díjhajtásban szerzett előnyét megtartva lett első. A kettesfogatoknál Lázár Vilmos, kiegyensúlyozott versenyzésének és kiváló maratonhajtásának köszönhetően, győzött összetettben. A négyeseknél testvére, Zoltán minden számot nyert, így lett az összetett verseny győztese is. Az első szabadtéri fogathajtóversenyen a csapatba kerülés, a világbajnoki kvalifikáció is tét volt, de nem dőlt el még semmi.

A fábiánsebestyéni lovasnapok hagyományos programja idén Hungarikum Fesztivállal bővült. Szombaton és vasárnap megnyílt az ,,Ízek utcája”, ahol a környékbeli gazdák, kiállítók jóvoltából magyar élelmiszereket kóstolhattak, vásárolhattak a látogatók. Mindezt a hagyományos, színes vásári forgatag egészítette ki. A gyerekek örömmel vették birtokba az akadályparkot.

Nemzetközi fogathajtó verseny és hungarikum fesztivál Fábiánsebestyénben Nemzetközi fogathajtó verseny és hungarikum fesztivál Fábiánsebestyénben Nemzetközi fogathajtó verseny és hungarikum fesztivál Fábiánsebestyénben

Az idei verseny főpróbája volt a 2012-ben sorra kerülő nemzetközi versenyeknek, így a Duna-Alpesi Kupának is. A pálya, a verseny körülményei, a versenyt kiszolgáló hivatalos személyek (a versenykiírásban szereplő hivatalos személyek mellett 51 maratonbíró, 5 írnok és számos segítő) jól vizsgáztak, bizonyították, hogy bátran nekivághat a fábiánsebestyéni rendező bizottság a jövő évi versenyek szervezésének.

Fábiánsebestyén 4 napig a fogathajtás és a hungarikumok fellegvára volt!

További képek a versenyről >>>

Szabó Zsuzsa