Az előzetes programból

IV. OTP  BANK LOVAS VILÁGKUPA – Papp László Budapest Sportaréna, 2010. december 3-5.

Az idei programot a szakmai és a nagyközönség véleményének meghallgatása után állítottuk össze. A program a nyolc lovasszakágunk összefogását is jelzi: a legkiválóbb produkciókkal állnak a nagyközönség elé.

A világnagyságok sora áll starthoz a 8 díjugrató versenyen, köztük a szombat délutáni világkupa minősítő versenyszámban és vasárnap a kitartásos magasugratásban és a Díjugrató Nagydíjon.

Számos országból kértek a lovasok személyes meghívót a versenyre és várjuk a Kentuckyban versenyző magyar válogatottat is.

A Fogathajtó Nagydíjon (vasárnap délután) tíz világbajnoki aranyérem birtokosa ül bakra:

 • Werner Ulrich (Svájc) kétszeres világbajnok (kettesben és négyesben)
 • Koos de Ronde (Hollandia) csapatvilágbajnok
 • Exell Boyd (Ausztrália)
 • Daniel Würgler (Svájc)
 • Lázár Zoltán világranglistát vezető hatszoros világbajnok
 • Dobrovitz József világbajnok
 • A külföldi hajtók starthoz állnak a Kentucky-i Világjátékokon.

December 3., péntek: II. Nemzeti Gyerek Lovasnap; a jelentkezés sorrendjében ingyenes belépéssel.

OTP Bank a Lovas Világkupán

OTP Lóerőpróba: a lovas gyermeknap egyik fénypontja lesz.

A tervek szerint lovak, gyerekek és kutyák „versenyeznek egymással” három kategóriában:

 • magasugrás (testmagassággal arányos magasságú akadályon)
 • súlyhúzás (testtömeggel arányos súly elhúzása)
 • szlalomverseny

A gyerekek magasugrásban, szlalomban és súlyhúzásban mérik össze erejüket kutyákkal és lovakkal, mindezt a ló erejéhez viszonyítva.

A versennyel kapcsolatos részletekről bővebben a Lovas Világkupa Facebook oldalán tájékozódhatnak majd.

Az OTP Bank a tavalyi évhez hasonlóan idén is kiír pályázatot hátrányos helyzetű gyerekek részére, lehetővé téve ezzel, hogy ők is részesüljenek a feledhetetlen gyerek lovasnapi élményekből.

A lovas események támogatása mellett a legnagyobb hazai pénzintézet e nemes állatokkal való kapcsolat kialakításának egészségügyi, rehabilitációs területén elért eredményeit is figyelemmel követi. Ezért partnerei segítségével a társadalom figyelmét a terápiás lovaglás gyógypedagógiai fontosságára is szeretné ráirányítani.

Az OTP Bank egyik kiemelten fontos együttműködő partnere az 1997-ben alakult Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány, amelynek szervezett díjlovasversenyeit az OTP Bank több éve támogatja. Tevékenységünkkel nemcsak egy nemes sportág mellé állunk, hiszen az esélyteremtés jegyében hozzájárulhatunk a lovasterápia, mint a sérült, fogyatékos emberek gyógyításában, rehabilitációjában oly értékes terápiás eszköz népszerűsítéséhez.

A pénzintézet a Lovas Világkupa kapcsán egy jótékonysági akcióval szeretne az alapítvány részére további segítséget nyújtani. Pályázatot írnak ki a Lovas Világkupa hivatalos pólójának megtervezésére, és a Facebook-ra feltöltött, legtöbb szavazatot kapott kreatív tervét az eseményen fogják értékesíteni.

Az 1000 db pólóból származó bevételt az OTP Bank a Lovasterápia Szövetség Alapítvány részére ajánlja fel.

Lovas családok

Amikor a családi hagyományok folytatódnak, vagy egy család több tagja is eredményesen lovagol… Világhírű és ismert lovas családok életébe pillanthatunk bele a pályaépítés szüneteiben. Érdekes beszélgetések, érdekes történetek, látványos filmbejátszások. Közreműködnak: Lázár, Dobrovitz, Fülöp, Dallos, Schaller, Tuska, Kovács, Burucs és Borsó család.

A szponzori háttér rendezvényünk egyik alapja. A ló, a lovasverseny, ezek támogatása és nyomában a pénz a világban sokfelé együtt mozog. Úgy tűnik ez az egymásra találás nálunk is ígéretesen alakul.

