Ezért döntöttek úgy két évvel ezelőtt, hogy egy új, átfogó stratégiának kell készülnie, mely képes arra, hogy kormányprogram részévé válva, eredményes és húzóágazattá tegye a lovas ágazatot.

A Nemzeti Fórum elnöke felidézte, hogy két évvel ezelőtt Dallos Gyula mesteredző, egyetemi lovastanár, valamint Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnökének segítségével hozták létre azt a munkacsoportot, mely összeállította a nemzeti lovaságazati stratégiát.

A szakmai előkészítő munkára a Fidesz-KDNP frakciótól (amely időközben kormányzati erővé vált) kaptunk felhatalmazást – mondta Lezsák.

Azóta elkészült a megvalósíthatósági tanulmány és a jogi háttéranyag is – melynek felelőse dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő. A honatya beszámolt arról, hogy elkészült az országgyűlési határozati javaslat, melyet hamarosan benyújtanak a parlament elé. Arra kérik fel a kormányt, hogy az ágazati célok érdekében indítson hosszú távú jogalkotási programot, végezze el a joganyag egyszerűsítését, a szükséges módosításokat, és hozza meg a szükséges jogszabályokat. Továbbá hozzon létre kiemelt kormányzati cselekvési programot és alkossa meg azt a lovas ágazati stratégiát, amely hosszú távon szavatolja a magyar lovaskultúra felemelkedését.

A cselekvési program terjedjen ki az oktatási rendszer megteremtésére, az uniós és nemzeti fejlesztési források hatékony lehívására és felhasználására, a lótenyésztés, a lovas turizmus, a lovassportok, a lovas hagyományőrzés szakmai és gazdasági hátterének rendezésére, lovas oktatási tréning és -versenyközpont kialakítására, a korszerű lóversenyzés és fogadási rendszer megteremtésére.

A határozati javaslat elfogadását követően az anyagot társadalmi vitára bocsátják, mely a Magyar Lovas Szövetség koordinál. Ennek a társadalmi vitának az első állomása: az október 20-án, a parlamentben tartandó lovas ágazati konferencia.

A sajtótájékoztatón Lázár Vilmos elmondta, azért vállalta a stratégia kidolgozását végző munkacsoport vezetését, mert meggyőződése, hogy ha valahol helye van a lovas ágazatnak, az Magyarország. Mi rendelkezünk hagyományokkal, mélyen gyökerező lovas múlttal. Ez az az ágazat, mely hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez, az egészséges társadalom megteremtéséhez, a turizmus és a gazdaság fellendítéséhez – mondta Lázár. Ez elsődleges célokról szólva a hazánkban található lovak számának megkétszerezését nevezte a Magyar Lovas Szövetség elnöke. Ma mintegy 65 000 lovunk van, ami pontosan fele az unió népességarányos átlagnak. 120 ezer ló öt év alatt 40 ezer munkahelyet tud biztosítani, és a lovas ágazat komoly termelő ágazattá tud alakulni.

A stratégia alapjai pontokban:

  • A lovas sport, valamint a lovas ágazat presztízsének helyreállítása
  • Létesítmények építése, jelenlegi ingatlanvagyon megőrzése (Kincsem Park, Alagi Tréningközpont, Nemzeti Lovarda, ménesbirtokok, földterületek)
  • Kiemelkedő sporteredmények elérése
  • Utánpótlás biztosítása
  • A ló szeretete, a lovas oktatás integrálása az iskolai képzésbe
  • Tömegbázis növelése
  • Nemzeti Lovas Központ kialakítása

Budapest, 2010. szeptember 20.                                                                
Nemzeti Fórum Sajtóiroda