A nyugdíjas, korábban tanítóként dolgozott, walesi asszony pénteken érkezett Nyíregyházára, ahol a városháza előtt Jászai Menyhért alpolgármester fogadta, s ajándékozta meg a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyet bemutató kiadványokkal, majd frissítővel vendégelte meg hivatalában. Megan Lewis a nyírségi városban rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: a Dallam névre hallgató, 10 éves arab telivért Magyarországon vásárolta, s az Európai Unió keleti, magyarországi határától Londonig azon lovagol majd. Tervei szerint július 23-án ér célba.

Eddigi útjáról kiemelte: 2008. október 8-án indult el a legutóbbi nyári olimpia helyszínéről, Pekingből. Egy lószállító teherautóval utazik, amelyen kísérői is vannak, a jármű pihenő és szálláshelyként is szolgál számára. Emellett a 18 ezer kilométeres út során szállodákban is megpihentek, illetve, ha az időjárás megengedte, sátorban laktak. Kínában - mint közölte - három lovon lovagolta le az ottani távot, s talán a világon egyedüli nőként tette meg nyeregben a kínai Nagy Fal melletti utat.

Hozzátette: Kazahsztánban sajnos egy lova elpusztult az út során, nem bírta a nagy megterhelést, a napi mintegy 60 kilométeres távot. A különböző országokban egyébként mindig helyi lovakon lovagolt, hiszen azok alkalmazkodóbbak szülőföldjük viszonyaihoz. A nehéz talajviszonyok miatt egyszer le is esett lováról, de nem sérült meg. A legnehezebb pillanatként mégis a határátkeléseket említette, mondván: nem volt egyszerű átjutni a vámvizsgálatokon az ázsiai átkelőhelyeken. Megan Lewis, aki Walesben pónilovak tenyésztésével is foglalkozik, valamint távlovaglóként is ismerik, szólt arról, hogy az olimpiai eszme tisztelete mellett útjának célja, hogy felhívja a figyelmet a nehéz sorsú gyermekek segítésére és adományokat gyűjtsön számukra férje alapítványának. Magyar területre kedden érkezett, Tiszabecsnél lépte át a határt, majd Fehérgyarmat, Mátészalka és Napkor érintésével jutott pénteken Nyíregyházára. Eddigi magyarországi útjáról hangsúlyozta, hogy mindenütt "kedves, segítőkész emberekkel találkozott, akik elismeréssel szóltak nem mindennapi vállalásáról".

Megan Lewis Nyíregyházáról Debrecen felé vette az útját, felkeresi Hortobágyot, s elidőz a Tisza-tónál is, majd indul Budapest felé, s várhatóan egy hónap múlva Bábolna, Győr és Sopron érintésével hagyja el az országot. Arra a kérdésre, hogy a londoni olimpia versenyeit megtekinti-e majd, úgy válaszolt: nagyon várja már, hogy hazaérkezzen, s kipihenje a hosszú-hosszú út fáradalmait, ezért televízión nézi meg az ötkarikás játékok eseményeit.