Szövetségünk Elnöksége és a magam nevében minden lehetséges segítséget felajánlok és megadok, hogy a benneteket, lovaitokat és anyagi tárgyaitokat ért károkat közös összefogással mérsékelni tudjuk.

Ugyanerre hívom, kérem lovastársadalmunkat!

Kérem, hogy a vihar okozta helyzetekről a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. e-mail címemen tájékoztassatok.

Lovasbaráti üdvözlettel:

Lázár Vilmos
a Magyar Lovas Szövetség elnöke


Percről-percre

Hivatalos közlemény a 2010. június 18-i mezőhegyesi pusztító viharról

A 2010. június 18-19-20-i XVI. Mezőhegyesi Kanca- és Ménverseny a Magyar Lovas Szövetség és a Díjugrató Szakbizottság szabályzatai alapján kiírt díjugrató lovasverseny volt.

A verseny helyszínére június 17-én csütörtökön közel 140 ló beérkezett.

Ekkor különböző időjárási előrejelzésekben a verseny idejére 4-5 mm csapadékot, záporokat, zivatarokat és felhősödést jeleztek. Viharjelzésről nem volt információnk.

A verseny 2010. június 18-án reggel optimális időjárási körülmények között és szakmai háttérrel 8.00-kor szabályosan elkezdődött és zajlott.

A délelőtt folyamán több telefont és sms-t kaptunk, hogy Szeged térségében esik az eső. Viharról, jégesőről vagy bármilyen fokú viharjelzésről nem volt információnk.

A B2 ifjúsági versenyszám kezdési időpontja – a verseny időbeosztása szerint – 11.07 óra. Ehhez képest néhány perces késés volt. A versenyszámot – egyszeri összevetéses elbírálás szerint – 11.33-kor kellett volna befejezni. Ám a néhány perces késés miatt erre11.35-kor került sor.

A versenyszám összevetését a látható borulás és az előzetes telefonok miatt felfüggesztettük!

Hangosbemondón a verseny minden résztvevőjét tájékoztattuk, hogy a várható esőre való tekintettel szünetet rendeltünk el és mindenki vonuljon fedett helyre!

Az ismerősöktől kapott előzetes telefonok Szeged környéki esőzésekről szóltak.

Ekkor annak ellenére sem volt hivatalos információnk a viharról, hogy a délelőtt folyamán több meteorológiai előrejelzést is figyelemmel kísértünk az interneten. Itt szintén nem találtunk információt a viharról.

(Másnap – tehát 19-én – tudtuk meg Mezőhegyes Város Polgármesteri Hivatalában, hogy hivatalos forrásból, a viharjelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat 2010. június 18-án pénteken 11.14 perckor adott ki. Ezt 11.35 körül továbbították volna a Polgármesteri Hivatalba, ahol ekkor már nem volt áram!)

A szünet elrendelése után mintegy 10-15 perccel kezdődött a vihar.

A mentést még a vihar elvonulása előtt elkezdtük. Az akcióban minden jelen levő ember részt vett. Több mentőautó, tűzoltók, állatorvosok segítettek. Mindannyiuknak ezúton is köszönetet  mondunk.

A vihar után 4 súlyos és 8 könnyű sérültet szállítottak kórházba. Állapotukat másnapra stabilizálták. Számos könnyű sérültet a helyszínen láttak el.

A sérültek kivétel nélkül az istállóban tartózkodó lovasok voltak. A péntek délelőtti csekély számú közönség az istállóktól elkülönített lelátókon tartózkodott.

A közönség soraiból nem sérült meg senki.

A viharnak halálos áldozata nincs. Életveszélyes állapotban lévő sérült jelenleg szintén nincs.

A helyszínen egy lovat kellett elaltatni, majd a mai napig – tudomásunk szerint – további kettőt.

Kovács János, ügyvezető igazgató
Papp István Tibor, versenyigazgató

Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.

Mezőhegyes, 2010. június 21.