Az állategészségügyi hatóság a Győr-Moson-Sopron megyei telep körüli 3 kilométeres körben elrendelte valamennyi betegségre fogékony állat vizsgálatát. A tüneteket mutató állat elhullott, a telepen még egy ló van, amely forgalmi korlátozás alatt áll a betegség gyanúja miatt.

A hatóság honlapján közzétett adatok szerint jelenleg négy megye - Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, és Szabolcs-Szatmár-Bereg - öt településén van érvényben korlátozás a betegség miatt. A korlátozásban érintett települések listája elérhető a Nébih honlapján.

A lovak fertőző kevésvérűségét (FKV), köznapi nevén fertőző vérszegénységet vagy ló-AIDS-et egy retrovírus okozza, amely az egypatásokat betegíti meg (ló, szamár, öszvér, zebra). A betegség világszerte előfordul, emberre nem veszélyes. A betegség terjesztésében vérszívó ízeltlábúak (böglyök, szúró legyek, szúnyogok, kullancsok) is szerepet játszanak.

Magyarországon az FKV bejelentési kötelezettség alá tartozik: minden állattartó köteles jelezni a szolgáltató vagy a hatósági állatorvos felé, ha lován a betegség tüneteit észleli. Emellett az állattartók kötelesek 3 évente gondoskodni szűrővizsgálatok elvégeztetéséről, függetlenül a lovak egészségi állapotától.