A nemzeti főtámogató az OTP Bank mellett további rangos szponzoraink nem csupán a pénzét, hanem a kitűnően csengő nevét is adta a rendezvényünkhöz. Mi pedig számos reklámozási és kapcsolatépítési lehetőséggel viszonoztuk ezt a segítséget. Rendezvényünk révén olyan célcsoport előtt jelenhetnek meg, amelyeket másutt nem könnyű elérni, mert a lovas versenyeket többségében „prémium” közönség látogatja.

A Papp László Budapest Sportarénában rendezett három OTP Bank Lovas Világkupa valóban minőségi, európai-szintű rendezvény volt. Nem véletlen tehát, hogy a támogatók sorában olyan vállalatok, intézmények találhatók, amelyek szintén minőséget képviselnek. Egymásra talált tehát a minőségi sport és a minőségi támogatás.

Olyan médiatámogatást, mint amilyet ez a rendezvény kapott és remélhetőleg kap még soha más lovas rendezvényünk Magyarországon nem élvezett.

Ahhoz tehát, hogy az ilyenfajta szponzorálás kölcsönösen előnyös, végül is sikeres legyen, elsősorban a minőségi terméket kell tudni felmutatni, és ez igaz a lovassportok esetében is. Az OTP Bank Lovas Világkupa minőségi termék, éppen ezért van rá minőségi szponzor, van rá érdeklődés és van rá néző is.

Kereken 20 szám a világszínvonalú show-műsorban

Külföldi vendégeink világszámai:

 • Ukrán kozák lovasbemutató – lendület, bátorság, hagyomány
  Az ukrán történelem hősei a kozákok, hagyományaikat feleleveníteni 9 kozák és 6 ló érkezik Kievből, hogy látványos, izgalmas, félelmetesen bátor előadásukat megcsodálhassuk. Vágtató ló hasa alatt átmászó kozák, vágtázó lovak hátán 6 fős gúla, melynek magassága 5-6 méter és még számtalan nehéz vérpezsdítő elem szerepel műsorukban. 1995 óta 16 országban tartottak színvonalas bemutatót.
 • Francia vendégünk a Horse Man Team magasugró csapat
  A világ 36 országában már 200 bemutatót tartottak; 7 Guinness világrekordjuk van. Iskolájukhoz a világ legjobb 18 magasugró atlétája tartozik. Először látjuk vendégül a fiatal, lendületes, látványos bemutatót tartó vidám csapatot.

Hazai világszámok:

 • Epona Spanyol Lovasiskola bemutatója
  Az Epona Spanyol Lovasiskola Európában kevés számú iskolák egyike, ahol magasiskolát is tanítanak. Capriole, Courbette, Courbette-piruett, Levade magasiskola elemeket mutatják be 4 csodálatos fajtatiszta spanyol ménjükkel.
 • Mészáros-testvérek bemutatója – A kis Lorenzók
  A kivételes adottságú tehetséges gyerekek egy új bemutatóval lépnek színre, amelynek inspirálója Lorenzo volt…
 • Kassai Lajos világbajnok lovasíjász mester
  A modernkori lovasíjászat megteremtője, a Lovasíjász Szövetség megalapítója, többszörös Guinness rekorder az idei évben egy pajzslövő rekordot szeretne felállítani.
 • Lezsák Levente – A  Fehérló fia bemutatója
  A jelenet az ember és a ló sok ezer éves kapcsolatának kezdeteihez nyúlik vissza, ahhoz az időhöz amikor az ember a lovat már nem zsákmányállatnak, mitologikus lénynek,  hanem társként kezelte. Vért izzadó mennyei paripák. Megelevenednek a szkíták lovai és gyönyörű felszerelései.
 • Boros-Lezsák kaszkadőr paródia
  A versenyek izgalmait feloldva a két kitűnő kaszkadőr ismét színre lép, és egy versenyhelyzetet parodizáló bohókás játékkal mutatják be egyedülálló tudásukat.

