Varga László, az erdészeti társaság vezérigazgatója kifejtette: a Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztéseit szolgáló, 296 millió forintos támogatást elnyert pályázat legjelentősebb eleme a Természet Háza nevet viselő létesítmény. A mintegy 150 millió forintos költséggel megvalósuló 600 négyzetméteres épület kivitelezése várhatóan jövő júniusban fejeződik be, és szeptemberben nyílhat meg a látogatók előtt. Hozzátette, hogy társaság önrésze várhatóan meghaladja majd az 50 millió forintot a teljes program megvalósításában.

A közelben tavaly elkészült Festetics Imre Állatparkkal kiegészítve a Természet Háza állandó és időszakos kiállításoknak, foglalkoztató- és vetítőteremnek ad majd helyet, amelyek a Balaton-felvidék, a Keszthelyi-hegység és a Balaton élővilágáról kínálnak információkat a látogatóknak. Innen indulnak majd a térségbe a lovas, a kerékpáros és a gyalogos turistáknak készülő turistaútvonalak is.

Gál Lajos polgármester arról beszélt, hogy több mint másfél évtizede tervezik a térség önkormányzatai a Keszthelyi-hegység kapujaként szolgáló látogatóközpont megvalósítását, ezzel az ötlettel kereste meg Vállus, Balatongyörök, Vonyarcvashegy és Gyenesdiás önkormányzata a Bakonyerdőt. Az organikus elemekkel rendelkező épületet közbeszerzési eljárás nyerteseként a keszthelyi Horváth-Ép Kft. építi meg, de a hegységben esőbeállók, tanösvények és kilátók is épültek és épülnek a teljes projekt keretében.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az alapkőletételen felidézte, hogy a zalai balatoni térség turisztikai attrakcióinak fejlesztésére összesen 3,4 milliárd forint támogatást osztottak ki az elmúlt években. Mintegy 700 millió forint a Kis-Balaton, közel 2,7 milliárd pedig Keszthely-Hévíz környékére jutott, ez utóbbi forrásból valósulhat meg a Természet Háza is Gyenesdiáson.

Lovas turistaútvonal