„A lótenyésztés által nyerni és én szépen nyerni kívánok
s, hogy minden számlálásaim és eddig volt tapasztalásaim szerint
nyerni reménylek is .”
(Széchenyi István gróf, Lovakrul, 1828.)

Hat fogathajtó világbajnokság és három Lovas Világkupa sikeres rendezése után – a Nemzetközi Lovas Szövetség megbízásából – 2010. december 3-5-én a Papp László Budapest Sportarénában nagy nemzetközi és hazai érdeklődés mellett – ezúttal negyedik alkalommal – rendezzük az OTP Bank Lovas Világkupát.

S hogy ez így is lehessen, abban a közvélemény kutatásunk a szép számmal érkező javaslatok és persze saját tapasztalataink igyekeznek eligazítani.

A tovább gazdagodó programunkat nem csupán a lovasok, a szakemberek számára állítottuk össze, hanem emellett – természetesen – gondoltunk a könnyed kikapcsolódásra érkezők szórakoztatásáról is.

Az új produkciók mellett természetesen műsoron tartjuk a közönségkedvenc számokat is.

Rendezvényünk – mintegy – jelképezi a lovascsaládunk összefogását: a versenyek és a show-műsor szervezésben, programjában Szövetségünknek mind a nyolc szakága szerepet vállalt.

A céljaink változatlanok

Az első: lovaskultúránk és lovashagyományaink népszerűsítése, méltó rangjának, tekintélyének helyreállítása, felemelkedésének segítése itthon és külföldön; a sokunk által méltán csodának tartott lovasvilág, a lovassport bemutatása, még szélesebb körű megszerettetése.

A második: a lovassportunk tömegbázisának erősítése. Ennek érdekében az idén is a gyerekekhez fordulunk. A II. Nemzeti Gyerek Lovasnap keretében – ingyenes belépéssel – december 3.-án övék az Aréna. Több mint 14 ezer gyermeket látunk vendégül. Köztük a nagy családokból és a vörösiszap sújtotta Kolontárról érkezőket.
Gyerekek! Lehet példaképet választani.

A csillogó szemű gyerekekért

Kis lovasbarátaink csúcstalálkozóját kedvcsinálónak is szánjuk. Hiszen újabb lovastehetségek csak akkor jöhetnek felszínre, ha – a fogékony időszakban – mind több gyerek kerül lóközelbe. Meg kell tanítanunk őket lovagolni!

Hirdetjük: a középpontban az ifjúság áll; óvni, lovas- és általános kultúrára tanítani, szellemi és anyagi erővel támogatni őket – kötelességünk. Ez a leghatékonyabb befektetés.

Tanítani is szeretnénk!

A csodálatos lovas világunkba igyekezőknek, mindenek előtt a fiataloknak, elmondjuk, bemutatjuk, hogy motiváltsággal, önkontrollal, sok-sok munkával, a lovak iránti alázattal, az anyagi áldozatot vállaló szülők, a tanítómesterek és az edzők iránti tisztelettel a lovasok világában messzire juthatnak.

Az OTP Bank az elmúlt évhez hasonlóan idén is pályázatot írt ki a hátrányos helyzetű gyerekek részére, hogy ők is részesüljenek a feledhetetlen gyerek lovasnap élményeiből.

A lovas események támogatása mellett a legnagyobb hazai pénzintézet – partnerei segítségével – a lovakkal való kapcsolat kialakításának egészségügyi, rehabilitációs eredményeire, sikereire, a terápiás lovaglás gyógypedagógiai fontosságára és hatására irányítja a figyelmet.

Több cég, szerkesztőség, intézmény – köztük nemzeti főtámogatónk, az OTP Bank – jelezte, hogy ajándékokkal, jutalomüdüléssel, lovasújság előfizetéssel és egy sor más meglepetéssel igyekszik még feledhetetlenebbé tenni a lovas jövőt építő gyereknapot.

Támogatóink

A Világkupának – sportértéke mellett – jelentős a társadalmi, gazdasági, idegenforgalmi és sportdiplomáciai hatása is. Döntéshozók, gazdasági- és üzletemberek, nemzetközi rangú lovasok, sportdiplomaták sora látogat el Budapestre, az Arénába.

Támogatókat igazából csak világszínvonalú rendezvényeinkhez remélhetünk.

A kölcsönös előnyöket és rendezvényünk színvonalát, eddigi sikerét látva a nemzeti főtámogatónk, az OTP Bank mellett – amely immár negyedik alkalommal áll mellénk – további rangos intézmények, cégek, társaságok szponzorálnak, vállalnak anyagi közösséget velünk. Olyanok, amelyek – a gazdasági gondok közepette – nem csupán pénzünket, hanem kitűnően csengő nevüket is adják a Világkupához.