A show-blokkok műsorából

 • Póni-galopp
  Az egyik legnépszerűbb műsorszám. Ezúttal 8-12 éves gyerekek, és kispónik (136 cm marmagasságú) mérik össze gyorsaságukat
 • Sóskúti Manók – A négy őselem: Tűz-Víz-Föld-Levegő bemutatója
  Habsburg Eilika vezetésével a legkisebbek csapata látványos, színes bemutatóval csinál kedvet a lovassport alapjainak elsajátításához, és a lovastornához.
 • Szabadidomítás a „Megalovas” felfedezettjével
  A 17 éves komáromi Hamza Viktória saját maga által betanított lovaival Pignon ihletésére különleges bemutatót tart a péntek reggeli gyereknapon.
 • Szabadidomítás egy csodálatos lipicai ménnel
  Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad fedező ménje minden segédeszköz nélkül, szabadon engedelmeskedve sok mindenre megtanítható Kappel Edit idomításában.
 • Ismét Agility
  Ló és kutya elválaszthatatlanok. Minden évben sikert arattak. Idén is itt lesznek a Magyar Agility Szövetség kis és nagytestű kutyái akik mindig vidámságot és derűt varázsolnak az Arénába.
 • Őshonos fajtánk, a Furioso-North Star bemutatása
  Az arab, a lipicai és a nóniusz fajta után az idei évben a legkisebb állománnyal rendelkező fajta a Furioso-North Star lép színre, történelmi bemutatással, sok lóval és sok  látvánnyal.
 • Magyar Sportlótenyésztő Egyesület bemutatója
  Az eredményesen szereplő magyar sportlovak felvonultatásával, video-vetítéssel

Lovas szakágaink bemutatói

 • Díjlovaglás
  A nagy közönségsikert aratott kiütéses „KO” verseny dönti el, hogy melyik lovas kerül a döntőbe a nyújtott ügetés, a sorozat ugrásváltás, a perdülés vagy a piaffe-passage feladatokban.
 • Lovastorna
  A Világjátékokon és a Junior EB-n szerepelt lovastornász versenyzőink részvételével hangulatos, színes bemutatót láthatunk
 • Reining-Western
  Igazi vadnyugati hangulat postakocsival, és indiánokkal. Line-dace-al, és country zenével. A különböző feladatok bemutatásával ízelítőt kaphatunk a mai versenysportból.
 • Lóverseny világa
  Ismét felvezetik az év Ügető és Galopplovát. Kivetítőn végig kísérhetjük sikereiket.

Sportolók – művészek

 • A nyeregben (Ride and Drive)
  Balikó Tamás, Balogh Gábor, Gyenesei Leila, Habsburg Eilika, Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Marosi Ádám, Pintér Tibor, Piroch Gábor, Sárfalvi Péter, Sebestyén Balázs, Stohl András, Szabó Zsófi
 • A bakon
  Cseh László, Fábry Sándor, Faragó András, Galambos Lajos, Kovács Kati, Mága Zoltán, Mészöly Géza, Pataki Attila, Rippel Ferenc, Szujó Zoltán

A technikai háttér

A közönség különleges produkciót vár. Tudjuk, hogy a közönség újat, érdekeset, soha nem látott „meghökkentőt” vár! Ezért vált jegyet.

Tovább színesítjük a fénytechnikát, a hangjátékot és a közönség vendéglátását.

A lovak biztonságos elhelyezését, a lovakat, a felszereléseket és a 650 tonnányi különleges talajt szállító közel 200 kamion városi forgalomban való balesetmentes irányítását, a mintegy 700 delegált rangos lovasember fogadását és kulturált elhelyezését kell kitűnően megoldanunk.

Fény-hang-látvány

 • Újítás a hanghatásban: a tervek szerint egy kiváló DJ „keveri” a zenét.
 • Fény-látvány: a Nemzeti Színház technikusának szakmai vezetésével még színesebb lesz, mint tavaly.
 • A dekoráció évről évre egy kicsit más, idén ismét újításra készülünk, de a tavalyihoz hasonlóan a Szent Korona ismét bekerül a díszletek közé.

A pályaépítő csapat 2010-been végig együtt dolgozott Ausztriában, így – ígérik – az idén még gyorsabbak lesznek.

A Lovas Világkupa évről évre fejlődik és szervezésben lépést tart a világ legjobbjaival. Idén az amszterdami, a veronai és a hoofddorpi versenyeken szerzett tapasztalatokat építjük be saját szervezési tevékenységünkbe.

Forrás: Dr. Fehér Károly, Magyar Lovassport Szövetség