A 2014. szeptember 24-28. között rendezett VIII. Egyesfogathajtó Világbajnokságra hét korábbi egyéni ezüst- és bronzérmes hajtó nevezett. Itt van az első világbajnokság egyéni bronzérmese, az osztrák Rudolf Pirhofer és a legutóbbi világbajnokság ezüstérmese, a svájci Michael Barbey is. Az utóbbi négy vb helyezett csapatainak tagjai közül is számos hajtó indul. Így a 2008-as vb győztes francia csapatból  Anne Violaine Brisou és Yannich Cherel. A 2012-es aranyérmes német csapat tagjaként hajt Dieter Lauterbach. A legutóbbi vb ezüstérmese, a svájci csapat minden tagja nevezett Izsákon is.

A vb 77 fős mezőnyében 31 hölgy hajtó vállalta a megmérettetést.

Díjhajtás - A fogathajtás szubjektív, az öt nemzetközi bíró értékítéletére bízott, "vízválasztó" versenyszám. Aki itt eredményesen szerepel, akár jelentős – nem egy példa bizonyítja, hogy behozhatatlan - előnyre tehet szert.

A világbajnokság 9-es számú díjhajtó programját 20 feladat és 5  követelmény pont alapján értékeli a zsűri. Többek között a lovak idomítottságát, a feladatok pontos végrehajtását, a hajtó és a ló összhangját pontozzák.

A versenyszám bírói testülete: vezető, C bíró Pierre Cazas (FRA), R bíró Diana Brownlie (GB), P bíró Sarah Mullins (IRL), S bíró Reiner Wannenwetsch (GER), V bíró Borka József (HUN).

Ma a legjobb pontszámot, /43.46/ az olaszok 2010. évi egyéni bronzérmese, Cristiano Cividini kapta. Őt Marlen Fallak, a német hajtó, minimális különbséggel követi /43.84/. Harmadik a francia Marion Vignaud /44.54/.

Hat magyar hajtó is túl van már az első versenyszámon. Az egyéni indulók közül Fábián László eredményesen hajtott: 45.76 ponttal az előkelő 4. helyen áll. A Hódmezővásárhelyi Fogathjató és Díjlovalgló Egyesület harmadik világbajnokságán szereplő  hajtója 9 éves herélt történelmi védett lipicai fajtájú lovával érte el a sikert.

20140924 izsak cividini 01

A neheze még hátra van: a díjhajtás pénteken 38 versenyzővel folytatódik

Borka József nemzetközi bíró, a zsűri tagja értékelte  a mai nap  programjait:

"Sok jó programot láttam, volt azonban olyan is, ami kívánni valót hagyott maga után. Fél mezőny ment le ma, a holnapi nap tartogathat még meglepetést, hiszen nagyszerű versenyzők indulnak még a versenyen.

A sportág, az egyesfogathajtás fejlődése szemmel látható. 8 éve voltam utoljára egyesfogathajtó vb-n, ott is voltak jó versenyzők, de most több jó programot láttam, köztük a magyarokét is. Például Fábián László harmadik vb-jén jól kezdett. A fogatokban meglepően sok, nagy mozgáskészségű holland ló szerepelt. Ez a díjhajtásban értékelendő, viszont még két, nem könnyű versenyszám vár a lovakra, ott sok minden eldől."

Chester Weber az 2014. évi négyesfogathajtó világbajnoki ezüstérmes Izsákon.

Az amerikai négyesfogathajtó - sok nagy verseny mellett - a caeni és riesenbecki díjhajtását nyerte. Most az amerikai csapat vezetője. Ebben a minőségében kérdeztük az első díjhajtó nap tapasztalatairól:

- Elégedett-e az amerikai hajtók teljesítményével az első nap után?

- Három versenyzőből kettő teljesítette a díjhajtó feladatot, mindketten jó programot mutattak be. Különösen Leslie Brendl, aki az első nap után 46,34 hibapontjával a hatodik helyen áll.

- Mi a különbség a négyes és egyesfogathajtás díjhajtó programjában?

- Egyrészt egymástól eltérő programot kell hajtani. Fontos további különbség, hogy négyesfogathajtásban nem számít olyan nagy hibának, ha a négy ló közül néhány pillanatra az egyiket nem tartja kézben a hajtó.  Egyesfogathajtásban ez nem fordulhat elő: a lónak - és persze hajtójának - feladatról feladatra koncentráltan, jól kell teljesítenie. Ugyanakkor a lovak is  olyanok, mint az emberek: vannak köztük, amelyek jobban érzik magukat egyedül, nem teljesítenek olyan jól csapatban, más lovak jobban dolgoznak együtt.  Négyesfogathajtásban a négy ló összhangját kell megteremteni és fenntartani. Tehát mindkettő másképpen nehéz.