A versenyünk széleskörű propagálásához tizennégy szerkesztőséget – köztük fő támogatónkat, az MTV-t, a Nemzeti Sportot és a Class FM-et – nyertük meg.

Köszönet érte!

Világsztárok a küzdőtéren

A lovas társadalom, a nagyközönség, valamint a média – reményeink szerint – jelentős érdeklődése mellett a versenyen és a kísérő műsorban 15 nemzet, 70 lovasa – és a show műsorban szereplőkkel együtt – mintegy 300, köztük vagyonokat érő, ritkán látott ló érkezik az Arénába.

A nyolc díjugrató versenyen – köztük a szombat délutáni OTP Díjugrató Kupán –  világhírességek sora indul. Közülük többen a közel múltban az Amerikai Egyesült Államokban, Kentuckyban rendezett világbajnokság utáni első nyilvános fellépésükre készülnek nálunk.

A versenyre számos országból kértek a lovasok személyes meghívót.

Vasárnap az OTP Nagydíj Fogathajtó Döntőben öt világbajnok – köztük az ide vb-győztese – ül bakra. Együtt tizenegy világbajnoki cím van a tarsolyukban. Természetesen ott lesznek honi fogathajtó sportunk legjobbjai, akik – kitűnő elődjeikkel együtt – az eddigi világ- és Európa bajnokságokon 65 érmet, köztük 31 aranyat nyertek.

Lovas gyerekek bravúrjai

OTP Lóerőpróba a gyereknap egyik fénypontja lesz. A lovak, a gyerekek és a kutyák „versenyeznek egymással” három kategóriában: magasugrásban, súlyhúzásban és szlalomversenyen.

A nagyon tehetséges Mészáros-testvérek bemutatója, a közönség kedvenc póni-galopp (ezúttal a 8-12 éves gyerekek és a kispónik között zajlik négy futamban a verseny), a Sóskúti Manók (Habsburg Eilika vezetésével látványos, színes bemutatóval csinálnak kedvet a lovassport alapjainak elsajátításához és a lovastornához) a kontinens és világversenyeken kitűnően szerepelt gyerekeink az Arénában is újabb bravúrokra készülnek. Kinder Kupa (Jelen és a jövő: olimpikonok és gyerekek staféta díjugrató versenye). Az Ifjúsági Világkupa-győztes ifj. Dobrovitz József, Hölle Martin és barátai: fogat-show

Világszámok

A kísérő show-műsorban mintegy 30 érdekes, tartalmas, szórakoztató, esetenként „meghökkentő” előadást láthat a közönség.
Tudjuk, hogy igazán látványos, „ütős” show-műsorhoz sztárok, világszámok kellenek. A közönségünk újat, érdekeset vár. Ezért vált jegyet.

A világszámok élére az Ukrán kozákok lovasbemutatója kívánkozik. (Lendület, bátorság. A kozákok hagyományait felelevenítő kilenc kozák bravúrlovas 1995 óta 16 országban lépett fel – óriási sikerrel.)

A Horse Man Team ugyancsak látványos műsorral jelentkezik (A fiatal, lendületes francia magasugró csapat a világ 36 országában eddig 200 bemutatót tartott; 7 Guinness rekordot jegyeznek. Iskolájukhoz a világ legjobbjai közé tartozó 18 magasugró atléta csatlakozott.)

A soha le nem győzött Kassa Lajos lovasíjász világbajnokunk a modernkori lovasíjászat megteremtője, többszörös Guinness rekorder, az idén egy pajzslövő rekordot igyekszik felállítani.

Lezsák Levente – A Fehérló fia bemutatója látványosan idézi meg az ember és a ló sok ezer éves kapcsolatának kezdeteit.

Reining-Western magyar cowboyai igazi vadnyugati hangulatot idéznek az indiánokkal folyó „vérig-menő” összecsapásaikkal és country zenével.

Közkívánatra! Sportolók és művészek nyeregben és fogaton – szó szerint – ismét vetélkednek.

Itt lesznek a világhírű elismert lovascsaládok is. Érdekes és tanulságos beszélgetések, történetek, látványos filmbejátszások adnak ízelítőt életükből.

A Világkupánk alapgondolata

A LÓ: egy csodálatos élményvilágot varázsol vissza; önbizalmunkat növeli; felfrissít, testi lelki egészséget hoz; közösséget formál; kenyeret ad; sportolásra, kikapcsolódásra hív.

December 3-5-én, a Papp László Budapest Sportarénában az esztendő legrangosabb lovasrandevújára várjuk Önöket! Ne késsenek el!

Mi ott leszünk!

Lázár Vilmos 
a Magyar Lovassport Szövetség és a Lovas Világkupa Szervező Bizottságának elnöke,
hétszeres fogathajtó világbajnok